Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички

След преболедуване минимумът е 3 месеца преди ваксиниране
24 фев 2021 09:10, Елка Василева
88
Проф. Балтов: Ваксините се преразпределят, за да стигнат за всички
Снимка: архив, БГНЕС

Това, че имаше фазово разпределение на ваксинирането, на хората им омръзна да чакат да дойде техният ред. Те не делят ваксините на по-добра и на по-лоша. Всички ваксини са ефективни, заяви директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов пред БНТ.

Не бяхме предвидили "зелените коридори" да са в такъв мащаб. Оказа се, че има толкова много желаещи, че нямаше възможност за отдих предишния уикенд, каза шефът на най-голямата спешна болница.

Още по темата
По думите му се прави преразпределение на ваксините, за да има за всички.

През март ще дойдат повече от 500 000 дози от всички разрешени ваксини, като се планира по 15 000 да са правените за ден. 450 са поставените ваксини вчера в "Пирогов", каза още Балтов.

Може да има леки странични реакции, те преминават в рамките на ден-два, уточни Балтов. По думите му след преболедуване минимумът е 3 месеца преди да се ваксинира даден човек.

Според Балтов ваксинацията е бъдещето и здравето на нацията.

Той призова хората, които вече са се ваксинирали с първа доза, да спазват противоепидемичните мерки, тъй като до 21-ия ден организмът остава уязвим за COVID-19. "След 21-ия ден не можем да разпространяваме вируса, трябва да се носят маски, да се спазва дистанция, да бъдем стриктни и да не се отпускаме, да не мислим, че като сме приели първата доза, сме защитени", каза още Балтов.

"На този етап не виждаме нужда от денонощен кабинет за ваксинация в "Пирогов". Мисля, че коридорите вършат работа. Ще видим какво е желанието на хората да се ваксинират. Мъчим се да сме максимално полезни на обществото", добави той.

"Втората доза се пада по великденските празници. Тя може да ги изпревари или да е след тях. Не е фатално да има пет дена плюс-минус. Има диапазон на възможностите. Лекар може да ти направи втората доза и на друго място от това на поставянето. Правим списъци и ги даваме към РЗИ, за да се знае кога да се постави втората доза. В края на април и началото на май ще има дози за всички нужди. Няма да има проблем, ще има ваксини за всички", каза Балтов.

"Хаос няма. Искаме дисциплина в хората. Има хора, които са от първа, втора, трета фаза. Не може да има списък от 170 човека и да дойдат 30-35 човека. Ресурсът не е безплатен и в един момент като има ваксини трябва да се използват. Всичко беше свързано с тези три фази", каза Балтов.

"В момента се прокарва в Гърция и Испания да се въведе сертификат. Ние имаме сертификат, всеки получил втората доза може да си го извади. Държава като Израел издава зелени удостоверения. Засега трябва електронен подпис за този сертификат, другите може би през личните лекари", добави проф. Балтов.

"Мен не ме притеснява отварянето на ресторантите. Хората, които са го преболедували, копнеят да ходят на ресторант. Болниците са подготвени. Минахме го това нещо през ноември-декември, имаме опит. Хората са подготвени. Плановите операции няма да бъдат спирани. Винаги трябва да имат едно наум хората, които не са преболедували", каза още шефът на "Пирогов".

"Щабът ще съществува поне до лятото. Хора по улиците ме питат коя ваксина да си сложат. Винаги казвам - ако имате странични заболявания, се обърнете към лекаря си, но ако нямате, няма проблем да си сложите всяка ваксина", каза още той.

"Със сигурност 6 месеца ще имаме имунитет след ваксина, надяваме се и на година", каза още шефът на "Пирогов".

"Ние ваксинираме и чужденци, не сме върнали никого през зелените коридори", добави той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
5
 
1
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
37 Анонимен дръ.вник: Забравихте кога хората се накупиха апартаментите - по време на инфлацията в началото на прехода, когато БКП продаде ДЪРЖАВНИТЕ апартаменти на ЖИЛФОНД на НАЕМАТЕЛИТЕ за да прибере някакви пари, с които да плаща заплати във фалиралите ДЪРЖАВНИ предприятия в последните издихания на соц-а... П.рост народ - слаба държава!
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинацията е бъдещето на нацията...Леле, какво бъдеще ни готвят, горката нация набоцкана.Вземи си дозата, спаси човек!Дано ваксините да стигнат не за всички, а за всички желаещи по-бързо, за да започнем да живеем нормално.Страхът е заразен и по-страшен от всяка зараза!
37
2
 
4
 
! Отговори
Ако го хвана преди 3 години
Този национален предател, отстъпник от лекарската професия, виден богохулник и натегач ако го хвана, ще го влача по пода с часове...
36
1
 
