Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

При три превишения на скоростта 70 лв. отгоре на месец за „Гражданска отговорност”
Обновена: 29 ное 2019 07:03 | 29 ное 2019 07:00, Елка Василева
155
Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

Автоинструктори, превозвачи и шофьори се обявиха против въвеждането на системата „бонус-малус” при определяне на цената на застраховката „Гражданската отговорност”, пише „Труд“. При прилагане на системата за едно и също нарушение ще плащаме два пъти – веднъж глоби по Закона за движение по пътищата и втори път ще бъдем наказвани за същото нарушение чрез плащането на по-скъпа застраховка, каза Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Според нея цената на застраховката трябва да е по-висока, ако шофьор е причинил пътно-транспортно произшествие. „Аз имам 9 акта за превишена скорост, но никога не съм причинявала катастрофа”, каза Милтенова и посочи, че твърде често пътните знаци са поставени така, че да не могат да бъдат спазени и в интерес на дебнещи за актове катаджии.

Според нея предлаганият модел на „бонус-малус” ще увеличи корупцията. „Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозна сума, за да не ви напише пътният полицай такъв”, посочи Милтенова.

Още по темата

От Комисията за финансов надзор са предложили два варианта са системата „бонус-малус”, като първият е с 15 рискови класа на шофьорите, а вторият е с 20. Като при нарушение на пътя рисковият клас на шофьора ще нараства. Идеята е при сключване на застраховката да се записват имената на всички, които ще управляват автомобила и при определяне на цената да се взима рисковият клас на шофьора с най-много нарушения.

Това ще повлияе на всяко семейство, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Ако в едно семейство съпрузите имат две коли, ще трябва да плащат по-скъпа „Гражданска” и за двете, дори само един от водачите да има нарушение. Така „малусът” ще важи и за двата автомобила, а „бонус” за съпруга без нарушения няма да се отчита.

За превишение на скоростта в населено място с 21-30 км/ч ще се дават три наказателни точки, предвижда системата „бонус-малус”. Ако в едно семейство направят три такива нарушения през интервал от например 6 месеца, цената на „Гражданска” ще нарасне до максималния размер с 400% увеличение. Така всеки месец ще трябва да дават по 60-70 лв. повече за „Гражданска”.

Проблемът за автобусните превозвачи от въвеждане на предложената система „бонус-малус” е особено сериозен, тъй като при тях десетки служители се водят на всяко едно от превозните средства. В същото време „бонус-малус” системата обвързва нарушенията с шофьора и автомобила. Дори всички шофьори във фирмата да са напълно изрядни, а само един да е допуснал превишение на скоростта с личната си кола, компанията ще плаща повече за застраховка на всички автобуси. Същото важи и за фирми с няколко служебните коли и няколко шофьори, които карат всяка от колите. Нарушението на един от шофьорите ще вдига цената на полицата за всички коли, а примерното поведение на пътя на останалите няма да се зачита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
До човекАко гледаш след метро посока Бяла да знака 80 км/ч и след него има знак след около 2 км. Аз ти говоря в другата посока към града. Има сервиз на Алфа Ромео и веднага след него е знака 80 км/ч. След 1.5м е 60км/ч и след това отбивката от която се качваш от бул. Трети Март на бул. България. Просто този знак 80 км/ч е излишен. Аз се старая да спазвам закона, колкото и абсурден да е, но просто там си е жива хранилка. На гугъл го няма защото го сложиха наскоро (преди 6-7 месеца).
72
3
 
3
 
! Отговори
pepi преди 4 години
Тази система е най-добрата само тогава когато има полицаи да енфорсват закона... В САЩ е такава системата. Веднъж си плащаш глобата после 3 години плащаш по висока застраховка затова, че имаш глоба.. другия път имаш една на ум. Само така ще се научи нашия ***
71
2
 
5
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 4 години
Ако нямаше корумпирани КАТ-аджии (престъпници), не бихме имали нужда от подобен закон.MAХНЕТЕ престъпниците КАТ от шосетата и приемете тоя закон, аз съм окей тогава.
70
2
 
13
 
! Отговори
От Гернмания преди 4 години
Това е напълно *** система. В Германия за бонус/малус имат значение само катастрофите при които ти си виновен и застрахователната компания е платила за ремонта. Застраховката е финансов договор с който се плаща ЗА ПОЕМАНЕ НА ЩЕТИ а не административно наказание за нарушения. От къде им идват на ума на нашите малoyмни управници такива идеи? Да видят първо как е по света.
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българина е дивак, не иска да спазва, но иска другите да го правят. Навсякъде в развития свят е с бонус малос. Каква корупция ви гони като за скорост вече всичко е само с камери снима те и после плащаш. Имала 9 акта ами за това в Англия ще плаща по 10 на нормалната цена. В застраховането има рискове, когато си нарушител се водиш по рисков профил, съответно е нормално да плащаш повече. А превозвачите бръмчат защото нямат свестен шофъор, автобусите летят с голми нарушения.
68
1
 
