Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина

Най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна и допълнително здравно осигуряване
Обновена: 7 окт 2019 09:07 | 7 окт 2019 07:00, Камелия Цветанова
102
Шефът дава ниска заплата - компенсира я с почивка на море или планина
Снимка: Булфото, архив

Иновативен подход на работодателите, предлагащи по-ниско заплащане, е да компенсират своите служители с осигурени почивки през зимата и лятото за сметка на фирмата, съобщи за „Монитор“ Надя Василева, председател на асоциация BG Staffing.

Всъщност излиза така, че ако човек работи за средна заплата, шефът може да му осигури 5 дни със семейството на балкан и 5 дни на море. Този подход осигурява почивка и време на работника със семейството му и не изисква нарушение на семейния бюджет, разказва още Василева.

От бизнеса са изчислили, че една ваканция на планина за 5 дни струва средно около 500–600 лева за семейство с едно дете, морската почивка обаче е малко по-скъпа и цената й варира от 600 до 700 лева, което прави 1300 лева годишно допълнително финансиране от фирмата, или с около 110 лева месечно към заплатата.

В зависимост от това дали фирмата предлага един или повече бонуси е възможно добавката към заплатата да стигне 400 лв. Сумата е съставена от различна комбинация от няколко ДМС-та

Според Василева не е просто тенденция, а задължително условие за работодателите да предлагат някакъв вид допълнителни бонус пакети на своите служители поради тенденцията на сериозен недостиг на кадри в почти всички работни сфери. Самите хора, когато си търсят работа, много добре преценяват и избират, следят, четат и изискват допълнителни материални стимули. Отиват там, където дават най-много и се чувстват най-сигурни, категорична е Василева.

Най- изгодно за фирмата е да предлага като бонус част от производството си, когато това е възможно. Пример за такова предлагане са банките, даващи преференциални услуги на служителите си, казват експерти.

Компаниите са доста изобретателни и разнообразни в предлагането на ДМС (допълнително материално стимулиране). Все по-често вземат под внимание личните нужди и интереси.

В топ 3 на най-популярните бонуси си остават ваучерите за храна, допълнително здравно осигуряване и карта за градски транспорт

Иновативни бонуси пък предлагат голяма част от компаниите, споделя Надя Василева. Най- популярни в последно време са масажите в офиса, детска градина за децата на служителите, която освен удобна излиза и доста по-евтино. В IT фирмите пък предлагат и ролеви игри за служителите си, закуски и тимбилдинги. Според едно от последните проучвания за мотивацията разкрива, че служителите се зареждат най-вече от гъвкаво работно време, повече отпуски и почивки, и естествено пари.

Според международно проучване тези, които печелят най-много от финансовите бонуси, са топ мениджърите. За тях финансовите бонуси, получени през и в края на годината, може да представляват до 41% от техния общ годишен доход.

Вече много голяма част от българските фирмите практикуват и хоум-офис, но според Надя Василева проблемът на българския работодател е пренатоварването на служителите, което пък би могло да се компенсира с дигитализация и роботизация на част от работата в определени сектори. Това е практика в чуждестранните мегакомпании, която изисква доста промени, за да се прилага и у нас.

Допълнителните обучения и квалификации пък си остават „безценните бонуси“, категорични са експертите, защото обучението, допълнителният опит и знания прави работника функционален и доста желан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До анонименАу, не съм сметнал добре. Разликата е 2.22$. Имат по-висок акциз и пак се вижда колко пъти е по-висока надценката.За мрънкащите що работим двойно по-малко и взимаме 5 пъти надолу всъщност още Маркс е описал този ефект. Просто пътуване извън България показва и друга страна- където доходът е по-висок, цените са по-високи, за да може да изкарат работещите заплатата си. Кафе 5лв в Англия е нормално, защото сервитьорът взима не 800лв, а 5000лв примерно. Няма доходи при ниски цени.
52
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пари дайте на хората, *** мръсни. Аз сам ще заведа семейството си където искам , а не в някоя безплатна мизерия
51
1
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До Кратун 31И това не е до политика на Лидл всъщност. Просто държат равни цените на двата пазара. Разликата от 20% е ДДС- в Германия за храните то е 0. Обира те българската държава с опит да събира повече ДДС като основния приход на бюджета.
50
1
 
33
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 33Ми те напускат бе. Напускат. Остават само такива дето за нищо ги не бива.После шефовете плачат, ааааа, няма работници, ще наемем от Молдова. Ще наемем от Украйна. Ще наемем от Афганистан...Ако щат от Кирибати да наемат, все ми е тая, като нямат мозък аз ли да им дам?Да фалират. Те вече почнаха...
49
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не останаха шарани обаче, да се връзват на тези хитрини.
48
1
 
