Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина

Най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна и допълнително здравно осигуряване
Обновена: 7 окт 2019 09:07 | 7 окт 2019 07:00, Камелия Цветанова
102
Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина
Снимка: Булфото, архив

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, съобщи за „Монитор“ Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing.

Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Този подход осигурява почивка и време на работника със семейството му и не изисква нарушение на семейния бюджет, разказва още Василева.

От бизнеса са изчислили, че една ваканция на планина за 5 дни струва средно около 500–600 лева за семейство с едно дете, морската почивка обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лева, което прави 1300 лева годишно допълнително финансиране от фирмата, или с около 110 лева месечно към заплатата.

В зависимост от това дали фирмата предлага един или повече бонуси е възможно добавката към заплатата да стигне 400 лв. Сумата е съставена от различна комбинация от няколко ДМС-та

Според Василева не е просто тенденция, а задължително условие за работодателите да предлагат някакъв вид допълнителни бонус пакети на своите служители поради тенденцията на сериозен недостиг на кадри в почти всички работни сфери. Самите хора, когато си търсят работа, много добре преценяват и избират, следят, четат и изискват допълнителни материални стимули. Отиват там, където дават най-много и се чувстват най-сигурни, категорична е Василева.

Най- изгодно за фирмата е да предлага като бонус част от производството си, когато това е възможно. Пример за такова предлагане са банките, даващи преференциални услуги на служителите си, казват експерти.

Компаниите са доста изобретателни и разнообразни в предлагането на ДМС (допълнително материално стимулиране). Все по-често вземат под внимание личните нужди и интереси.

В топ 3 на най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна, допълнително здравно осигуряване и карта за градски транспорт

Иновативни бонуси пък предлагат голяма част от компаниите, споделя Надя Василева. Най- популярни в последно време са масажите в офиса, детска градина за децата на служителите, която освен удобна излиза и доста по-евтино. В IT фирмите пък предлагат и ролеви игри за служителите си, закуски и тимбилдинги. Според едно от последните проучвания за мотивацията разкрива, че служителите се зареждат най-вече от гъвкаво работно време, повече отпуски и почивки, и естествено пари.

Според международно проучване тези, които печелят най-много от финансовите бонуси, са топ мениджърите. За тях финансовите бонуси, получени през и в края на годината, може да представляват до 41% от техния общ годишен доход.

Вече много голяма част от българските фирмите практикуват и хоум-офис, но според Надя Василева проблемът на българския работодател е пренатоварването на служителите, което пък би могло да се компенсира с дигитализация и роботизация на част от работата в определени сектори. Това е практика в чуждестранните мегакомпании, която изисква доста промени, за да се прилага и у нас.

Допълнителните обучения и квалификации пък си остават „безценните бонуси“, категорични са експертите, защото обучението, допълнителният опит и знания прави работника функционален и доста желан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
1
 
57
 
! Отговори
Joko преди 4 години
Измама за наивници. Шефът гледа да не се мине. Не искам "бонуси" за сметка на заплатата. Искам висока заплата в/у която да бъда осигуряван.
72
2
 
35
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До АнонименВие работническа класа ще я търсите със свещ. Масово ще фалирате. А *** ще ви "работят". Аз лично съм без работа в момента и си търся такава. Точно in this moment преди 20 мин съм канд за поне три позиции от различни сайтове и фирми. А ти, робовладелецо, какво правиш тук? В тази платформа? Работа ли нЕмаш? Нема и да имаш ;)
71
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми ко праим ако шефа на жената не и даде отпуск по същото време или я прати на почивка другаде?Искаме си изработеното!
70
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плащайте ми нормално, аз сама ще реша къде да почивам, а не да ме пращате с някое бунгало не ремонтирано от 20 години, с мухъл по стените, че още на 2-я ден всички да сме болни заради мизерята.
69
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И да поздравя работническата класа, която насред работния ден реве за ниските си заплати в коментарите на новинарските сайтове! Да не се преработите ей.
68
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А тия филми с ваучерите за храна сме ги гледали. Още преди години ми даваха ваучери, ама можеха да се използват само в един магазин, случайно също собственост на шефа. А и магазина беше празен като магазин от 1990. Я има в него един вид мляко и някаква наденица с изтичащ срок на годност, я не. Ама официално дават ваучери...
67
1
 