10
 
! Отговори
Мазохизъм преди 4 години
През 2018 100 лева за Гражднаска отговорност, през 2019 е вече 200 лева, а като въведат този фалшив бонус-малус, едни тук се радват, че ще плащат 500 лева, а не 2000 лева. Боже, боже-е-е-е. Разбира се от средствата събрани от ГО, застрахователите използват много малка част за обезщетения и тази част с въвеждането на бонус-малус ще стане около 10%. Останалото е за мутрите - самолети, яхти, луксозни коли и имоти, любовници и т.н.
67
1
 
3
 
! Отговори
Бойко Бъхлисов преди 4 години
Махнете ненужните КАТ-аджии от шосетата и тогава този закон би имал смисъл.
66
1
 
12
 
! Отговори
колапс преди 4 години
Бонус-малус е държавно-застрахователен тероризъм и нищо друго!
65
0
 
9
 
! Отговори
Един преди 4 години
Да се покачва цената на Гражданската отговорност има известна логика, при положение, че е възникнало застрахователно събитие. Да я качват при всеки акт на пътя, е пладнешки oбиp. "Работим за хората", ама не за всички!
64
4
 
4
 
! Отговори
ined преди 4 години
Малко ви е, ако трябва и по три пъти ще плащате за едно нарушение докато не се научите да спазвате правилата.
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Докато един автомобил се управлява от повече от един шофьор, тази система бонус-малус е неприложима щом е за автомобила, а не за шофьора. На практика не знам кой би могъл да управлява автомобила ми в бъдещето. Кка да впиша целия български народ в застраховката. Интересно ще стане, ако някой отиде с 100 хиляди или милион имена да си застрахова автомобила, какво ще стане?
62
0
 
4
 
! Отговори
КАТ преди 4 години
Тоя закон спокойно може да го кръстите "КАТ-ОКРАСА", щото принципно КАТ трябва да следят за тези неща, ама ние приемаме нов данък, за да не закачаме УБАВИТЕ КАТАДЖИИ..Тоя закон прави КАТ-аджиите ОКРАСА НА ПЪТЯ, ПРЕЧКА, ПРЕПЯТСТВИЕ!MAХНЕТЕ КАТАДЖИИТЕ И ПРИЕМЕТЕ ЗАКОНА, ТОГАВА НЯМАМ ПРОБЛЕМ АЗ.
61
3
 
12
 
! Отговори
Бойко Първи Бански преди 4 години
Ще плащате и по три пъти ако трябва, трябват пари за десятък колониален данък на господина Тръмп!
60
1
 
12
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
Някой пита ли се защо приемаме закон, за санкциониране на нарушители, при наличието на РЕГУЛАТОРЕН ОРГАН КАТО КАТ?!КАТ за украса ли са по пътищата?! Кво? Щото вие сега тва казвате с тоя закон.Що за безобразие?!
59
2
 
18
 
! Отговори
И кво преди 4 години
Плащаме:- Заплати в КАТ - да следят за нарушители- Данък МПС - въображаем данък- Застраховка - задължителна- Винетка - да ни се гарантира качество на пътяИзмислете още поне 5 данъка за автомобила, тия са ни малко.
58
12
 
3
 
! Отговори
Дид преди 4 години
Чувал съм ,че в щатите е така...за всяко нарушение ти се вдига застраховката!Какъв им е проблема на превозвачите?...искат да продължат да ни мачката по пътищата ли???Те карат като диваци и всички сме им свидетели.Няма втора глоба...това е превенция на застрахователя срещу недобросъвестните и рецидивистите на пътя!Аз лично подкрепям напълно!!!
57
2
 
12
 
! Отговори
Драган преди 4 години
А ако не направя никакви нарушения ще ми се намали ли гражданската бе ? Не ! Добре че никога не съм гласувал за тези дето са сега !
56
1
 
13
 
! Отговори
Разумен преди 4 години
А НЕ МОЖЕ ЛИ КАТАДЖИИТЕ, НА КОИТО ВЕЧЕ ПЛАЩАМЕ ДА СЛЕДЯТ ЗА НАРУШИТЕЛИ, ПРОСТО ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА, А НЕ ДА ПРИБИРАТ ДВАЙСЕТУНИ ПОД МАСАТА?!ТОЯ ЗАКОН СТИМУЛИРА ПОДКУПНИТЕ КАТАДЖИИ! ИСТИНАТА!
55
1
 
2
 
! Отговори
Шенол преди 4 години
Бмвето и мойто е на инвалид. Половин данък, безплатна винетка и безплатно паркиране навсякъде. Фанал съм бонуса.
54
0
 
7
 
! Отговори
Държавник преди 4 години
Аз съм депутат и съм известен с това, че измислям най-интересните имена за данъците. "Бонус-Малус" е мое произведение.Знам, че нямам роля в държавата, но поне измислям акции с интересни имена.