Българските работници - масово претоварени и болни

Българинът е най-нископлатен, заяви Мика Зайкова
19 ное 2019 10:53,
46

Предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да не се заплаща, за да се намали броя на фалшивите такива, стана причина за масово недоволство.
Още по темата

"Съгласни сме на тази начална стъпка, защото тя е облекчаване на работодателите. Първият ден все пак също е разход. Всички работодателски организации настояваме и трите дни да не се плащат от работодателите. Според нас най-добрият вариант е те да се плащат от Държавното обществено осигуряване", коментира Любомир Левичаров от Българската търговско-промишлена палата.

Според него ще има хора, които ще са губещи, но проблемът с фиктивните болнични бил голям.

"Предлагаме мярката да е за една година, за да се направи една оценка на въздействието и за работодателите, и за държавата как ще въздейства този процес, и тогава да се разгледа отново", допълни той в студиото на "България сутрин".
 
Финансистът Мика Зайкова контрира, че този проблем няма да се разреши по такъв начин.

"Това е въпрос на контрол и криминализация на деянието", заяви тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според нея българският работник е болен и претоварен. По нейни думи българите получавали най-ниските заплати и нямали достъп до качествено здравеопазване.

И двамата гости в студиото са на мнение, че трябва да се упражнява контрол за да се намалят случаите на фалшиви болнични.

Левичаров пък допълни, че е редно държавата да поеме плащането на болничните, защото работодателите плащат осигуровките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Андрешковците бизнесмени не искат да плащат данъци.
37
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Голямата експлоатация на работниците от работонаемателите е причина за увеличения брой болнични.За работонаемателите трябва по-просто обяснение: караш повече поршето, повече се разваля.
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви пари в пликове и подобни. На който работодател не му харесва държавата, да си прави бизнеса другаде, или да става началник на държавата и да я оправи, както смята за правилно.Останалото са тарикатски номера.
35
1
 
9
 
! Отговори
Не е сефте преди 4 години
Още през соца имаше виц.Какво казал бригадир от ТКЗС относно принципа, по който определя заплащането на текезесарките от бригадата?"Коя върти добре задница, че вземе висока надница. Коя легне на дивано, че стигне тавано. Коя си пази сливата, има да кооопа на нивата!"
34
2
 
7
 
! Отговори
Има изход преди 4 години
Вариантите са два:1/ Ако има връзки да го уредят в БАН на каквато и да е позиция - от портиер до научна длъжност, възможно е да взима заплата без да прави нищо. Диплома? Купува се.2/ Ако няма връзки, да се запише в някоя партия, която има шансове да спечели позиции и на парламентарните, и на общинските избори. Ще му намерят общинска или държавна службица, няма да се озорва. Но преди изборите трябва да се развилнее като голям активист и агитатор. Това се цени и после има бонуси.
33
2
 
