Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

При три превишения на скоростта 70 лв. отгоре на месец за „Гражданска отговорност”
Обновена: 29 ное 2019 07:03 | 29 ное 2019 07:00, Елка Василева
155
Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

Автоинструктори, превозвачи и шофьори се обявиха против въвеждането на системата „бонус-малус” при определяне на цената на застраховката „Гражданската отговорност”, пише „Труд“. При прилагане на системата за едно и също нарушение ще плащаме два пъти – веднъж глоби по Закона за движение по пътищата и втори път ще бъдем наказвани за същото нарушение чрез плащането на по-скъпа застраховка, каза Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Според нея цената на застраховката трябва да е по-висока, ако шофьор е причинил пътно-транспортно произшествие. „Аз имам 9 акта за превишена скорост, но никога не съм причинявала катастрофа”, каза Милтенова и посочи, че твърде често пътните знаци са поставени така, че да не могат да бъдат спазени и в интерес на дебнещи за актове катаджии.

Според нея предлаганият модел на „бонус-малус” ще увеличи корупцията. „Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозна сума, за да не ви напише пътният полицай такъв”, посочи Милтенова.

Още по темата

От Комисията за финансов надзор са предложили два варианта са системата „бонус-малус”, като първият е с 15 рискови класа на шофьорите, а вторият е с 20. Като при нарушение на пътя рисковият клас на шофьора ще нараства. Идеята е при сключване на застраховката да се записват имената на всички, които ще управляват автомобила и при определяне на цената да се взима рисковият клас на шофьора с най-много нарушения.

Това ще повлияе на всяко семейство, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Ако в едно семейство съпрузите имат две коли, ще трябва да плащат по-скъпа „Гражданска” и за двете, дори само един от водачите да има нарушение. Така „малусът” ще важи и за двата автомобила, а „бонус” за съпруга без нарушения няма да се отчита.

За превишение на скоростта в населено място с 21-30 км/ч ще се дават три наказателни точки, предвижда системата „бонус-малус”. Ако в едно семейство направят три такива нарушения през интервал от например 6 месеца, цената на „Гражданска” ще нарасне до максималния размер с 400% увеличение. Така всеки месец ще трябва да дават по 60-70 лв. повече за „Гражданска”.

Проблемът за автобусните превозвачи от въвеждане на предложената система „бонус-малус” е особено сериозен, тъй като при тях десетки служители се водят на всяко едно от превозните средства. В същото време „бонус-малус” системата обвързва нарушенията с шофьора и автомобила. Дори всички шофьори във фирмата да са напълно изрядни, а само един да е допуснал превишение на скоростта с личната си кола, компанията ще плаща повече за застраховка на всички автобуси. Същото важи и за фирми с няколко служебните коли и няколко шофьори, които карат всяка от колите. Нарушението на един от шофьорите ще вдига цената на полицата за всички коли, а примерното поведение на пътя на останалите няма да се зачита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
0
 
1
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До ГанцоЕми тя тази промяна е точно зая насърчаване на това поведение! И без това количеството нови коли е много малко, а сега ще стане още по малко защото лизинга на нова кола ще се оскъпи с едни 1000-1500 лева на година за целия период от 4 години това са едни 4000-6000 лева допълнително заради този *** закон! Питаш как така ли? Еми лизинговите коли са на лизинговата компания която ще трябва за всички коли които е дала да подава списък със 100 000 водача и все някои от тях ще е джигит!
112
0
 
8
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Какво искате? Преди да ви назначат на работа работодателя да трябва да иска справка от КАТ колко акта и фиша имаш ли? И кои ще я прави тази справка и на какво основание? Пак прехвърляме отговорността където не трябва да се слага! Кажете как един работодател ще може да провери някои преди да го назначи за да не се налага после да плаща по високи граждански за всичките 20-30-100-200 МПС-та? Вие представяте ли си заради 1 работник да трябва да плащаш на 200 МПС-та по 500 лева по висока гражданска?
111
10
 
2
 
! Отговори
Ганцо преди 4 години
На бай *** няма да му барате застраховката и наказанията ей! *** иска 15 годишно бмв с 3.5 двигател пушещо като локомотив. Иска да кара таралясника с 200 и да не спира на стоп. И тука някакви ще ми говорят за глоби и застраховки и ще ми развалят кефа!
110
0
 
8
 
! Отговори
До Са преди 4 години
Проблема е че е на колата не на този зад волана.Ако и ти дадеш колата си на приятел или роднина и катастрофира и ти ще виеш на умряло че нямаш вина а плащаш заради чужди грешки.
109
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
между фирма и застраховател, фирмата трябва да впише всичките си 20 водачи на МПС-та. И какво правим ако след 2 седмици 1 от тези водачи напусне? Примерно най рисковия? Застрахователя ще ти намали застраховката ли? Ще ти вътрне пари ли? Ами новия които идва на негово място ако е по рисков? През 2 седмици ще сключваме нови застраховки защото 1 от водачите е променен ли? Това имате ли си представа каква бумащина е?А как фирмите ще проверяват хора като ги назначават на работа за да не наемат рисков
108
5
 
