Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева

При тези от 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%
162
Бум на заемите до 500 000 лв., спад на кредитите до 10 000 лева
Снимка: Dnes.bg, архив

Заемите за граждани за суми между 250 хил. и 500 хил. лв. нарастват за година с рекордните 24%, показват данните на БНБ, цитирани от "Труд".

Още по темата

В края на март тези кредити са 3617 на брой, което е с 699 повече от същия месец на миналата година. Само през първото тримесечие, когато в средата на март беше въведено извънредно положение, увеличението на тези заеми е с 3,2%.

Заемите за суми между четвърт и половин милион лева обикновено са за покупка на големи и луксозни жилища, или за инвестиция в бизнеса от хора, които работят като физически лица - адвокати, лекари, нотариуси и т. н. Броят на тези кредити не е голям, но общата сума, отпусната от банките чрез тях, е над 1,17 млрд. лв.

На второ място по ръст са заемите за домакинствата за суми между 100 хил. и 250 хил. лв. За година броят на тези кредити нараства с 22,5%, а само през първото тримесечие те се увеличават с 4,2% до близо 34 хил. Тези заеми също най-често са за покупка на апартаменти, макар и не толкова луксозни като тези до половин милион. Оказва се, че покупката на жилища е основният двигател на кредитирането за граждани.

При заемите за домакинствата за суми между 50 хил. и 100 хил. лв. ръстът за година е с 12%, а тези между 10 хил. и 50 хил. лв. се увеличават с около 10%. При кредитите за граждани до 10 хил. лв. обаче има спад както в рамките на година, така и през последното тримесечие. За година броят на тези заеми намалява с 104 хил. Явно хората с по-малки финансови възможности ограничават взимането на кредити, тъй като знаят, че трудно ще ги връщат. Намаляват и заемите за граждани за над 1 млн. лв. - с 35% за година до 142 броя.

Фирмените кредити за над 1 млн. лв. обаче за година нарастват със 78 до 5158 брой. С тези 78 заема са отпуснати близо 1,7 млрд. лв., които формират почти целия годишен ръст на фирменото кредитиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
3
 
9
 
! Отговори
селянин преди 3 години
абре кви кредити бре бедняци на нас старата номенклатура бай ви Тошо какви куфарчета раздаваше вие тука за некви дребни милиончета думате па требе и да ги изплащате будали с будалите
51
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До преди година работих като програмист във компания, която е световен лидер в областта си, и прави по 2-3 милиарда долара годишно. Позицията ми беше intermediate c++ developer, c++ е един от най-сложните и високо платени езици.При нас стажантите ги взимат на 1300 лв, джуниър е 2400, интер е 3500, синиър е 4600. Кви 5000 лв средна заплата ви гони...
50
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работех за 15 000 на месец и не съм си и помислял за кредит. Като се съберат, си купувам по нещо, за да не седят накуп в банката. Разбира се, жилищният въпрос отдавна е решен. Но да се забия с 300 или 400 000 кредит и да не спя сън, това е безумие. Ето, дойде кови19 и заплатите паднаха на половина. Не разбирам защо ви е първо жилище за половин милион? Първо се взима нещо малко и сигурно и тогава ако нещата вървят добре, се купува за инвестиция.
49
6
 
7
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Ако не съм в топ 10% на най-високоплатените позиции на пазара, съм аутсайдер. По-скоро, ако не се стремя в това. Всеки, който се бори за развитие в кариерата си и обществения си статус, за мен е достоен човек. Всички останали, примиряващи се с положението си мрънкачи са тотални аутсайдери. Принципно какъв процент от хората, ако щеш в Швейцария, са в обслужващия сектор без да искат грам да се развият?! Голям процент. Еми, това са аутсайдерите. Неслучайно са и най-нископлатени.
48
7
 
9
 
! Отговори
Диагноза преди 3 години
Този силен ръст на големи заеми показва само едно - явно се очаква преврат от комунистите и като вземат властта , ще се случи същото като през 1997 г. - много кредитни милионери - страшна инфлация - фалит на банки - кражба на 60 милиарда спестявания на българите !!! Това стана тогава , това ще се случи и сега , ако комунистите пак дойдат на власт !!! ВНИМАНИЕ !!!
47
3
 
22
 
! Отговори
ист преди 3 години
Който взема кредит 500000 лв. не мисли. Да му мисли банката. Или чака чудовищна инфлация както преди 24 г. Някой са по информирани от други.
46
6
 
8
 
! Отговори
до 44 преди 3 години
Има едно нещо, което се казва обществена класа (базирано на годишния доход). Тези кредити са за високите нива на средната класа, съставена казано е от какъв тип хора в статията. Човек не е аусайдер, ако се бори. Ама да ми работиш в склад за 2000лв. и да плюеш успелите какви били е малко смешно (90% от коментарите долу). Тогава си тотален аутсайдер. И аз съм работил в склад на времето преди 10 години за 1200лв., защото нямаше кой да ми плаща университета, и знам какъв труд е това.
45
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 90% от "програмистите" средната заплата е 2500 лева...
44
8
 
