Кунчев: В България ще има сертификат за ваксинираните, независимо дали за някои е дискриминация

Според него онпускането на мерките е рисковано
28 фев 2021 19:49, Нели Христова
372
Кунчев: В България ще има сертификат за ваксинираните, независимо дали за някои е дискриминация
Снимка: БГНЕС

„Има риск чакащите на опашка да не стигнат до ваксина за коронавирус“, заяви в предаването „120 минути“ по Би Ти Ви главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той отново уточни, че „зелените коридори“ могат да работят пълноценно, когато имаме достатъчно ваксини.

„Открихме тези коридори, защото се оказа, че хора, на които им се полага ваксина по фазите, не се явяват, а такива, които много искат – не могат да се ваксинират“, коментира Кунчев. По думите му коридорите дават вариант при, например, отворени два флакона по 10 дози ваксина, а явили се 16 души, да се ваксинират четирима извън групите.

„Ако хората са възприели, че който иска да се имунизира, ще може – не е така. Докато не се нормализират доставките на ваксини, няма как да стане“, категоричен е Кунчев.

По думите му в три германски провинции са обявили, че възприемат българския модел на ваксиниране и отварят „зелени коридори“ за една от ваксините.

На въпрос дали ще има втори дози за вече ваксинираните, Кунчев е категоричен, че ще има.

Здравният инспектор коментира също липсата на ваксини. Според Кунчев „трябва да се караме“ на производителите.

„Ако някой е поел ангажимент и е получил 2 млрд. евро, за да работи бързо и качествено – нека бъде така добър да си изпълни частта“, каза Кунчев.

Той коментира още, че е пандемията е показала на Европа, че трябва да поддържа на континента жизненоважни производства като тези на маски, защитни облекла, дезинфектанти, антибиотици и ваксини.

Ангел Кунчев коментира, че ситуацията в страната ще бъде овладяна поради две причини. Едната е, че след всяка вълна има спад на заболеваемостта. И втората – колкото повече хора се ваксинират и тези, които оздравяват, толкова по-трудно ще се случва заразяването.

„България ще работим за сертификат независимо, че на някой му се струва дискриминационно“, каза Кунчев.

По думите му това ще улесни вече ваксинираните и преболедувалите. Всички останали ще трябва да спазват мерките за минаване през граница – пускане на тестове на коронавирус, например.

„Такъв механизъм може да влезе в действие само когато напреднем с ваксинациите. Ако някой иска да се ваксинира, но няма достъп, тогава няма да е справедливо“, категоричен е Кунчечв.

„Като лекар, ако трябва да отговоря – рисково е да разпускаме мерките. Ако трябва да отговоря като човек, който вижда пълната картина – още имаме последен шанс да си позволим едно разхлабване“, каза Ангел Кунчев.

Той коментира, че досегашната практика е показала, че отворените хотели и ресторанти не са повишили случаите.

„Риск има. Ако това отваряне повлияе на заболеваемостта, ние ще бъдем принудени да го отменим“, категоричен е Кунчев.

На въпрос защо на фона на отваряне на заведенията, празненствата на 3 март са отменени, здравният инспектор коментира, че на връх Шипка са се очаквали между 3000 и 5000 души. В такава ситуация, дори на открито, рискът е голям.

За предстоящите парламентарни избори, Ангел Кунчев коментира, че ако се спазват мерките, посочени в медицинския протокол, рискът от зараза е минимален.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


372
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако мислят ,че са достатъчно силни, досега да са ни маркирали и окошарили.Но марионетките осъзнават,че НИЕ сме им дали властта и може да си я вземем,само трябва да сме обединени. Така че, всичко зависи от нас.Ние сме 6 милиарда, те са една шепа.
195
3
 
32
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Сертификатите са по идея на ИЗРАЕЛ. А ПРИЧИНАТА Е, ЧЕ СИ ВЪОБРАЗЯВАТ, ЧЕ ВАКСИНАТА ЩЕ Е СПАСЕНИЕТО ОТ КОВИД. ДА, АМА НЕ. СКОРО ЩЕ СЕ ВИДИ И ТОВА. СПОКО.
194
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"...фашистите от Брюксел. Европейската идея е крах, а Европа на "свободното движение на хора, стоки и капитали" се търкаля в калта. Бардак ! Всеки да се спасява по единично , а българите в България да правят всичко възможно за напускане на този ЕС и връщане към съюз с Русия"______То, щото в русия е мед и масло!Путин нарежда, народът изпълнява. Надигне ли глава, със или без съд, на каторга... В лошия вариант, я полоний, я новичок, я взрив, я пистолетни изстрели във входа...Така ми е добре!
193
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 196В Русия всичко работи, всичко е отворено, хората се движат свободно докато в ЕС за затворени насила в по домовете, на улицата само с намордници, фирмите фалира и остават без работа, а банките печатат хартии да им плащат да стоят затворени в къщи. В Русия никой не може да нареди въвеждането на имунизационни паспорти, както на стадото в ЕС.
192
5
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
един оня ден пита нещо много добро: "На коя дата точно ще изчезне Израел като държава?" :D Все пак след 1-2 години 70% ще умрат от рак и са кастрирани.
191
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 177Много си заблуден ако още вярваш че идеята за тези паспорти е на Гърция, те просто я обявиха по заповед на бабето от Берлин щото ако го беше направила тя всички щяха да скочат на Германия че взима еднолично решения и командва ЕС. То не че не е така ама така по лесно ще се вържат останалите. Между другото на баце му е дошла гениалната идея да иска ваксини назаем от Франция и Гърция. Хахахааа.
190
8
 
