Песимистична Коледа: 54% очакват идването на 2021-а със страх

Властта получава най-ниска оценка от 4 години насам - Среден 3.22
70
Песимистична Коледа: 54% очакват идването на 2021-а със страх
Снимка: БГНЕС

Задава се най-песимистичната Коледа от десетилетия - 54% от хората очакват Новата година със страх. Това показва проучване на Агенция "Медиана", проведено в периода 12-17 декември сред 954 души чрез пряко стандартизирано интервю.

Коронакризата е нанесла тежък икономически удар върху хората и е стопила голяма част от резервите, с които те посрещнаха първата вълна, показват данните на социолозите. Над 40% декларират силно намаление на семейните доходи, 21% заявяват, че вече са на ръба на мизерията и не могат да посрещнат разходите за ток, вода, храна. 12% са загубили работата си, а на 19% са им намалили заплатата.

Това естествено рефлектира и върху оценката на правителството. Увеличаването на заплатите в администрацията не само, че не може да компенсира ефекта от удара върху всички останали, но дори засилва негативизма. Декември 2020 г. бележи най-ниските оценки за правителството от 2016 г. насам. Средната оценка за управлението към момента (по шестобалната система) е Среден 3.22.

Наблюдава се ясно изразено желание за промяна на политическата власт - 52% желаят ново управление без ГЕРБ, 19 % са за запазване на сегашното управление. Желанието за промяна мотивира голяма част от избирателите да заявят, че ще гласуват на изборите.

Засиленото желание за промяна засега рефлектира слабо върху основната опозиционна партия (БСП) и се насочва предимно към "Има такъв народ" (Слави Трифонов), според проучването. Същевременно огромна част от желаещите промяна все още търсят своето политическо представителство - 42 % заявяват, че не са решили твърдо за кого да гласуват.

Към момента четири политически формации могат да са сигурни, че ще влязат в парламента - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и ДПС. Патриотите, Изправи се БГ и Демократична България имат своите шансове, но към момента трудно могат да са сигурни за своето представяне.

Засега ситуацията изглежда по следния начин – управляващите изглеждат в невъзможност да задържат властта, раздробената опозицията не дава индикации, че може да вземе властта. Двете основни политически партии – БСП и ГЕРБ са с практически изравнени позиции (разлика от 1%), но и двете биха се нуждали от подкрепа в опит да съставят управление. ГЕРБ обаче не се ползва с обществено доверие и трудно може да привлече съюзници (те биха поели тежък имиджов удар). Потенциалните алтернативни формации пък се стремят към ясно дистанциране от БСП. 

Не се наблюдават драстични промени в рейтинга на политиците. Румен Радев продължава да бъде политикът с най-високо обществено доверие, следван на значителна дистанция от Бойко Борисов. Мая Манолова и Корнелия Нинова значително подобряват позициите си и се изравняват с премиера.

Протестите са нанесли сериозен удар върху имиджа на главния прокурор Иван Гешев, като едва 16% декларират, че действията му вдъхват доверие; 50% декларират разочарование, посочват от "Медиана".

Изглежда, че ваксинацията срещу коронавируса ще срещне сериозни проблеми в страната. Едва 20% са твърдо "за" ваксинирането, а 37% се колебаят, 43% са против. Според социолозите причина за това са разнопосочните послания по темата коронавирус.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който го е страх, слуша и изпълнява. Историята не се повтаря, но се римува
41
1
 
3
 
! Отговори
Маите преди 3 години
Извиняваме се за грешката,не било 2012,а 2021 година!(краят на света)
40
1
 
2
 
! Отговори
Стефчо преди 3 години
МНого сме си добре,днес като взема 40 лв надник и живота става като на кино. Има и за бира, и за ракия....че утре пак в завода!
39
1
 
1
 
! Отговори
Поет преди 3 години
Трубадурите на българската олигархия и мафия вече са в транс и редят стихове за смяната на Гешев и властта . Миличките, яростно се мятат наляво и искат да изскочат от ямата с л.а.й.н.а.т.а , но толкова яко са затънали там, че няма излизане ! Споко, другаре, нема да я бъде мечтата ви !
38
1
 
