Честито Рождество Христово и уютна Коледа!

Християнският свят чества рождението на Божия син
Обновена: 25 дек 2020 07:31 | 25 дек 2020 00:01, Александър Попов
162
Честито Рождество Христово и уютна Коледа!
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Християнският свят отбелязва днес един от най-големите църковни празници - денят, в който се чества рождението на Божия син - Исус Христос.

Историята

Малко преди раждането на Божия син, майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем, който по онова време бил незначителен град в околностите на Йерусалим. Във Витлеем Мария и Йосиф не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясла, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

В мига на Рождеството в небето пламнала чудна светлина, явил се ангел, който съобщил на намиращите се наблизо пастири, че на света е дошъл Спасителят. Витлеемските пастири били първите хора, които се поклонили на Бога-Син. Младенецът Исус бил почетен и от трима източни царе, доведени във Витлеем от изгрялата над мястото на събитието звезда. С Рождеството си Христос донася частица от светостта на небесния мир. С неговото идване на земята се отбелязва началото на новата ера.

Народният календар

В народния календар Рождество Христово започва в полунощ с обичая коледуване. В него участват само мъже - ергени, годеници и по-млади, скоро женени мъже. Те се наричат коледари, коладници, коледаре или коледници. От полунощ до сутринта те обикалят домовете, пеят специални коледни песни с пожелания за здраве, щастие в семейството и богата реколта, а стопаните ги даряват с коледарски краваи, пари и различни храни.

Коледарите се събират отново на 26 декември, за да разпределят краваите помежду си. Всеки взема кравая на своята любима. Ако някоя мома е харесвана от повече ергени, нейният кравай се разиграва на търг. Печели онзи, който даде най-много пари. Останалите събрани продукти се разпродават и средствата се дават на църквата или на училището.

Празнуващите

Имен ден имат всички, които носят имената Христо, Христина, Христофор, Радост, Радостин, Радостина, Радослав, Райко, Радка, Румен, Румяна, Кристина, Кристиан, Кристиана, Кристияна, Кристиян, Йосиф, Божан, Божана, Божин, Божил, Радомир и други.

Пожеланието

На финала сме на една особена, противоречива и тежка година. В тази пресветла нощ изгрява надежда за целия човешки род, каза патриарх Неофит на празничната служба на Бъдни вечер. Нека ни озари надеждата за една по-добра година.

Екипът на Dnes.bg честити празника на всички с пожелание за много здраве, щастие, топлина, уют и благополучие!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
4
 
! Отговори
Мая Манолова преди 3 години
До Дядо КоледаЕй, малкия да не ме забравиш за Нова Година?
54
6
 
5
 
! Отговори
Луд доктАр с Игла преди 3 години
Коледата е само да си отдъхнете малко от инжекциите.След 5 години няма да има здрав младеж, защото всичко ще е безплодно.Кажете довиждане на Коледата. Това ви е последната Коледа, защото скоро няма да има деца.Никакви деца. Бил Гейтс уби Нероден Петко с 200. И даже не разбира - по Бойковски.
53
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Живеем в 21-ви век и има хора които вярват на неща без факти, доказателства и прочие. Безумие та дрънка. ВЯРВАЙТЕ В НАУКАТА не в дядо коледа и снежанка. Весел празник - нека има такива като днешния за за хора като вас които им трябва причина за ядене и пиене !
52
5
 
1
 
! Отговори
Нямате право: преди 3 години
Нямате право да се налагате така по целия свят,да не зачитате другите така по целия свят, да източвате държавите и народите с милиарди всяка година.И най-вече нямате право да нарушавате основния закон на Република България,както го правехте през последните 20 години хилядократно. Ако един гражданин бил той с псевдоним в някаква книга на палестино-израелеца истинското му име еди как си *** църквата му дава псевдоним като григории и той нарушава Конституцията-кой е виновен Григории или гражданина?
51
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е разликата между Дядо Коледа и евреина? Разликата е че Дядо Коледа влиза през кумина, а еврейна излиза през него! Хохохохооо
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чичко Гугъл услужливо ми предлага телефоните на Дядо Коледа, Дядо Мраз и дори на елена Рудолф. А по въпроса за телефона на Снежанка мълчи като пън. Весели празници на всички българи! xD
49
3
 
