Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички

След преболедуване минимумът е 3 месеца преди ваксиниране
24 фев 2021 09:10, Елка Василева
88
Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че имаше фазово разпределение на ваксинирането, на хората им омръзна да чакат да дойде техният ред. Те не делят ваксините на по-добра и на по-лоша. Всички ваксини са ефективни, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

Не бяхме предвидили "зелените коридори" да са в такъв мащаб. Оказа се, че има толкова много желаещи, че нямаше възможност за отдих предишния уикенд, каза шефът на най-голямата спешна болница.

Още по темата
По думите му се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички.

През март ще дойдат повече от 500 000 дози от всички разрешени ваксини, като се планира по 15 000 да са правените за ден. 450 са поставените ваксини вчера в "Пирогов", каза още Балтов.

Може да има леки странични реакции, те преминават в рамките на ден-два, уточни Балтов. По думите му след преболедуване минимумът е 3 месеца преди да се ваксинира даден човек.

Според Балтов ваксинацията е бъдещето и здравето на нацията.

Той призова хората, които вече са се ваксинирали с първа доза, да спазват противоепидемичните мерки, тъй като до 21-ия ден организмът остава уязвим за COVID-19. "След 21-ия ден не можем да разпространяваме вируса, трябва да се носят маски, да се спазва дистанция, да бъдем стриктни и да не се отпускаме, да не мислим, че като сме приели първата доза, сме защитени", каза още Балтов.

"На този етап не виждаме нужда от денонощен кабинет за ваксинация в "Пирогов". Мисля, че коридорите вършат работа. Ще видим какво е желанието на хората да се ваксинират. Мъчим се да сме максимално полезни на обществото", добави той.

"Втората доза се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е фатално да има пет дена плюс-минус. Има диапазон на възможностите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на поставянето. Правим списъци и ги даваме към РЗИ, за да се знае кога да се постави втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички нужди. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички", каза Балтов.

"Хаос няма. Искаме дисциплина в хората. Има хора, които са от първа, втора, трета фаза. Не може да има списък от 170 човека и да дойдат 30-35 човека. Ресурсът не е безплатен и в един момент като има ваксини трябва да се използват. Всичко беше свързано с тези три фази", каза Балтов.

"В момента се прокарва в Гърция и Испания да се въведе сертификат. Ние имаме сертификат, всеки получил втората доза може да си го извади. Държава като Израел издава зелени удостоверения. Засега трябва електронен подпис за този сертификат, другите може би през личните лекари", добави проф. Балтов.

"Мен не ме притеснява отварянето на ресторантите. Хората, които са го преболедували, копнеят да ходят на ресторант. Болниците са подготвени. Минахме го това нещо през ноември-декември, имаме опит. Хората са подготвени. Плановите операции няма да бъдат спирани. Винаги трябва да имат едно наум хората, които не са преболедували", каза още шефът на "Пирогов".

"Щабът ще съществува поне до лятото. Хора по улиците ме питат коя ваксина да си сложат. Винаги казвам - ако имате странични заболявания, се обърнете към лекаря си, но ако нямате, няма проблем да си сложите всяка ваксина", каза още той.

"Със сигурност 6 месеца ще имаме имунитет след ваксина, надяваме се и на година", каза още шефът на "Пирогов".

"Ние ваксинираме и чужденци, не сме върнали никого през зелените коридори", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
10
 
! Отговори
Путин Отровителя преди 3 години
Имам най добрата ваксина - Новичок. Биеш си я и на момента изчезват всички проблеми
18
9
 
3
 
! Отговори
До калекото преди 3 години
Казах, че си прав в часта за "бавното" - много е бавно, в пъти по-бавно, ама в много пъти по-бавно. Останалото което си написал е пълен бул шит.
17
16
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До До калекото ... Прав съм разбира се ... виждам че ти вече се разлая ... !!!
16
8
 
6
 
! Отговори
До калекото преди 3 години
Прав си основно в часта за "бавно" - то - в България е в ПЪТИ по-бавно от навсякъде другате в Европейския съюз. А хем избоцкваме веднага всички васкини които получаваме.
15
4
 
4
 
! Отговори
Глашатай преди 3 години
Няма вирус няма вирус няма вирус
14
8
 
10
 
! Отговори
Батко преди 3 години
Лакейчето на властта Балтов и другите слуги, са всеки ден в медиите. Питам аз тези хора ходят ли на работа? Много са ми интересни имало желаещи за ваксините пък от 170 списък се явявали 30-35, това показва, че интерес имат бе повече от 20-30 % от населението на страната и друго е интересно: Как щабът ще съществува поне до лятото, Лас то много скоро идват избори и новата власт може да премахне щабът или да създаде такъв с други хора? Как този лакей прави прогнози?
13
20
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Споко ще стигнат, бавно и напоително до края на годината всички желаещи ще се ваксинират, а тези които не желаят да си траят, че само разлайват русофилите в сайта ... !!!
12
2
 
4
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
От кога Балтов, този травматолог и администратор почна и от ваксини да разбира. Всестранно надарен е, не мога да не му го призная
11
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Балтов, не се занимавай с глупости, ами отиди да провериш дали пътната маркировка шуми еднакво навсякъде.
10
1
 
7
 
! Отговори
хах преди 3 години
Как така не очаквахте толкова желаещи бре Балтов? При тая ежедневна, да не кажа ежечасна манипулация и пропаганда ти очакваш да няма толкова желаещи да се боцнат,да та са живи и здрави иначе....нали чувалите с труповете на коремния хирург! Просто се оакахте за пореден път! Ама то всичкото ви е такова на вас, проба-грешка, проба-греша....
9
4
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Знае ли съдържанието на ваксините?Тежки метали, РНК то какво е кода....Пълнежа от какво е, въобще някой знае ли какво му бият като химикали? За каква ефективност става въпрос като сега вървят 5 годишните тестове върху хора? Тези хора деца ще могат ли да имат?Много въпроси, без отговори.
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Те не делят ваксините на по-добра и на по-лоша."Поредното мекотело на каишката на Тиквата, което зомбирано повтаря опорките му от вчера.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Според Балтов ваксинацията е бъдещето и здравето на нацията."Ще си говорим пак като отшуми вируса и се окаже, че само една шепа народ се е ваксинирал срещу "страшния" вирус. Тогава ще искам да ми споделиш мнението си за здравето на нацията.
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вчера за пръв път кандидат за работа се похвали, че е ваксиниран. Имаше ценз за длъжността, но за съжаление е доста отговорна и неподходяща за хора с лабилна психика, поддаващи се на масова психоза.
5
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всички ваксини са ефективни, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ."Най-ефективна към момента е ваксината на Неваксинин. 99.7% ефективност срещу вируса в световен мащаб.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
teror diktaturite sazdavat izkustveni lipsi na svobodnia pazar, opashki za stoki na svobodnia pazar. eu v momenta e christianska teror diktatura s burka na evroto.
3
1
 
9
 
! Отговори
Между другото преди 3 години
По добре ходи проверявай там магистралите и мантинелите с мутрата....
2
1
 
4
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Имаме пет души и четири ябълки.Като ги преразпределим ще има за всеки по една...:)
1
0
 
13
 
! Отговори
Да попитам преди 3 години
Нужно ли е да се дава такава власт на явно корумпирани хора като Балтов!?