2
 
! Отговори
Мен преди 4 години
Ако трябва и 3 пъти ще плащат ....
107
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До Гражданин на светаДа но в Дубай за минаване на червено наказанието се налага от техния КАТ защото е нарушение на закона за движение по пътищатата, а не от застрахователя! Да не говорим за факта, че от така предложения закон ти се налага глоба и ти се вменява вина преди да си причинил ПТП! Излиза, че си осъден преди да си извършил престъпление! Все едно да съдим всеки за това, че пуши защото като си фърля фаса може да причини пожар! А някои мисли ли за това, че при сключване на застраховка
106
5
 
2
 
! Отговори
Са преди 4 години
За пореден път доказваме, че сме си селска нация и, че нивото т. нар. Общество, е век назад от развитите държави! Една система, която от 60-70 години действа там и е копирана от нас, се хули и плюе вече 2 години! Имал той 9 акта за скорост-не, 9 пъти си хванат, а и плюс това, всеки с толкова нарушения, е 100% бъдещ участник в ПТП!
105
4
 
3
 
! Отговори
Гражданин на света преди 4 години
Баш джигитите против...ха ха!?!Като ходите по чужбина и ви искат бележка от застрахователя,че нямате произшествия не ревете.А знаете ли,че в Дубай ако минеш на червено ти вземат книжката за една година + три месеца затвор и глоба от 2500 лв български пари...и като се загледаш спират още на зелено преди да светне червено.Тука превозвачи не спазват никакви правила и видиш големи противници на въвеждане на дисциплина и ред.500% завишение за всички джигити ,това е практиката нормалните държави!
104
0
 
11
 
! Отговори
Бай Гай преди 4 години
Абсолютно правилно! Ако превишиш скоростта и фиш и висока гражданска ама ако причиниш птп нищо. Каското ти плащат, а при леко птп двустранен протокол и акт даже няма! Напълни се с ***!
103
9
 
4
 
! Отговори
1214 преди 4 години
Престанете да хленчите за тая гражданска, искате безопасност, искате да се кара като в Норвегия и Финландия, искате да се плаща добре при птп. Опитайте се да карате по тоя начин някъде където и да в Западна Европа, тая овца с 9 фиша за превишена скорост ше и се е.. п... майна в Англия, такава премия ше плати че свят ще и се завие. Всеки накупил по 3 трошки и ся мрънка. Време е да се сложи край!
102
2
 
3
 
! Отговори
venix преди 4 години
Пак да кажа - протестира се пред домовете им, а не пред парламента, в който така или иначе няма никой!! ПРЕД ДОМОВЕТЕ ИМ С ФАКЛИ !!!
101
2
 
12
 
! Отговори
анон преди 4 години
Продължавайте по същия начин и после се опитвайте да връщате българите в България! Никой няма да ви се върже на глупостите, "скъпи политици"!!
100
0
 
12
 
! Отговори
СПРАВЕДЛИВ СЪДИЯ преди 4 години
КОЙТО ГЛАСУВА ЗА ГЕРБ ЗАСЛУЖАВА ДОЖИВОТНА ДИАРИЯ!!!
99
0
 
1
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
до 102 ми е коментара, не до 101!
98
1
 
7
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До Анонимен 101Май ти не си схванал идеята на застраховката ГО! А тя е - застрахователя да плати обезщетение на пострадал при ПТП причинено от застрахования/ този, който има ГО/.А този който не е спрял преди знак STOP, трябва да бъде санкциониран от КАТ! Не от някой застраховател, а от КАТ! Аман от форумни отворковци като тебе!
97
6
 
2
 
! Отговори
Софиянеца преди 4 години
Не нарушавайте?
96
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не схванахте ли идеята на тия затраховки? просто хората да НЕ превишават скоростта и да НЕ правят нарушения. като знаеш, че ще ти излеезеп рез *** няма да праиш нарушения и толкова, има възпитателен харакатер. а изказването караш с превишена скорост ама не правиш катастрофа и всичко е ок е пълната простотия. по тая акоИзчукаш съседката и не забременее да не те съдят заИзнасилване така ли?
95
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ще допуснат да само при щети за застрахователя да се вдига застраховката. Така всички ще сме в бонуса и това не им харесва. :DЗатова принципът е, че да ви се отрази негативно на застраховката, дори ако баба ви е пресякла грешно. :D
94
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
не хващам идеята частни структури да се облагат от държавни решения. ГО-то е задължително и парите отиват в частни компании, защо са обвързани с резултатите от държавното КАТ ? ако едните си свършат работата ще печелят вторите.да вдигат данъците за нарушения, поне държавата да прибира парите, а не частните гуши.