Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

При три превишения на скоростта 70 лв. отгоре на месец за „Гражданска отговорност”
Обновена: 29 ное 2019 07:03 | 29 ное 2019 07:00, Елка Василева
155
Превозвачи: С "бонус-малус" ще се плаща два пъти за едно нарушение

Автоинструктори, превозвачи и шофьори се обявиха против въвеждането на системата „бонус-малус” при определяне на цената на застраховката „Гражданската отговорност”, пише „Труд“. При прилагане на системата за едно и също нарушение ще плащаме два пъти – веднъж глоби по Закона за движение по пътищата и втори път ще бъдем наказвани за същото нарушение чрез плащането на по-скъпа застраховка, каза Магдалена Милтенова от Националното сдружение на автобусните превозвачи в България.

Според нея цената на застраховката трябва да е по-висока, ако шофьор е причинил пътно-транспортно произшествие. „Аз имам 9 акта за превишена скорост, но никога не съм причинявала катастрофа”, каза Милтенова и посочи, че твърде често пътните знаци са поставени така, че да не могат да бъдат спазени и в интерес на дебнещи за актове катаджии.

Според нея предлаганият модел на „бонус-малус” ще увеличи корупцията. „Ако знаете, че актът ще ви оскъпи застраховката със стотици левове, ще сте склонни да платите сериозна сума, за да не ви напише пътният полицай такъв”, посочи Милтенова.

Още по темата

От Комисията за финансов надзор са предложили два варианта са системата „бонус-малус”, като първият е с 15 рискови класа на шофьорите, а вторият е с 20. Като при нарушение на пътя рисковият клас на шофьора ще нараства. Идеята е при сключване на застраховката да се записват имената на всички, които ще управляват автомобила и при определяне на цената да се взима рисковият клас на шофьора с най-много нарушения.

Това ще повлияе на всяко семейство, каза Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка. Ако в едно семейство съпрузите имат две коли, ще трябва да плащат по-скъпа „Гражданска” и за двете, дори само един от водачите да има нарушение. Така „малусът” ще важи и за двата автомобила, а „бонус” за съпруга без нарушения няма да се отчита.

За превишение на скоростта в населено място с 21-30 км/ч ще се дават три наказателни точки, предвижда системата „бонус-малус”. Ако в едно семейство направят три такива нарушения през интервал от например 6 месеца, цената на „Гражданска” ще нарасне до максималния размер с 400% увеличение. Така всеки месец ще трябва да дават по 60-70 лв. повече за „Гражданска”.

Проблемът за автобусните превозвачи от въвеждане на предложената система „бонус-малус” е особено сериозен, тъй като при тях десетки служители се водят на всяко едно от превозните средства. В същото време „бонус-малус” системата обвързва нарушенията с шофьора и автомобила. Дори всички шофьори във фирмата да са напълно изрядни, а само един да е допуснал превишение на скоростта с личната си кола, компанията ще плаща повече за застраховка на всички автобуси. Същото важи и за фирми с няколко служебните коли и няколко шофьори, които карат всяка от колите. Нарушението на един от шофьорите ще вдига цената на полицата за всички коли, а примерното поведение на пътя на останалите няма да се зачита.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


155
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Май е време за протест!
92
1
 
20
 
! Отговори
димби преди 4 години
гласувайте пак за герб! и бонус-маус и мики маус и повишаване на данъците и липса на улици за новите блокове и липса на зелени площи и строителсвто на витоша-браво герб-граждани за европейско развитие на България!
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предлагат, ако някой случайно направи ПТП от следващата година вместо 600 лева да плаща 3000 лева застраховка, а друг, който от 10 години няма нарушения, след 5 години ще плаща 800 лева, вместо 1100 лева. Сега за 2019 тези двамата плащат 320 лева, а през 2018 са плащали 160 лева.
90
4
 
11
 
! Отговори
Горканчовци... преди 4 години
... народа рязко изпр0сте щот не може да разбере застраховките на какъв принцип работят.
89
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега какво? Принуждават хората да посочат като единствен шофьор някоя баба на село, която не шофира и няма никакви криминални нарушения, а те ще си карат колата на практика без застраховка Гражданска отговорност.
88
1
 
8
 
! Отговори
До 90 пацо преди 4 години
Бъркаш много. Размерът на застраховката ще се увеличава до 5 пъти и няма да намалява, а ако за някой намалее, то това ще е символично и то след години. При това застраховката е за автомобила, а не за шофьора и няма как да се прави рисков профил на шофьора. Единственият смислен вариант е да се отчитат обезщетенията за този автомобил при същия собственик. Всичко останало е мафиотска измислица, която и сега прилага за застраховка Каско, която се превърна в кредит, който изплащаш в следващите години
87
0
 
5
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
А нянанпари, защото и държава и община и застраховател и мобилен ооператор и........ се опитвам да ми вземат всички пари.
86
4
 
