Зъболекарите няма да връщат опуснати за кризата пари

Бяха дадени за работа при неблагоприятни условия, каза д-р Николай Шарков
18 май 2020 13:18, Красимир Ангелов
10

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) внесе напрежение сред лекари и болници, след като стана ясно, че от Здравната каса възнамеряват да накарат медицинските лица да върнат част от парите, които им е превела за времето на извънредното положение. Зъболекарите са били подпомогнати с 4 млн. лева.

"Зъболекарите и персоналът са оборудвани като космонавти в капсула преди и по време на излитане. Взети са всички предпазни мерки, защото зъболекарите са на първа линия, както и колегите в болниците. Всичко това, с което работим в устата на пациента, създава разпрашаване, пръска вода, а вие знаете, че входната врата за вируса е устата и носът", обясни председателят на УС на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков в ефира на "България сутрин".

Още по темата
Той посочи, че в самото начало, когато нямаше лични предпазни средства, още на 19 март са изпратили до колегите си ръководство за поведение при работа в условия на пандемия.

В първия момент доста от кабинетите са спрели работа, но постепенно са се върнали на работното си място, стана ясно от думите на д-р Шарков.

Той коментира и намерението на НЗОК зъболекарите да връщат платени в кризата пари.

"Недоразумение и неразбиране на нашата професия, затова тези изказвания трябва да бъдат в присъствието на представители на Българския зъболекарски съюз, за да може да им бъде разяснено. За зъболекарите в Ломбардия държавата осигури безвъзмездно месечно възнаграждение по 2500 евро. Не знам дали нашият Надзорен съвет го знае, но аз го казвам от първо лице. Това са пари за поддържане на клиниките, за осигуряване както заплати на зъболекарите, така и на работещия персонал. Също така за осигуряване на лични предпазни средства", подчерта председателят на БЗС.

Той коментира, че никъде в анекса и методиката, която са обсъждали Българският зъболекарски съюз и Българският лекарски съюз, няма дума, която да казва връщане на пари или отработване на пари.

"Ще се срещнем с надзора на НЗОК и на тази среща ние ще изразим нашата позиция - ние няма да връщаме и няма да отработваме пари. Тези пари бяха дадени за работа при неблагоприятни условия и да задържим и без друго крехката дентална помощ", отсече д-р Николай Шарков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
2
 
1
 
! Отговори
социално слаби преди 3 години
Познавам много българи социално бедни, трайно безработни, които на зъболекар не ходят. Нямат нито една пломба в устата си. И не искат да имат. Нямат пари да плащат за пломби. Те не могат да се издържат сами, нямат пари за храна. Като стане голямата болка отиват да им го извадят. Казват, аз само вадя. Не правя. Ще дъвча на венци като остана без зъби. Един съсед има 22 зъба, към 10 извадени...но е без пломби...22 здрави. Важното е че предните му са на място и не се виждат извадените.
8
2
 
2
 
! Отговори
Варна преди 4 години
До it N 7Екипировките за зъболекарите пристигнаха преди около 2 седмици. За съжаление се работеше без необходимата защита. Дано някой не е пострадъл междувременно в резултат на прехвалените "навременни" мерки..
7
2
 
0
 
! Отговори
It преди 4 години
Това, че зъболекарите са екипирани НЕ Е ВЯРНО! Ако наистина г- н Шарков го е казал НЕЗАБАВНО да си свери часовника..! Ако желае, за по-сигурно нека отиде на зъболекар във Варна! Още в началото на епидемията са направени заявки за защитни облекла, но до днес все още НЯМА! В районната колегия отговарят, че не знаят кога ще получат! Преди да се правят официални изявления в пресата, информацията трябва да е проверена на 100%.
6
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да ти кажа цените на тези дейности в DE.. 400 евро почистване на зъбен камък..да продължавам ли?купуваш си клещата от Практикер и си вадиш зъбчето сам. може и да заснемеш онлайн как се справяш.пиеш аналгин за влудяващите болки посред нощ и така 2-3 месеца.какво толкова .може и без зъболекари.
5
2
 
0
 
! Отговори
до номер 3 преди 4 години
Къде такива цени?!?
4
2
 
8
 
! Отговори
Tooth fairy преди 4 години
Онлайн вадене на зъби, няма ли, или поне преглед на зъбен статус.
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вадене на зъб за 5 мин - 100лв. Почистване на зъбен камък за 30 мин - 90лв. Мъдрец - 300лв. Извинете....
2
6
 
0
 
! Отговори
4itatel преди 4 години
Atezi koito biaha home office zasluzavat li?
1
3
 
8
 
! Отговори
Психодиспансер преди 4 години
Друг е въпросът кои ги получиха....

Спонсорирани публикации