Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички

След преболедуване минимумът е 3 месеца преди ваксиниране
24 фев 2021 09:10, Елка Василева
88
Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че имаше фазово разпределение на ваксинирането, на хората им омръзна да чакат да дойде техният ред. Те не делят ваксините на по-добра и на по-лоша. Всички ваксини са ефективни, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

Не бяхме предвидили "зелените коридори" да са в такъв мащаб. Оказа се, че има толкова много желаещи, че нямаше възможност за отдих предишния уикенд, каза шефът на най-голямата спешна болница.

Още по темата
По думите му се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички.

През март ще дойдат повече от 500 000 дози от всички разрешени ваксини, като се планира по 15 000 да са правените за ден. 450 са поставените ваксини вчера в "Пирогов", каза още Балтов.

Може да има леки странични реакции, те преминават в рамките на ден-два, уточни Балтов. По думите му след преболедуване минимумът е 3 месеца преди да се ваксинира даден човек.

Според Балтов ваксинацията е бъдещето и здравето на нацията.

Той призова хората, които вече са се ваксинирали с първа доза, да спазват противоепидемичните мерки, тъй като до 21-ия ден организмът остава уязвим за COVID-19. "След 21-ия ден не можем да разпространяваме вируса, трябва да се носят маски, да се спазва дистанция, да бъдем стриктни и да не се отпускаме, да не мислим, че като сме приели първата доза, сме защитени", каза още Балтов.

"На този етап не виждаме нужда от денонощен кабинет за ваксинация в "Пирогов". Мисля, че коридорите вършат работа. Ще видим какво е желанието на хората да се ваксинират. Мъчим се да сме максимално полезни на обществото", добави той.

"Втората доза се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е фатално да има пет дена плюс-минус. Има диапазон на възможностите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на поставянето. Правим списъци и ги даваме към РЗИ, за да се знае кога да се постави втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички нужди. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички", каза Балтов.

"Хаос няма. Искаме дисциплина в хората. Има хора, които са от първа, втора, трета фаза. Не може да има списък от 170 човека и да дойдат 30-35 човека. Ресурсът не е безплатен и в един момент като има ваксини трябва да се използват. Всичко беше свързано с тези три фази", каза Балтов.

"В момента се прокарва в Гърция и Испания да се въведе сертификат. Ние имаме сертификат, всеки получил втората доза може да си го извади. Държава като Израел издава зелени удостоверения. Засега трябва електронен подпис за този сертификат, другите може би през личните лекари", добави проф. Балтов.

"Мен не ме притеснява отварянето на ресторантите. Хората, които са го преболедували, копнеят да ходят на ресторант. Болниците са подготвени. Минахме го това нещо през ноември-декември, имаме опит. Хората са подготвени. Плановите операции няма да бъдат спирани. Винаги трябва да имат едно наум хората, които не са преболедували", каза още шефът на "Пирогов".

"Щабът ще съществува поне до лятото. Хора по улиците ме питат коя ваксина да си сложат. Винаги казвам - ако имате странични заболявания, се обърнете към лекаря си, но ако нямате, няма проблем да си сложите всяка ваксина", каза още той.

"Със сигурност 6 месеца ще имаме имунитет след ваксина, надяваме се и на година", каза още шефът на "Пирогов".

"Ние ваксинираме и чужденци, не сме върнали никого през зелените коридори", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо по-лошо от ренегатите! Те са по-правоверни от правоверните, защото всеки миг трябва да доказват на себе си, че не са това, което са! Оттам е антикомунизмът на ГЕРБ! Фашизмът настъпва, но подценяваме опасността точно така, както са я подценили през 1933 година. Превръщат света в концлагер...
58
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако ваксините стигат за всички няма нужда да се "преразпределят". И това го казва човек с научна титла професор!?
57
2
 
6
 
! Отговори
MKII преди 3 години
Покрай тоя ковид така ще ви ресетнат, че ви е бедна фантазията. И не, нещата не свършват скоро. Това през последната година беше само началото на голята промяна.
56
3
 
9
 
! Отговори
Еесовска пропаганда преди 3 години
Еесовската пропаганда върви с пълна сила в най-добрите традиции на Гьобелс. Това, че видите ли Хитлер се появил от някъде един лош чичко с мустачки и повел след себе си стотици милиони са приказки за наивници - Хитлер беше изразител на вътрешната потребност на западна Европа. А западно европейците са фашисти по природа, еесовския съюз е продължение на политиката на Хитлер с по меки средства, но сега при паднемият лъсна фашистката същност на ЕС.
55
3
 