14
 
! Отговори
работник преди 4 години
До Анонименработникът също плаща и то не малко. ако се осигурява на мин.заплата, честия му доход е около 350лв. Ако работодателят му дава на ръка,което най-често се случва. Истината е такава. Да кажат работодателите защо дават в плик пари на заплата на работниците си? Това е масова практика в частния сектор.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 34- МНОГО СИ ТОЧЕН.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ВИЖДАМ, ЧЕ Е ВЪЗНИКНАЛ СПОР КАКВО ПЛАЩА РАБОТОДАТЕЛЯТ- ВЪВЕДИ В ГУГЪЛ КИК- ТАМ НАБЕРИ КАЛКУЛАТОРИ ЗАПЛАТИ- ЕТО ТАМ ИСКАЩИТЕ ДА ЗНАЯТ КАКВИ СА СОЦИАЛНИТЕ И ЗДРАВНИ ПЛАЩАНИЯ НА РАБОТНИКА И НА РАБОТОДАТЕЛЯТ МОГАТ ДА РАЗБЕРАТ В ДЕТАЙЛИ.
30
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До преди десетина години и първите три дни от болничните се плащаха от НОИ, но дебеловратите работодатели станаха много нагли и когато нямаше работа, пращаха работниците да си взимат фалшиви болнични, за да не им плащат те. Сега се задава нова вълна от фалшиви болнични по искане на работодателите и те гледат да платят по-малко, а ГЕРБ пак не могат да мислят и се хванаха на лъжите.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега работника плаща 40% от осигуровките, а за пенсия малко по-малко от половината. Преди 20 години нищо не плащаше. На практика работодателя превежда сумите за осигуровки и данъка върху дохода.Нетна заплата е чистата сума, която получава работника, след като от брутната заплата са му удържали задължителните осигуровки и данък върху дохода.
28
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещо бъркате понятията бруто, нето и т.н.Колко струва работника на работодателя, това е сумата от бруто заплатата и осигуровките плащани от работодателя върху тази бруто заплата. По рано беше на 100%, сега за едни е 60%, а за пенсионното малко повече от половината.Бруто заплата е всички суми, които се плащат на работника и от които се удържат задължителните удръжки - осигуровки и данъци.
27
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да бе претоварен и болен. Тоя същия като отиде да бере ягоди,що не е претоварен и болен. Там бачка по 15 часа и не мисли за болничен.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 29Работодателя плаща по-малката част от осигуровките. Прочети Кодекса за социално осигуряване, ако си достатъчно грамотен. С оглед чорбаджийския ти тон бих предположил, че не си.
25
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До оправияКакво е некоректен чорбаджията, като назначихме шофьор и от петия ден излезе в болничен 2 месеца. И нас ни питат от НОИ за болничните му. Да не споделяме наблюденията си за здравословното му състояние. Пръщи от енергия.
24
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 23Умико! На пазара на труда даден работник върви 2хил.лева. Държавата е определила осигуровите и данък на 700лв. Работодателя ги плаща директно на държавата. Работника във всички случай ще получи от работодателя 1300лв. Работника струва 2хил.лв. на работодателя в този пример.1300 плаща на работника и внася 700лв.в бюджета. Какво плаща рабтника? Във ведомостта дали ще фигурита бруто възнаграждение 1300 или 1700 е въпрос на формалност, съобразно данъчно-осигурителното законодателство.
23
1
 
11
 
! Отговори
оправия преди 4 години
След като работодателят не е коректен към работника и работникът не е задължед да бъде коректен към чорбаджията си. Работодателят кради то работника и работникът ще краде от него. Равенство в природата!
22
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все повече хора напускат България и отиват да работят и живеят в нормални държави. Т.нар. работодатели скоро ще трябва да продават мерцедесите и яхтите, защото са неграмотни и при липсата на хора, които да им работят, няма как да стане.
21
8
 
5
 
! Отговори
Виготура преди 4 години
Най-добрия начин българина да работи е да му се плаща за заработка - колкото си направиш, толкова и ще взимаш. Така, който иска ще работи и изкарва пари, който не иска, ще вземе един път болничен, после ще ог уволнят и ще си почива постоянно.
20
1
 
8
 
! Отговори
защо 3 преди 4 години
Щом държавата твърди, че болничните са нереално много, да докаже в кои точно случаи болничните не са правомерно взети. Държавата обикновено в такива случаи се разправя с болниците и зжипитата, а трябва да го отнесе и пациентът, който е знаел състоянието си и чието е последното решение /никой не лекува пациента насила!/ Ей тогава, при доказано нереален болничен, да плаща пациентът. Така няма да се налага да затваряте ТЕЛК, понеже ако някой пациент неправомчерно е взел пенсия, ще я връща!
19
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Много ядосан!Айдее! Още един пролетарии създал политикономията! Абе човече, предприемача е организирал дейност и му трябват кадри да осъществи тази дейност. И ти купува труда. Цялата сума която му струваш са нетното ти възнаграждение и вноските в бюджета за теб. Това му е разхода за труд. На него му е разход. Той го плаща. Та кой ти ги плаща бе Гений? Формално 40% от тези осигуровки участват в намалени на данъчната основа за данък върху дохода ти. Много мъка има по земята!