3
 
! Отговори
Хасан преди 3 години
Ти имаш предложение, но аз избирател на ГЕРБ, жената и той. Държавните служители и той са избрател на ГЕРБ. Бойко ще спечели пак за да дава пари за чаветата.
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Здравейте приятели, имам следното предложение:Предложениеие: предлагам на четвърти да бутнеме Боко и да си туриме некой друг да ни управлява живота и да ни създава условия да се развиваме и да забогатяваме и да живеем като материално богати хора. Какво мислите за моето предложение, хайде приятели, коментирайте!
34
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на Т.Живков 95 % от хората си направиха собствени къщи или апартаменти.Тока беше 8 стотинки, а парното 20 лв.на месец. И билетчето за гр.транспорт-6 стотинки.И спирам до тук.
33
5
 
2
 
! Отговори
Затова Боко преди 3 години
я управлява тази държава вече 11 години и докато сам не се откаже - няма кой да го бутне. Просто е много наясно с народопсихологията на българина. Българина е така - види ли опашка - ходи па се бута. Ей го и сега остави ги медиците да се проявят - фаза -мази . Всеки седи и се ослушва. Ни медици се ваксинират, ни учители. Сега и пред нощните кабинети по 300 човека опашка - висят от 12 през нощта до ранни зори. Сигурно и разни българи в чужбина ще започнат да се редя, че там до тях 2025 стигнат.
32
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще се ваксинирам. Аз обичам ЕС и САЩ. Аз ходя само с намордник нахлузен до очите и спазвам мерките. ЕС и САЩ са най-добрите партньори, с ЕС и САЩ живеем най-добре. Аз обичам ЕС и САЩ.
31
8
 
8
 
! Отговори
до калеко алеко преди 3 години
Защо не вземеш да се гръмнеш най-накрая за да се избавиш от мъките?Напъните ти да произвеждаш мозъчна дейност винаги се увенчават с провал, само абиш кислорода.
30
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
дo 26 детето на демокрациятаЕдно към едно,но при бай Тошо нямаше безработни и режеше ленти на заводи.Всичко беше държавно,частно не съществуваше,трудът беше задължителен по конституция и милицията проверяваше паспортите за печат месторабота.А днес полицията идва да ти прави акт ако работиш без да ти е разрешено!!!!
29
6
 
3
 
! Отговори
Въпрос към Балтов преди 3 години
Балтов, а защо в Белорус няма ковид истерия, няма кампании за ваксини, всичко е отворено и работи нормално, хората не са принудени да носят намордници и да се затварят по домовете си? Защо диктаторът Лукашенко не използва ситуацията с ковид за да затвори населението и да потуши многомилионните демократични протести?
28
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз няма да се ваксинирвам.ваксинити са за контрол над масити.масата за балгаринат е свештено място и никои няма право да я контролирва.а ваксинити това правят контролирват масити.тоест са за контрол над масити.ваксината е отрова сас антифрис и гмо.
27
10
 
0
 
! Отговори
До калекото преди 3 години
Този лад за майка ми от Вожда си ли го чу? Нещо толкова про сто е достойно за неговата мисъл.
26
11
 
13
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До До калекото ... Питай майка си, дето я доведе баща ти от Коми, тя ще ти каже ... !!!!
25
10
 
2
 
! Отговори
До калекото преди 3 години
По-бавна ваксинация ще доведе до повече заболели и от там до повече тру пове на сметката на Боко - но не го приемай този факт много навътре.
24
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хванете се вземете с Калекото
23
14
 
12
 
! Отговори
До калекото преди 3 години
Аз съм дете на демокрацията, руски не съм учил и даже не зная какво "товарищ". Само едно се чудя - едно време пропагандата на бай Тошо по същия начин ли вървеше като при бай Бойко?
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
последно трябва ли да се разпределят или има достатъчно както се изока банкянското комунистчеразберете се тамщото онова крадливото постоянно кчи чи че имало ваксини а не се ваксинирали
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
genno modificirane na kravi za poveche mliakonadoi, na kozi, ovce za poveche valna i valnen tekstil, kojeni izdelia za brandirani imena na monopolisti, na plodove, zelenchuci za ustoichivost pri transport, na kone za nadbiagvane, na sokoli, na galabi, na travestiti...e sega i na kokoshki, hem da si sedat doma, hem da snasiat zlatni yaica na offshornite farma genni otkrivateli veterinari ;-) da ima za pojizneni penciiki i lak za nokti na pevicite v zooparka:))
20
15
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До До калекото ... Споко товарищ, не го поемай толкоз лично и навътре ... !!!