1
 
! Отговори
ВАКСИНАР преди 3 години
ДА СЕ ВАКСИНИРАТ ВСИЧКИ ДЕЦАВАКСИНА ЗА ВСИЧКИ БРЕМЕННИ ДА СЕ ПРАВИ КРЪСТОСАНА ВАКСИНАЦИЯ ЕЖЕГОДНО
54
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всички ваксини са ефективни, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ."=====================Отново нищо не каза. Всъщност всяка липса на ваксина също е ефективна. Нещо напоследък много директори на болници не си гледат подопечните заведения ами кесят по телевизиите. Няматли си по-спешна работа, всичко ли е свършено.
53
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе стига лъгал бе, вчере една лекарка обяснява, че не й дали цял флакон и ходила до областна да й дадат 12 спринцовки с ваксини. Това е недопустимо първо, защото са термо лабилни и второ, защото след смесване на ваксината с дилуента трябва веднага да се поставят... безумието му в пълният си потенциал....
52
4
 
10
 
! Отговори
Балтов преди 3 години
Я кажи, като така агитирате в лаборатория в България проверихте ли какво съдържат ваксините?! Нали така . Проверката е висша форма на доверие!
51
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А аз с мойто пиджи говорих тази сутрин, болеше ме малкия пръст на левия крак като се събудих и си викам дай да се обадя на пиджито да не съм фанал некой щам такова.
50
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Снощи говорих с джипито ми. Докторът ходил вчера в РЗИ с хладилната чанта за вакскини, но го отпратили с твърдението , че ваксини няма и няма да има до края на седмицата.Какви ваксини ще разпределят, като няма такива. Или пък има скрити някъде?!!!Масовата ваксинация продължи три дена, на четвъртия свършиха ваксините.Тия от НОЩ съвсем се оплетоха в лъжи и манипулации.Но да видим какво днес ще дадат по Севда ТВ?! Може за кратко мъглата около ваксините да се разсее?!!!
49
1
 
9
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 3 години
Този какво общо има с вирусологията питам?Този да пише за ваксини е все едно зъболекар да доклади за оперативното лечение на апендисит...
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еесовският режим в Брюксел е купил 2.3 милиарда ваксини при условие, че населението на ЕС е 470 милиона. Има за всички да се ваксинират по 5 пъти, даже и бебетата. И сега натискат васалите да се ваксинират.
47
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, а руската ваксина защо не се предлага? Засега тя се оказва най-ефикасна и най-надеждна, каква е тази демокрация и свободна пазарна икономика, защо хората не могатъ да избират?
46
2
 
9
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Едно нещо съм разбрал в живота си - комунизмът е зло. А ГЕРБ са комунисти. Следователно не гласувайте за ГЕРБ, гласувайте за некой друг, нема значение за кой, важното е да махнем комунистите и да си турим капиталисти.
45
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тук е местото в което могат да се преброят и пресметнат каква част огромна е про'стото Бг-население ! Само като се прочете коментар в който ГЕРБ се оприличават не на комунисти а анти такива и веднага се знае, че този е от овчето стадо ! Абе му'шами, ГЕРБ са създадени от БКП, не виждате ли, че цялата им сг'ан е от комунисти и наследници на шумкари, ятаци и бивши ком'унски слуги и "глашатаи" ? Хамаво пр'осто племе !
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Тодор Живков всеки имаше правото, но и задължението на труд. Да се дават пари на някой който не работи беше немислимо извращение.При демокрацията хората са стока на пазара на труда, а задължение е само да плащаш здравни застраховки, независимо дали чорбаджия те е наел и дали имаш доходи.
43
6
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 3 години
Васкините са най-демократичното средство, но българите са червени боклyци и не искат да се ваксинират.
42
5
 
1
 
! Отговори
До нЕкой преди 3 години
Единственият който лае тука си ти - какво общо имат червените *** с антиваксърите? Какво общо има ГЕРБ с ваксинацията - освен че я извършва мнооооооого бавно?
41
0
 
6
 
! Отговори
Бял българин преди 3 години
Да им спрът децките! Раждат по 10 деца, а белите българчета не могат да се раждат!
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този клоун ще надмине тиквун по лъжи,манипулации и стъкмистики ! Колкото пъти се появи в ефир толкова все по-нова измама декламира от екран ! Такова червено уро'дливо и крадливо правителство и слугинаж около него никога не е имала България, но все пак да не забравяме,че това е следствие на огромната прослойка про'ст народ ! Комунистите ще управляват България още дълги години,след като оставиха навремето само овчарските родове да се развъждат !Не се олаквайте от изборът си на ГЕРБ-ко'мунетата !