8
 
! Отговори
До 196 преди 3 години
А то щото нарежданията в Москва са по- различни???? Истината е, че ББ е най- умерен от всички. Той настоя за отваране на всичко, не друг!!! А паспортите са по идея на Израел. Не се знае още дали ще бъдат приети от ЕВРОПА. ФРАНЦИЯ НЯМА ДА СЕ СЪГЛАСИ! Има бременни, кърмачки, алергични, хора с автоимунни заболявания, за които ваксините са противопоказни. Тях какво ще ги правят??? *** ли???? Не е справедливо, да не кажа глупаво и безсмислено.
189
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еесовците привикаха миналата седмица външните министри в Брюксел и им наредиха да "решат единодушно" за въвеждане на здравни сертификати, и те разбира се решиха, сега съобщават на час по лъжичка на народа._____Има информация за срещата. Който иска да е осведомен, рови, намира, чете. Не чака родните медии, форумите, соц. мрежи да пуснат лъжи.Защо да е на час по лъжичка на народа?
188
1
 
21
 
! Отговори
До 191 преди 3 години
1-2 години след като се ваксинираш,може и да не стигнеш до Гърция!
187
3
 
5
 
! Отговори
дърт преди 3 години
Казано по-разбрано: -Като не желаете доброволно, ще ви ваксинираме ДОБРОЗОРНО!
186
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименСъгласен съм със 185. Къде е интелигенцията ,която има трибуна да разобличи този театър?!Ако знаеш колко интелигенти, писатели, журналисти, учени и професори в ЕС лежат в затворите защото са излезли да разобличават нещо, някои дори лежат в затворе зарати недемократични резултати от научни изследвания в областта на химията.
185
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗнаеш ли колко ми дреме за почивката в гърция? Аз не ходя на почивка в гърция, тъй че ми е през ****. Работа ли няма да почна? Ми кой ще работи, ти ли бе, лентяй и ревящ за почивки в гърция. Ти ли ще работиш? Че ти не знаеш какво е работа, ти си лентяй. Само за почивки в гърция мислиш. Заради такива като теб сме на тоя хал. Почивка в гърция искал той. Ми заминавай и не се връщай бе.
184
4
 
2
 
! Отговори
откакто преди 3 години
се ваксинирах жените ме намират неустоим - вчера правих секс 5 пъти с 4-ри различни жени!
183
6
 
8
 
! Отговори
Бау преди 3 години
удостоверението е с QR код. Успех с фалшификациите :D
182
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво са ви виновни управляващите, може би и те не го управляват, но са сложени да се грижат за стадото, нареждането е от еесовците в Брюксел. Който и да е и който и да си изберете вие гласуващите на 4ти април (разбира се пак Бойко ще спечели) всеки ще изпълнява нарежданията на Брюксел.
181
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tия въобще слушат ли се , какво говорят "Той коментира, че досегашната практика е показала, че отворените хотели и ресторанти не са повишили случаите"----Тогава защо биват затваряни ?
180
1
 
3
 
! Отговори
До 183 преди 3 години
Може,ама тогава ще има много сериозен,,кьотек" за някои !
179
4
 
4
 
! Отговори
999 преди 3 години
Ще има!!!. Ама ще потрошите мноооого хартия, щото ще трябва да ги подновявате на всеки 6 месеца! Малко мозък - много разходи.
178
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Съгласен съм със 185. Къде е интелигенцията ,която има трибуна да разобличи този театър?! Не съм чул ЕДИН да изрази мнение различно от това на властта. Жалки мижитурки.
177
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Няа стане тъй. Протести, саботиране на изборите"Ами протестирай, това е твое право, сега е демокрация, и дори полицията ще те пази и ще ти гарантира правото на протест. Но няма да можеш да ходиш на почивка в Гърция, на първо време, защото гърците няма да те пуснат без сертификат за ваксини. А по-нататък няма да можеш да започнеш работа, сега е демокрация, не си длъжен да работиш, стой си в къщи и си протестирай ако щеш по цял ден пред парламента, сега сме демокрация.