В пандемията сделките с къщи на село скочиха с около 20%

Най-често ги купуват семейства с деца
94
В пандемията сделките с къщи на село скочиха с около 20%
Снимка: Pixabay

Покупките на селски къщи нараснаха с около 20% през 2020 г. Интересът към селските имоти не е нов за родния пазар, но се засилва заради пандемията, a брокери на недвижими имоти очакват тенденцията да се задържи и през тази и следващите години.

Заради месеците, прекарани у дома, все повече хора обмислят възможността да купят втори дом на село или направо да заменят тесния си апартамент в града с къща с двор. Повечето селски имоти се купуват с цел там семействата да прекарват част от лятната си отпуска, както и уикендите и другите почивни дни, но част от тях ще станат и постоянен дом на хора, които могат да си позволят да живеят и работят от вкъщи.

Още по темата

“Селските къщи бяха хитът на 2020 г. Най-хубавите имоти се разпродадоха много бързо и в някои места вече се усеща недостиг и изчерпване на атрактивните оферти”, казва Полина Стойкова, изпълнителен директор на компания за недвижими имоти. пред "Труд".

Най-търсени са къщите, готови за обитаване, които не се нуждаят от голям ремонт.

Най-голямо търсене има на къщи край големите градове - в Банкя, както и в районите около Пловдив, Варна и Велико Търново. Около София предпочитани са повечето села в радиус до 50 км, а около Пловдив и Варна - до около 30 км. По-голямо е и търсенето в селата около градове, които са на един-два часа път от София, като то се генерира от хора, живеещи в столицата, а не само от жители на тези градове. Причината е, че къщите край София са по-скъпи, а на един час път хората могат да намерят много по-изгодни предложения.

Купувачите предпочитат оживените села. Около София най-желани са имотите в селата в посока Самоков и Боровец. В Пловдив - селата към Родопите, а в районите на Варна и Бургас атрактивни са селата с лесен достъп до плажовете. Към този списък трябва да бъдат добавени селата в Централния Балкан - около Велико Търново, Габрово, Трявна, Троян и Елена. Интересът към тях нараства и от напредъка по изграждането на магистрала “Хемус”.

В София районът около Северната скоростна тангента става все по-привлекателен за пазара на къщи и макар че търсенето в Бояна, Драгалевци и Симеоново все още да е голямо, запитванията за имоти в Нови Искър, Мрамор, Волуяк, Божурище и Житен започват да настигат и дори да изпреварват тези за къщи в полите на Витоша. Основната причина е, че къщите в тези райони са по-евтини и с имот могат да се сдобият и хора с по-ограничен бюджет.

Купувачите на селски къщи са предимно семейства с деца, както и хора с професии, които им позволяват да работят от дома си. Младите хора купуват къщи като свой втори дом, който да ползват само през уикендите и през лятото. Причината за това са не само служебните задължения, а и децата, които всеки ден тряба да ходят на училище или детска градина.

Купувачите на имоти на възраст между 30 и 40 години търсят пространство са семейството си, независимост и комфорт. Именно за това те се насочват към селските къщи. Жилищата в големите градове не могат да им осигурят свободата и простора на едно село.

Но има и купувачи, които наближават възрастта за пенсиониране и искат да се изнесат на по-спокойно място след няколко години. Те имат намерение да заживеят на село за постоянно. Част от възрастните хора решават да напуснат жилището си в София и да го оставят на децата си или пък да го отдават под наем.

Купувачите, които могат да си позволят нова нова къща около София, са облагодетелствани с голям избор на квадратури, местоположение, вид отопление, а имат и достъп до кредити при добри условия. Къщите в затворени комплекси имат и предимства, свързани с охраната, забавленията за децата, наличието на спортни съоръжения. Те са привлекателни и със средата, която предлагат на новите собственици. Най-често съседите им са млади, успешно развиващи се в кариерата хора, което им позволява да похарчат по-голяма сума за придобиването на имот с повече удобства.