7
 
! Отговори
Шоп преди 3 години
Ако работите в транспортния сектор и сте взели 200к+, не мога да ви мисля. А програмирането е най-несигурната професия. Утре ше се подхлъзнеш в банята, докато си прайш чкия, шси удариш главата и си дотам. Ше ти земат и апартамента, и ризата от гърба.
43
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не лъжете хората, 4000 лв е голяма заплата за програмист, тия пари ги дават за истински програмисти (c c++ java и т.н.) не за разни уеб смехории, и тия пари се стигат след 4-5 години прекарани в компанията.Над тия пари взимат само синиър (6-7 години повишения), менъжерите и тийм лийдовете.
42
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо, но винаги като има статия за кредити или ипотеки на жилища, веднага в този сайт като гъби се появяват разни коментари, че който не работи поне за 5к заплата на месец и няма кредит от 250к е пълен аутсайдер.Това е изключително опасно, защото създава грешна представа в хората за нивото на заплатите и за сериозността от взимането на кредит за 500к.Ясно е, че има бизнеси и професионалисти, които взимат такива суми, но е абсурдно да се твърди, че трябва да е нормално за всеки човек.
41
19
 
7
 
! Отговори
до 39 преди 3 години
Абсолютни глупости. Първият ми имот собствен е къща за 290к евро- програмист съм. Самоучастие- 50к.. Никакъв залог, освен работна заплата. Това да не ти е 1990-та и времената на мутрите?! Тези кредити ги дават на хора с добри заплати без проблем. Именно заради огромният ръст на заплатите в някои сектори е и ръстът на тези кредити. Вместо да се радват хората, че икономиката расте, че младите имат добри заплати, те си хейтят как и кое било измислица и еди какви си заплати нямало. Еми има- факт.
40
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бай тиквyн шайката, явно е решил да се спасява вече, и е заръчал на всеки негов кауш да граби по половин милионче и да бяга с него...
39
7
 
5
 
! Отговори
до 38 преди 3 години
И аз водя какви ли не интервюта, драги ми смехурко. На всяка позиция имаме рейндж. МИНИМАЛНАТА заплата в нашата компания е 3к. за junior, но на development позиция. При съпорт хората минималната заплата е 2.4. При QA- 2. Кой какво щял да дава и иска- има си рейнджове. На никого няма да се даде над даден рейндж, съответстващ на опита му. Рейнджовете ги актуализираме ежегодно с високия мениджмънт. За справка- за последните 2 години сме ги качили с 30% заради конкуренцията.
38
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия заеми ги взимат партийни членове / бивши охранители, да изкупуват имотите на отчаяни хора на безценица...В тия времена никой нормален човек няма да тръгне да тегли големи заеми. Само вътрешните хора, които ламтят да се възползват от ситуацията.В лоши времена лошите хора печелят, това стана очевадно от представянето на големите корпорации на фона на ужким "всеобщото" обедняване, най богатите натрупаха повече пари за 3-4 месеца отколкото за последните няколко години.
37
4
 
10
 
! Отговори
А да ли е така.... преди 3 години
За да ти дадат ипотека за 250-300хил лв , независимо от доходите, или имота трябва да е на пазарна оценка 500К или да сложиш като залог нещо за подобна сума. Това че днес взимаш 10 000/месечно, за банката не е никаква гаранция. Ако беше толкова лесно много хора щяха да се уговорят с шефовете да ги осигуряват 6месеца на 5-6хиляди и да взимат големите заеми.
36
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мезе ли ни вземат 500 хил. лева за граждани?
35
4
 
9
 
! Отговори
до 36 преди 3 години
Правя технически интервюта. Ако ми идваш джуниър, няма да ти дам толкова. Ориентирай се към 2к. Не ме интересува какви програми си писал вкъщи. Интересува ме какво си писал професионално, колко добре си познаваш средата и инструментите, принципите и дали имаш правилното мислене на програмист.
34
5
 
12
 
! Отговори
до 27 преди 3 години
Заплатата на чистчка в Белгия може да е 2-3к евро, но и наемите на нормални (не лукс) апартаменти там е толкова. Ходил ли си в Белгия? Или в скандинавието? Там 2-3 хиляди евро не са много. *** на зъболекар и си смени гумите на колата там и ще разбереш.
33
21
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изчитам коментарите и стигам до извода- тука у нас ИТ специалист взимал 2-3к (нищо, че на стажант на 20 му даваме 3к). В Белгия чистачка взимала 3к евро (при средна заплата 3.3к). Абе- много ми е тъжно как и какво мислите... В Белгия чистачка взима има няма 1000е (в нашия офис в София на чистачката й даваме 1200). Средно на IT специалист заплатата е над 5к много отдавна. На средно ниво позициите са 5-7к.. На хора с 8-10г стаж заплатите са петцифрени. А вие си се залъгвайте колкото искате...