143 години от началото на Шипченската епопея и комплексите на българите

Руснаците пък смятат, че ние не сме достатъчно благодарни
Обновена: 21 авг 2020 22:28 | 21 авг 2020 22:28, Екип на Bulgaria On Air
68

143 години от началото на Шипченската епопея - oтвъд митовете и легендите.

Онова, което народният поет е възпял, то остава в съзнанието. Иначе честваме едно от четирите големи сражения на Шипка. Това каза за "Денят ON AIR" историкът проф. Христо Матанов.

По думите му е важно историците да имат нюх да отсяват основното от онова, което е абсурдно.

"Има имена на генерали, които са съвършено неизвестни. Знаем, че в армията на Сюлейман Паша турците са били малцинство, но това са подробности, които се установяват. По принцип има аксиома, че победителите пишат историята", смята той.

Според него историческите извори дават оценка на българите, на събитията.

"Често се оплакваме, че не ни познават в чужбина. Въпросът е България да бъде просперираща, както и да развием усещане за отсяване на плявата от другото", каза още той за Bulgaria ON AIR.

"Българинът живее с усещането, че не е направил сам достатъчно, за да се освободи. Руснаците пък смятат, че ние не сме достатъчно благодарни за това Освобождение. Само 10 г. след Освобождението се стига до скъсване на дипломатически отношения", подчерта събеседникът.

"Лично аз не съм привърженик на бързите решения, но ние трябва да изживеем комплексите си, едва тогава да говорим за робство, Освобождението и така нататък", допълни Матанов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: шипкаисторик
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
5
 
3
 
! Отговори
заедно в борбата! преди 3 години
До Българинсоциализъм и алкохолизъм
30
4
 
3
 
! Отговори
турското робство преди 3 години
До Мизерно, Матанов!Само в народното творчество се говори а за комунистическото мълчим? Ненормално е!
29
3
 
1
 
! Отговори
пито-платено преди 3 години
До БългаринАко за Сан-стефано не съществувахме, само за Турция бяхме народ-провинция.
28
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БългаринЧетете преработените издания на платените ни историци от ДС-КГБ-Русия.
27
0
 
6
 
! Отговори
НС преди 3 години
До LissaВлез в харема на Герб!
26
7
 
4
 
! Отговори
14 охраняеми прохода преди 3 години
До ОбективенЗащо избраха неохраняемия шипченски проход за битка???????-Да се реабилитира ген.Столетов за поражението при Стара Загора.....- Руся изпраща най-некадърните си генерали на войната за наказание! Народе!!!
25
3
 
2
 
! Отговори
220 хиляди? преди 3 години
До ОбективенИли само 20хиляди? Историята ни се пише от победителите с платени историци.
24
5
 
2
 
! Отговори
какво търсеше Русия? преди 3 години
До Обективен- и какво намерихме? - освобождение, а Турция ни отбраняваше в кримските войни.
23
3
 
3
 
! Отговори
къде бе Вазов тогава преди 3 години
До ОбективенПИСАР В СВИЩОВ.
22
9
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Четете бе, другари!Четете Захари Стоянов, четете Раковски, четете Стефан Стамболов.... но не ви се чете, нали! По лесно е да слушаме историците - агенти на ДС и на Русия, нали!Според тях, Руската империя започва война от куртоазия, без никакви задни мисли и цели, просто защото обича славяните, нищо, че най-чистите славяни - поляците, са част от Империята им, и полския език е забранен, същото важи и за другите православни християни - арменците и грузинците...
21
9
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До ПатриотЯко са ти промивали мозъка, другарю. Запитай се, защо Сан-Стефанският договор все още е секретен, защо в него думата България не съществува, защо Княжество България трябва да плаща на Рассия пари за освобождението си....Както винаги съм казвал :Социализма и алкохола не са простили на никого!
20
1
 
13
 
! Отговори
Мизерно, Матанов! преди 3 години
"Ставайте робове! Аз не ща ярем!" Така завършва стихотворението на Вазов от "Епопея на забравените", посветено на Бенковски, тези думи са изсечени и върху паметника на Бенковски в Копривщица. "Доста робство и тиранство..." четем във "Вятър ечи" на Добри Чинтулов. От по-старо време е народната песен "Марко Кралевити освобождава три синджира роби". Какво да кажем за думата "свобода" и нейното присъствие в творчеството на Христо Ботев? Да отречем ли литературата и фолклора заради конюнктурата?
19
13
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 3 години
На Шипка са се били около 7000 опълченци и 1400 солдати от имперската армия. Тъй като мобилизацията е извършена в Украйна, огромното болшинство имперски войници са етнически украинци.Българските опълченци са спасили от поражение руската армия при Плевен изхода на войната. След три неуспешни атаки на ген.Скобелев, пристигат 30000 румънци и пробиват турската защита.Но руснаците си присвояват всички заслуги. Особено българските.
18
0
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До НаблюдателПаметниците са за онези,остнали завинаги на наша земя,а който ги възприема като посветени на Русия,значи има проблем с мозъчните гънки.А че българинът е имал самочвствие, доказателство за това е Съединението/правилната дума е Обединение,но какво да се прави/,извършено напук на всички велики сили,включително Русия.
17
15
 
10
 
! Отговори
Osman bey преди 3 години
Хората излязоха в космоса...тук под носа ви, Турция откри находище на газ. Вие още с епопеи и чушкопеци се занимавате. От 144 години та досега.
16
1
 
14
 
! Отговори
Кид Шелин преди 3 години
Верно ли Бойко е арестуван в Барселона!!!???
15
5
 
12
 
! Отговори
смятат преди 3 години
До Анонимен 5Те казват,че сме "неблагодарни предатели"!И тук изобщо не става дума за Освобождението,а за времето когато "ни освобождават от фашизма"!Абсолютно ненормална история,но това е положението!
14
2
 
31
 
! Отговори
Правнучка преди 3 години
съм на опълченец. Българските опълченци са били смели, почтени, достойни хора. Прадядо ми е бил ранен в крака, но е отишъл да се бие на Шипка. Преди това е бил в легията на Раковски. Всички наши революционери и опълченци са се борили за свободата на Майчица България, редом с руските воини, румънци, финландци. Дълбок поклон пред подвига им ! Не са били комплексари, като днешните ни партийни вождове.
13
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Важното е да изкореним русофилството.
12
11
 
6
 
! Отговори
Българин преди 3 години
До активист на БСПНе. Вярно е, че Румен Шведски е задържан в Гърция, в хотела на Нинова - "Мираджио термал спа резорт"!