Купувачите на стари къщи край София обикновено имат апартамент в столицата, повечето са с деца, а някои имат родители пенсионери и решават да си осигурят и втори имот. Те предпочитат къщи с асфалтиран път до тях, водопровод, защото в някои райони копаят сонди, постоянно електрозахранване, т. е. токът да не спира с часове през зимата, добра интернет връзка, редовно снегопочистване и канализация, междуградски транспорт. Купувачите търсят райони с ниска престъпност, а предимство са наличието на магазини на близо и хубавата природа. Рядко обаче имотите предлагат всички тези удобства и купувачите правят някои компромиси.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още по темата: сделкиселоимотикъщи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
5
 
1
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Едно от селцата е Губислав. Стара планина, между Лакатник и Петрохан. Резбрах че Иво Нинов си направил ранчо там. Иво Нинов дълги години е живял в Калифорния и е бил на корицата на Climbing за изкачвания в Йосемити. Също така е мисля единствения wingsuit парашутист в България. Летял е с най добрите.
59
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къщата на село си е благодат. Тишина, спокайствие, двор. Засадиш си, ядеш си чисто наше българско.
58
7
 
3
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Продавам двуетажна къща с гараж в кв.Банево на 15мин с кола от центъра на Бургас. Декар място РЗП около 100м2.С ПВЦ дограма и в добро състояние.С източно изложение в тиха отдалечена махала.Вътре е за освежителен ремонт, отвън е без забележки.На 5метра от борова гора.За незапознатите ще кажа, че Банево и Бургаски минерални бани в последните 15г се превръща в бургаските Драгалевци, само руснаци и баровци купуват.Търся и 80К евро и без брокери.Пиша сериозно, ако някой има инт. Да остави GSM
57
4
 
5
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Със сигурност някой ден ще си купя къща в някое хубаво българско селце.
56
8
 
3
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Цял живот съм живял в къща в полите на Витоша, само като ходя на специализации по 2-3 години по света живея в апартаменти и определено разликата е голяма. Слава на боговете живях в Цукуба на едно много спокойно място и улицата беше засадена с вишни от двете страни. На Сакура идваха от Токио. До Акихабара пътя ми беше 1ч. В Гренобъл и Люксембург също бях на спокойно място. В Пекин ще живея до ботаническата градина в подножието на хълмовете. До града е 45 мин.
55
2
 
2
 
! Отговори
59 психясали преди 3 години
Л А Й Н А Р А са се ис..ра ли тук.
54
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук, коментарите са от хора, които хал, хабер си нямат от къща на село и как се поддържа и се живее нормално в такава къща. Измислени програмистчета, които ако видят смок в градината/което е нормално/ ще побегнат панически. Мечтаят си милите, ами да отворят сайтовете с имоти и да си купят, където си искат. Предложения бол.
53
3
 
13
 
! Отговори
Уйно преди 3 години
Преди 3 години гледах едно къще в Бистрица искаха му 70К евра. Викам за селска съборетина толко пари няма дама. Вчера гледам същата ама малко поизтупана 350К евра. Е верно не съм бил луд та не съм я заемал - ето някъде луд я е купил и се надява някой още по-луд да му даде тия пари. Дерзайте докато бай М-гал взима къщи на абордаж в прованса без да брои и един лев. А Тея тука че се изтепат за няма и половин декар чукар.
52
3
 
4
 
! Отговори
IT Manager преди 3 години
Добре че ви разкарахме програмистите по селата, аман от селянЕ в тая София. Че нямаше как по друг начин да ви върнем на село. Викам дай по една къща да им вземем за по илядо лева па те квито са залюхани ще ги стегнат, ще си резнат венките и ке им ги пребереме барабар с комбайните.
51
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доста общи приказки в статията, които смятат, че важат по принцип, ама не е съвсем така. Първа точка, интернет - масово няма кабелен интернет и имота не се купува. Сега с 5G може и да се променят нещата, но засега е така.Втора точка, тока - масово тока спира непрекъснато, което е неприемливо.Трета точка, вода - има места, където ун има водопровод, но някой построил нещо и взел водата на цялото село.
50
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква е тази любов към селото не мога да разбера. Още от едно време като се кажеше вкъщи уикенда ще се ходи на село и направо ми причерняваше.
49
6
 