6
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 3 години
Ние пумачорите се факаме само с мъжете от нашия род!
48
5
 
3
 
! Отговори
...:Дядо Ковида:... преди 3 години
Влиза дядо Ковида в къщата ти, па рекъл:- Абе къде ти е чорапа, за подаръците?- Няма пари за чорапи бе дядо, дай да измислим нещо?- Мога да направя на жена ти пyткaт.а на провиснал чорап и там ще сложим бонбоните?- Много добра идея, дядо! Давай!И така Ковида достигна до още един дом.~ Гай Юлий Цезар, 50 година преди Христа, "Честито зимно слънцестоене"
47
3
 
2
 
! Отговори
Казах нещо! преди 3 години
10 милиона допълнителна субсидия за тая работа - иначе ще има болезнена брадва! Ще боли повече ако откажеш тая сделка! Знаеш Северозападна България къде е, Област Враца и нея я знаеш и там има един отдавна забравен проект. Мисли за последиците ако не приемеш сделката!
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скъпи дядо Коледа, моля не слагай моят подарък под елхата! Остави го направо в гаража!
45
2
 
9
 
! Отговори
Весела Ковида преди 3 години
Желая ви много пари, здраве, любов и щастие!ДРУГОТО СИ ГО ИМАТЕ!
44
3
 
0
 
! Отговори
Още за невярване преди 3 години
И сега БПЦ ще каже, че няма такова нещо? Кое вероизповедание, коя религия единствената е толкова нагла, че срещу Конституцията да прокара предмет Християнско вероучение на територията на цялата страна в публичното образование, което е държавен сектор? Кой? Сигурно съм аз? Сигурно аз мълча, а не конституционния съд за системни нарушения на чл.13 ал.1,2,3,4? Аз ли мълча, аз ли задкулисно източвам държавни средства? Как точно?
43
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Изповеддреме ни за тебе. Аре у лево.
42
6
 
3
 
! Отговори
Изповед преди 3 години
От няколко години пиша коментари тук.Доставя ми голямо удоволствие.Дойде време да направя своя бенефис. Обявявам най-отговорно че спирам да изказвам мнения против каквото и да било.Открих, че когато се фокусирам върху негативите, това обсебва вниманието ми и аз мисля все по-малко за доброто.Това е основната причина да спра с тази дейност. Не е страх, от това че ме заплашват ежедневно тук. Ни най-малко.Просто ми писна.Приключвам приключенията тук. Желая ви всичко хубаво, чао! :)
41
1
 
5
 
! Отговори
JUPITER преди 3 години
Честито Рождество Христово на всички хора !!!Много,много здраве и добри финанси,другото ще си го купим!!!
40
5
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Честита коледа, догодина продължаваме постарому- европейско развитие до дупка. Никви фигуранти, мигуранти, протести, мротести. Да си знаете, нещата си вървят по план.
39
3
 
6
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Никакъв шанс да вляза с робски намордник в бизнес-организацията църква. Предпочитам домашният комфорт. Мерси
38
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо Коледа влиза през комина, защото "крисмас ис комин!":DЧестито Рождество Христово!
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера мама ми скъса писмото до дядо ви Коледа, и ми каза да си търся работа!
36
2
 
3
 
! Отговори
Не ти се вярва а? преди 3 години
Така ти се не вярваше за Ветко, така ти се не вярваше за Божков, така ти се не вярваше за новата партида в Арлингтън, така ти се не вярва, че кранчето секва всеки ден повече. Така ти се не вярва, че това е велик момент във времето, което дава място и за велика възможност нещо да бъде направено напук на "величието на САЩ" - което се изразява в мародерски актове!