16
 
! Отговори
Той преди 4 години
ДГД , шефа!
47
7
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
До кристинаЕто ти цени на галон(3.78l):SwedenStockholm$5.80United KingdomLondon$5.79GermanyFrankfurt$5.57FranceParis$5.54BulgariaSofia$3.52С разлика от 1.22$ и примерно надценка в българския бензин 20ст французинът може да получава и 10 пъти повече- неговата надценка е 2.17лв(1.78 курс) + 20ст или 2.37лв. Ако тук за заплата са 10ст, то там има 24 пъти повече за нея.Сега вече може да се спори дали са честни доходите ни. Защото французинът плаща в пъти повече за куп неща.
46
2
 
20
 
! Отговори
някъф никъф преди 4 години
Шефовете печелят от ниски заплати.
45
3
 
22
 
! Отговори
човек преди 4 години
Абе шефът нека дава ниска заплата, па ако ще с десет почивки да компенсира ще види наивни, квалифицирани и работливи служители на 31-ви февруари, в шестък!!!
44
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тези хора утре ще получат МИНИМАЛНА пенсия и ще плачат.----------------Я ше се пенсионирам след 31 години. Ако до тогава не вдигнат възрастта. Значи по-реалистично след 35. Ако доживея с това здравеопазване. Значи по-реалистично да не доживея. През 2054-та е много вероятно да има под милион българи и много от другите... Значи по-вероятно въобще да няма държава... Ти ми говориш за нероден Петко, че щял да е минимален...
43
19
 
4
 
! Отговори
Властимащ преди 4 години
Това трябва да се уреди с наредба. Да им се спира на всички работници по 100 кинта ежемесечно от заплатата и лятото под формата на ваучер да имат право да си изберат къде да ползват по нашето черноморие. Така може да преборим кризата по черноморието и д а спрем *** да харчи вътрешни пари по чужди държави
42
1
 
21
 
! Отговори
Pen преди 4 години
ХАХАХАХ компенсирал шефа с почивка , така си е..... може да дава ниски заплати шефа обаче ходи на хубава почивка за дълго време :))))А пък който си мисли ,че ваучери,мултиспорт карта и разни други залъгалки са "бонуси".... си е негов проблем.
41
1
 
21
 
! Отговори
!?! преди 4 години
И къде точно излиза 600 лева за 3ма човека 5 дена почивка?
40
1
 
41
 
! Отговори
Лора преди 4 години
Българският работодател продължава да си търси роб, а не служител. Отивам на интервю в известна българска фирма. Заплатата бе посочена в обявата. Интервюто с проведе от секретарката, която ми обясни колко са им прозрачни условията. Заплатата щяла да бъде толкова, но осигуровките на 3 пъти по-малка сума (600) лв. Работи се по всички празници, и всеки 2 съботи в месеца без заплащане, но с някакви бонуси, много често се налага да се остава след работа и т.н.
39
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Народ съд!
38
1
 
20
 
! Отговори
Шеф преди 4 години
Шефът може да те прати ама и може да не може. Той ако шефчето е пич, ще те прати и без някой да Подсказва. Какво да кажем в екипи от по 5 човека с дневни и нощни. Шефчето взима на петото човече заплатата, наема 4 човечета които въртят дневните и нощните 2 работни и 2 почивни.Как шефчето ще прати някой на почивка като на другите ще им се стопят лагерите да въртят след нощна дневна?Проверки за такива казуси няма никъде. Масови са случаите с пенсионери наети за охрана. Без отпуск, без нищо.
37
5
 
23
 
! Отговори
Митьо хотелиер преди 4 години
На мойте работници, кат свърши сезона, последната заплата беше в натура. 10 дена почивка в моя хотел дет с а работили. Да се доизядем храната че ще втаса до май месец.
36
2
 
34
 
! Отговори
цирк преди 4 години
При 750 лв. бруто се взима чисто 590 лв. Това е масовата заплата в България, ако се извади София. Затова Терминал 1 продължава да изпраща блгарите в Германия, защото там минималната е 1500 евра плюс 200 евро на дете. Лошото е че няма изгледи да се оправи положенито, затова масово се напуска - няма перспектива.
35
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За Чехия една продавачка в BILLA взима между 23 и 260000 крони, което е около 1000?.
34
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Напуснах България,за не работя за "РОБОВЛАДЕЛЦИ".

Спонсорирани публикации