5
 
! Отговори
пацо преди 4 години
По сегашната система всъшност стриктните и внимателни шофъори са прецакани и плащат за хулиганите. Както винаги в Бг системата е по тарикатите да са добре защото са по ревливи, ако на тия с птп-тата на недоказалите се младежи и на големите нарушители ГО-то стане по 1000лв, то на стриктните и внимателни шофъори ще може да падне и на 100лв. Ама стриктните не протестират докато нарушителите веднага ще скочат. Толкоз докато стриктните мълчат ще плащат и за ербапите.
85
1
 
13
 
! Отговори
АБВ преди 4 години
До От Гернмания 78Ами идват им на ума подобни простотии, защото са корумпирани. Това вони на лобизъм отвсякъде. Единственото обяснение е, че трябва да се вземат парите от бедния българин и да се дадат на богатия застраховател. Същото е и с вдигането на данъците на колите. Нали колата ми няма да започне да изкарва кислород през ауспуха като плащам 100-200 или колкото и пари да са.Ще стане по-малко замърсяваща ако я сменя с евро 6. Ама няма да я сменя, защото нямам пари да си купя такава.
84
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 4 години
Ако тази дивотия на ГЕРБ се приеме, очакваното е да има бум на катастрофи, при които шофьора не е вписан в застраховката, т.е. изплащането на щети се поема от фонд, който обаче няма да има тези средства. При сключването на застраховката всеки ще посочва някой, който няма нарушения, примерно защото няма шофьорска книжка, а реално колата ще се шофира от хората, които се налага да я използват, т.е. в България ще останем без застраховка Гражданска отговорност.
83
5
 
1
 
! Отговори
пацо преди 4 години
Радославе, чул недочул акъл ръсиш. Застраховката е застрахователен договор а не финансов, нищо общо няма с банката и неставащия ти пример. Застрахователя определя рисков профил който може да е спрямо възраст, предишни провинения, населено място, пол и т.н Събират се данни и се анализират, но държавата по която всички плюете сега е сложила регулации, ако ги освободят половината шофъори ще са с поне 1000лв застраховки защото са опасни и правят бели. Тогава на свестните ще падне много.
82
0
 
3
 
! Отговори
уелкъм то дъ ЕУ преди 4 години
Отивам в Унгария - там са най-ниски данъците и застраховките. Откривам си 1 фирмичка, регистрирам си кола N1 - около 1000 лв. е цялата операция. След 3 месеца замразявам дейността на фирмата. Взимам си зелената карта и от мене тука като пари относно тази кола ще получат един ч.е.п
81
2
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
но как тази промяна в закона ще рефлектира върху хората които правят протоколи за ПТП-та (когато има застрахователно събитие, но няма акт от КАТ)? Защо няма да накажем тия които са невнимателни и постоянно се блъскат в други, но леко, а ще наказваме хора които нямат застрахователно събитие? Толкова ли е трудно просто да преведем немския закон и да го приемем като точно копие? Вижда се, че работи, защо да откриваме тепърва топлата вода?
80
1
 
2
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Да не говорим за факта, че застраховката е финансов договор - аз плащам всяка година и при настъпване на събитие описано в договора застрахователя поема щетите нанесени от мен! Така предложен закона е все едно при депозит в банка лихвата ми да е по малка ако харча парите си за ненужни неща като цигари и алкохол (понеже били вредни)! Има огромна разлика между финансов договор между 2 лица и закон за движение по пътищата! Да съгласен съм които има повече ПТП-та да плаща по висока гражданска,
79
1
 
8
 
! Отговори
gdgdf преди 4 години
Във Великобритания бонусът достига до 77% отстъпка от цената на застраховката... е, да, след няколко години изрядни зад волана... А тук бонусът просто не е бонус!
78
1
 
13
 
! Отговори
ГЕРБ = Мафия преди 4 години
Застраховката е за колата, а не за шофьора. Това означава, че бонус-малус може да се приложи само за катастрофи направени с тази кола при същия собственик, по които е изплащано обезщетие. Това, което мутрите от ГЕРБ ни налагат сега, го няма никъде по света и е държавен рекет в полза на мафиотски структури, каквито в Бтлгария са застрахователите. Що за човек трябва да си, за да си гласувал за ГЕРБ???
77
0
 
4
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Абе вие в кой век живеете? Семейство, съпрузи, имали 3 коли па всичките щели да плащат много. Това че няма да се приеме е ясно. Аз само се чудя що за болен мозък е измислил подобни глупости, а даже и му е платено за това? Поне все още сме в EU. Усещам бум на шофирането с чужди регистрационни табели, а за гумените глави тука: данъци, застраховки, глоби - ***.
76
0
 
7
 
! Отговори
gdgdf преди 4 години
Пак недомислени и *** простотии! От километри лъха лобизъм и то такъв, че една шепа хора да вземат маса пари!А за ***, бонусът ще е мега скромен, т.е. клонящ към 0 (НУЛА).Докога ще ги търпим да се подиграват с нас?!
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Държавата осигурява огромни печалби за мутрите застрахователи, но така става когато мутрите си имат държава. Пак гласувайте за ГЕРБ, докато ни ощавят до кокал.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз последния път глаувах за ГЕРБ. Но влезе ли в сила тази глупост да забравят за гласа ми завинаги.