Честито Рождество Христово и уютна Коледа!

Християнският свят чества рождението на Божия син
Обновена: 25 дек 2020 07:31 | 25 дек 2020 00:01, Александър Попов
162
Честито Рождество Христово и уютна Коледа!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници - денят, в който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

Историята

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Народният календар

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се дават на църквата или на училището.

Празнуващите

Имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостин, Радостина, Радослав, Райко, Радка, Румен, Румяна, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристияна, Кристиян, Йосиф, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и други.

Пожеланието

На финала сме на една особена, противоречива и тежка година. В тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род, каза патриарх Неофит на празничната служба на Бъдни вечер. Нека ни озари надеждата за една по-добра година.

Екипът на Dnes.bg честити празника на всички с пожелание за много здраве, щастие, топлина, уют и благополучие!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
10
 
0
 
! Отговори
...:дядо Еби:... преди 3 години
До Анонимен 36Яка история. И аз съм ебaл на един жена му. Нямаше сестра де. Дай някакви контакти, ако иска жена ти да разнообрази сексуалния си живот. Аз съм голям пич, много съм внимателен - за жена ти не гарантирам.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпи дядо Коледа, в България има 240 депутата дето много папкат, слушат и спинкат, моля те вземи ги в Лапландия и не ги връщай никога обратно!!!
33
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правил съм тройка с жена ми и сестра й, разликата им е 8 години и малката беше яко цепеняче! Вече се ожени и тя де, ама някой път ме напушва смях като пием с баджанака само да знае, че преди него съм я копал тая градинка!
32
3
 
2
 
! Отговори
Зад завесата: преди 3 години
Вие сте нетолерантните към другите, вие сте тия дето унищожавате другите, вие сте диктаторите и фюрерите на вярванията на хората и вие сте виновни наравно с останалите за каквото се е случило тук - парите дето сте ги взели ги помнете, няма да видите други!
31
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дебел, брадясал, няма кола, работи само един ден в годината. Дядо Коледа трябва да е протестиращ българин.
30
3
 
5
 
! Отговори
Дарен с роднини преди 3 години
Аз получих 2 подаръка:- Вечеря- КнигаБлагодаря, оценявам го! Ще прочета книгата, задължително! Колкото и да нямам желание...
29
2
 
5
 
! Отговори
Коледно Пожелания преди 3 години
Живи до 2022, аста лависта КОВИД-21!
28
6
 
11
 
! Отговори
лека нощ преди 3 години
слагайте маските и по леглата! спазвайте противоепидемичните мерки!!
27
6
 
2
 
! Отговори
Зад завесата на фалш преди 3 години
И фарс - вие ще дадете пари допълнителни за образование, защото аз и някой други хора свършихме тая работа и без значение дали ще върнат или няма да ги върнат тия пари - ние сме наказали на Тангра синовете виновните за тия кражби дето липсата на тия пари е нанесла щети за милиарди. А ти кажи на Иисус Христос да си го завре знае къде!
26
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мили Дами, във връзка с пожеланията за подаръци - запомнете, Дядо Коледа не е свод.ник, за да искате нови мъже по празниците!
25
4
 
9
 
! Отговори
Патица по Пекински преди 3 години
Честита КОВИДа!
24
2
 
12
 
! Отговори
уютна Коледа? преди 3 години
Уютна? Уюут може да се свърже с помещение, като дом, стая, спалня и така нататък.Уютно събитие - демек Коледа.... нещо.... Уютна Коледа.... ?Вие добре ли сте с главата?
23
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази коледа е специална и с това,че преди три дни "изгря" и Ветлехемската звезда.Както и преди 2000 години ,когато Христос се е родил(рядко случващото се доближаване на Сатурн и Юпитер).
22
7
 
4
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Препоръчвам да почетете Конфуций и Лао Дзъ. И понеже сме основно интересчии, ще ви е изгодно при новия световен ред ! Амин!
21
6
 
2
 
! Отговори
Получих преди 3 години
най-хубавият подарък - P100 респираторна маска! Сделкана у Китае!!
20
4
 
2
 
! Отговори
Гледам ония ден: преди 3 години
Няква делегация от хора - политици и всякакви други - влезли в църквата на палестинеца-израелец и му се молят за нещо. Някак си толкова анахронично ми изглеждаше ... Други сме на работа и на "работа" и намерихме един дето 12 години гушвал по едни 50 милиона глоба за "софтуерно пиратство" , което е работа принципно на Явор Колев и компания и затова няма право да ни "глобява". Та той някак си увисна от високо целия свят да го види ... и след като тия 600 милиона и тяхната липса са направили щети
19
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе, на Хелоуин опищяхте света, че е чужд празник, ама за Дядо Коледа нищо не казвате?! А? А сега, де? :D
18
3
 
5
 
! Отговори
Англо-Саксон преди 3 години
Честити БрекСит! Откачихме се от Комунистическите поробители в Брюксел!!
17
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Честит празник, българи. Продължаваме с европейското си развитие и догодина, няма място за експерименти.
16
3
 
5
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
най-хубавата година си отива! Другари от Пекин - бичкам Ви!