40
 
! Отговори
NoName преди 4 години
Случка пак от интервю за работа (мога роман да напиша за тия интервюра, работи и робовладелци) - На Вас парите важни ли са? - А нье бе, световнио мир ми е на мърво мЕсто ....
66
1
 
35
 
! Отговори
NoName преди 4 години
До ЛораАнсолютно. В обява за работа е посочена заплата на сайта на компанията за позицията, за която кандидатствам. И съществото, което ме интервюира пита Вие колко искате като заплата? Аз си извадих разпечатка от техния сайт и й казвам - ето вие сами сте публикували фиксирана заплата за тази длъжност. Това искам плюс бонуси, като под понуси разбирам пари, не нещо друго и те да влизат във фиша. Каза, че ще ми се обадят :) Още чакам ... да ми се обадят.
65
7
 
11
 
! Отговори
човек преди 4 години
Разлика с комунизма на практика няма!Това го казвам на тия дето въздишат "колко хубаво беше при бай Тошо".Дават ти карта за почивка и те натирят в някакви почивни станции или бунгала като сардини в собствен сос. Избор къде да ходиш на практика нямаш.Така е било и при комунизма, и при нацистите в Германия по времето на Хитлер!На който не вярва ще дам пример: Такъв гигантски комплекс е Прора. В момента е в руини, не са го съборили но се руши и не се използва за нищо.Позната картинка нали?
64
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Компенсира ниската заплата с повече работа. В случая с пестене от данъци.
63
1
 
26
 
! Отговори
морски преди 4 години
Като пратят на морето мнооого работници да почиват, ще се изперат пак милиони и милиони.Защо питате каква е далаверата ?!
62
1
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И как ще накараш робовладелеца да ти плати почивката?! Той нормална заплата не ти дава, ще ти осребри и почивката!А, за ваучери изобщо не си го и помисляме!
61
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
предпочитам си нормална заплата, без бонуси. Всичко друго е подигравка и условие за работа от типа - "лъже, че ми плаща, лъжа, че работя"
60
1
 
26
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 62Ми така е защото още ни управляват комунисти бе! Има ли някой наивен още да вярва, че ГЕРБ били "антикомунисти"? И че митичния "дядо" на Бойко Борисов "бил убит от комунистите"? Приказки за лека нощ!Впрочем, това беше виц от времето на Тодор Живков: "Те ни лъжат че ни плащат, а ние ги лъжем че работим!". В смисъл, лъжехме държавата че работим. Затова се срина и комунизма за какво мислите? Нали ако беше толкова "хубав" нямаше да фалира? Сега комунистите станаха капиталисти.
59
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
100 % зависимост, чорбаджията иска да стане законен робовладелец с контрол и на личния живот. Не бива да се допуска!
58
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Една фирма прави с друга фирма договор за работниците си. И двете печелят, първата като плаща по-малко пари на втората, втората като прави по-голям оборот. И двете пишат надценка за да кажат на работниците, че една почивка с реална себестойност от 400 лева струва 1000. Така прецакани остават трудоваците. Като бизнеса иска да плаща повече да ги сложи във фишовете. Хората сами да си преценяват на кой да си дават парите. Амън от иноватори.
57
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато не се разбие модела "той ме лъже, че ми плаща а аз го лъжа, че бачкам" нищо няма да бъде както трябва! Така, че времето на "дайте да дадем" отмина! Искам за кажа на тн бг-работодатели да плащат нормално, а аз сам мога да реша къде и колко ще починам и къде ще ходя да спортувам и дали ще купувам от веригите храна второ качество или ще си поръчвам от фермите! Сега очаквайте един латексов продукт от една асоциация на работодателите да ревне, също като за болничните!
56
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само за ИТ сектора, банките и държавните служители се пише.Останалите работещи кучета ги яли.Никой не споменава позорно ниската минимална РЗ- най- ниската в ЕС.
55
36
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е в топ 20% на държавите с НАЙ-ВИСОКИ заплати. Просто много ни разглези членството ни в ЕС и вродената ни алчност.
54
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за да иде на тоя отпуск, ще накара служителя да си земе болничен от този който не му се плаща а сам си плаща!