5
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Така е ! Българинът очаква със страх 2021 г, защото към властта протягта мръсните си ръце комунисти, чалгари, откровени бандити и политически мижитурки ! Страхът ще се превърне в бедствие след изборите, ако народът си направи "сепуко" , избирайки гореизброените ! Да видим кой ще постеле килимчето под клекналия народ !
37
0
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
До уплашенГирляндите ми с лед са лампи,с батерии сигурни са те,очаквам скоро аз Снежанка,за да се ваксинираме !
36
0
 
3
 
! Отговори
уплашен преди 3 години
Аз вече си купих едно коледно въже - със звънчета по него и светещи лампички.Та като ритна столчето да се виждам отдалече!И за всеки случай си взех късметчета за баницата - в тях има пликчета със стрихнин!
35
0
 
0
 
! Отговори
предКоледно преди 3 години
До Барба ГаньосБла-бла-бла, бла-бла-бла,не плаши ги със метла,тез партийците момчета,че Тиkвyна и Каскета,бързо ще смени ДС-то.
34
1
 
2
 
! Отговори
Барба Ганьос преди 3 години
Дядо Коледа ела. Донеси си и метла. Всичко лошо си вземи.Надалеч го отнеси.Тиквата не щеме вече.Опаковай го,човече.Занеси го надалеч.Махай мазния наглец.Нека новата годинаДа ни донесе късмет.Хайде, отнеси двамина.Вземай господин каскет!
33
0
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
2020 беше страхотна за мултимилионерите, добра за около 20%, поносима за около 40% и лоша за 39% в световен план. Всеки средно интелигентен може да си направи сметка че идва икономическа криза за повечето от световното население. Така че това не е песимизъм а доста трева оценка. Хубавото при нас е че имаме опит и знаете как да оцеляване Нека не забравяме обаче че всяко предизвикателство е възможност и самото нас зависи дали ще излезем по- успешни от кризата
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евреите не са ги пускали да се качат на автобус, трамвай или влак.Сега така не пускат заразените с коронавирус.Хитлер е бил по-добър от сегашните доктори от НОЩ.Пускал е евреите да излизат навън, макар да нямат право да ходят по тротоарите.
31
3
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Най-вероятно и не малка част от тях няма и да я дочакат - Ковида ще ги отнесе. До другата есен, когато реално в България ще има ваксина, най-вероятно още доста хора ще починат от вируса.
30
0
 
1
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
"Мале, мале, проклет народ сме !" -- баба Ванга
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ами все повече ги е страх хората от зараждащия се фашизъм....
28
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Току що видях реклама " All I want for Christmas is....2021" LOL
27
0
 
1
 
! Отговори
Веско преди 3 години
Нормално. "State of fear"
26
3
 
1
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Абе то тука в тоя форум много умни няма де , ама това че ти си от тия дето където и да са по света ще си останат прости не значи че българите са прости , но е и факт че с прости не се спори
25
0
 
7
 
! Отговори
Готор преди 3 години
Типичен необоснован песимизъм, подхранван от мнителност и нихилизъм. Пострадаха около 180 000 хил. заети в хоремаг сектора. Тази заетост и без това е временна и с естествено текучество. Човек работи сервитьор, продавач и т.н. временно (докато учи или се квалифицира). Ако някой е имал визия да работи продавач цял живот - сори. Крайно време е да спрете да се носите по течението и да потърсите нормална реализация.
24
2
 
0
 
! Отговори
Това си е проблем преди 3 години
Aбе хора пийте силекарствата.! Писането във форуми не е лекарство. А ако сте в остра фаза звънете на Бърза Помощ....щото май си е сериозно
23
0
 
2
 
! Отговори
Насрадамус преди 3 години
Новата 2021-ва година очаквайте идването на новия Жезълвирус-20!