3
 
! Отговори
И при мен така ..... преди 3 години
И в нашата фирма е така - учител в частно чуилище, но фирмата ни купи по една къща на село да обучаваме дистанционно децата, даже ни ги ремонтира, въпреки че ни плащат по 200 хиляди евро на месец. До нас една друга фирма на счетоводители купи къща за един от счетоводителите си, ама те са със заплати по над 1 милион лева месечно.
48
13
 
4
 
! Отговори
IT преди 3 години
Въпреки че не ме бъркат парите, защото взимам на програма по 100К и аз напрвих изолация на къщата на село, която ми подариха от фирмата. Сложих на двоен тухлен зид с минерална вата между тухлите мазилата от вътре и от вън. От вътре също имам вата и гипскатон. Отвън камък и по 15 см [XPS + ESP изолации и силиконова мазилка с кварцов камък. Дограмата ми е швейцарска със 200 години гаранция, дебела е две педи и я монтираха с кран. Cега като пръдна в стаята и сварявам тенджера с кило картофи за 10 м
47
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Главата си залагах, че тук пак има сблъсък на класите... Кадърните и добре платените обясняват на аутсайдерите как си купуват къщи. А вместо аутсайдерът да слуша и да попие нещо, той си измисля истории и глуповати шеги. Еми затова винаги ще е аутсайдер.
46
0
 
8
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Да обясня малко по-подробно. 5-6-7000 (според зависи колко е голяма къщата) излиза всичко без радиатори или подово. Те са отделно. Ако имаш работеща система с водна риза си готов за максимум 5000 (ако къщата ти е до 150 квадрата). За по-големи къщи цените стигат до 7-8000 с преработени помпи. А да не говорим, ако купиш нещо втора ръка. Тогава и 3000 ще те оправят.
45
0
 
10
 
! Отговори
до 47 преди 3 години
Нещо не те разбирам. Термопомпа знаеш ли какво е? Какви стари климатици, какви 5лв.?! Чисто нова е машината, но вместо да дадеш 10-16к даваш 5-8 за същото. Просто се използва външното тяло на много мощен климатик. Аз няма как да ти отопля къщата- казвам аз как отоплявам 300 квадрата (с 15см външна изолация) за малко пари на месец. Ти с твоите примитивни методи на отопление по никакъв начин не ме интересуваш.
44
3
 
4
 
! Отговори
търсят къщи на село преди 3 години
Търсят къщи на село ама като от бояна даже и газ да имат :) да не цепи дърва и села около големия град демек квартал на софия:).Скопани програмистчета на село къща,тия с а като Био Органични Вегани само био яли *** като го накараш да сади краставица незнае пише софтуер за садене.Брокерите се терикати продават им къщи.Селска къща ама с баба и дядо.
43
7
 
5
 
! Отговори
друг IT преди 3 години
Сигурно е така явно програмираш от доста време за тази фирма. Ние сме от няколко месеца на работа и още сме в пробен период. След година някъде ще ни дадът постоянните договори и заплатите скачат двойно по 35К на човек след данъците. Мислим с колегите да купиме цялото село с хората и животните в него след това.
42
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 46Ок.Наемаш ли се за 5хиляди + голям стар климатик да ми отоплиш къщата?В смисъл да го преработиш де.
41
2
 
4
 
! Отговори
до 42 преди 3 години
Струва ми се, че смесваме изказванията на няколко души. Преработените климатици са едно на ръка (за 5к лв. преспокойто отопляваш много ефективно къща), а геотермалните термопомпи- друга работа на по-различна цена.