Борисов: Противоречията с РСМакедония трябва да се изгладят

Премиерът се срещна с външния министър Буяр Османи
53
Борисов: Противоречията с РСМакедония трябва да се изгладят
Снимка: Правителствена пресслужба

Всички противоречия между България и Република Северна Македония трябва да бъдат изгладени. Следващите поколения няма да ни простят, че сме пропуснали тази голяма възможност. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

Борисов бе категоричен, че Северна Македония и Албания не могат да бъдат бавени по пътя им към ЕС, затова противоречията между България и Република Северна Македония трябва да бъдат преодолени.

Още по темата
"Така че и вие, и ние трябва да се готвим за преговори на разума, не на емоциите, за да може нашите съседи да са в Европейския съюз. Геостратегическата цел на България е тази, въпросът е да намерим политическа воля и ние, и вие", обърна се премиерът Борисов към Буяр Османи.

Министър-председателят посочи, че двете страни трябва да вървят по пътя на дипломацията и разбирателството.

"Героите, които са загинали за свободата, не могат да са темата, която ни разделя. Защото тяхната съкровена мечта е била да бъдем заедно и затова са си дали живота. Така че те трябва да са мост на приятелство, а не на разделение", акцентира Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

По време на срещата премиерът Борисов потвърди принципната ни подкрепа за европейската интеграция на нашата югозападна съседка, при изпълнение на съответните условия. Министър-председателят изтъкна необходимостта от изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

По време на срещата на Борисов с Османи бяха обсъдени и двустранните отношения, европейската перспектива на Република Северна Македония и предизвикателствата, породени от пандемията от Ковид-19.

Премиерът Бойко Борисов изпрати специални поздрави на министър-председателя Зоран Заев и на президента Стево Пендаровски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
15
 
! Отговори
професор пръц преди 3 години
Трябва ясно и твърдо да се брани българския интерес...Имало едно време обща история,но не пише,че е българската история??Имало общи герои и някои били учители в българската Екзархия???Просто и ясно трябва да се каже,че са българи,а не да се шмекерува??Ако не внимаваме ще ни изпързалят точно нашите политици...
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да си бяхте изпипали договора дето го подписахге с македонците. Прецакаха ви с 200. Калинкки и тикви.
18
5
 
14
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Никакви отстъпки! Не може държава на 70, 30, 2, или не зная колко години понеже и сменят името, да си създава история,език и имидж, чрез лъжи и кражби от такава на 1340г. преживяла и надживяла, какво ли не и с непроменено име!
17
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да гледа ЕС през оградата и това е. Ако Тиквун има даде зелена светлина за ЕС това ще е национална катастрофа 3
16
2
 
15
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 3 години
На бмб май му набиха чемберите от горе !
15
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко Тиквата се опита да рекетира Македония и се провали. Международната политика не е кварталната кръчма и мутренските похвати не помагат там. Може би ако си изберете някой по-цивилизован премиер, ще води по-цивилизована външна политика.
14
20
 
7
 
! Отговори
Двојни стандарди преди 3 години
Аде бе лицемери.... каде ви е храброста да решавате разликите со Грциа и Србиа. И во грчките учебници сте окупатори, и Кирил и Методи се грчки, а молчите пред нив и ведните глава. Надовте сила на нас да покажувате.... бедно. Сред ковид вие се изживувате врз нас... уште една епизода што нема да се заборави.
13
4
 
19
 
! Отговори
професор пръц преди 3 години
Героите трябва да ни обединяват,но как да забравим фалшификациите че Гоце Делчев е Македонец,а България лъжела?Едновременно те крадат и те обвиняват за крадец?Нашите политици са на път да предадат националните интереси,затова като общество трябва много да внимаваме какви текстове приема историческата комисия.Например ,прието е нещо такова:Самуил бил продължил българската царска династия???Звучи много неопределено и всеки в бъдеще ще го тълкува както си иска.Трябва по-ясно да се брани българското
12
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
геостратегическата цел на България е на всяка цена да вкара в фашисткия ЕС една изкуствена държава, създадена едва ли не на сила на бивша нейна територия?!?!?!?!*** ЦЕЛТА!!!!!!някой да му обясни на еднокнижния че героите са се борили македония да си се върне като изконна Българска територия, не просто да "сме заедно"....
11
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десебарски ***,вийте срещу Бойко ,но и след 4 април ще е премиер.А вие я влезете,я не влезете.С вас и без вас ,все тая.
10
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влизането на СМ в ЕС означава война. Затова милитаристът Вучич се въоръжава като бесен и ще въвежда наборна армия, грабейки последния къшей сух хляб от изстрадалия и зомбиран сръбски селянин.
9
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мишките реват щото не могат да се намажат на малкия пръст на Бойко
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Остават му деветнадесет дена на тиквата.
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да вземе една парна ютия и да се изглади отзад.
6
7
 
19
 
! Отговори
Абсурдна ситуация преди 3 години
Следвище поколения ще пи ка ят на гроба ти ако признаеш македонците за небългари..... *** преговаря с албанец за българския език! И тези преговори ще заършат трагично за България както ф16, Белене, ЮП, златни концесии, летище софия, и всичко за което е преговарял БМБ.
5
16
 
2
 
! Отговори
Сорин Антонеску преди 3 години
Братя фиромци---НИКАКВИ ОТСТЪПКИ И АВАНТИ ЗА БЪЛГАРИТЕ.НИКОГА И НИКЪДЕ !ДА ЖИВЕЕ РУМЪНСКО-СРЪБО-ГРЪЦКАТА ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ !
4
9
 
18
 
! Отговори
БАНко преди 3 години
ДНЕС СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ , УПРАВИТЕЛЯТ НА ПАНДЕМИЯТА ЩЕ БРЪЩОЛЕВИ ЗА ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ И ЗАДНИ БАЛКАНИ !!!ЗАРАЗЕНИ И ПОЧИНАЛИ НЯМА !!!ПОЗОР СИ ТИКВО !!!
3
1
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
тука си прав,др.борисов,но има една подробност,агент иван и неговата шайка,да върнат еврата,от паспортите.
2
9
 
16
 
! Отговори
Пак ли? преди 3 години
Пак ли предаде българските интереси под натиск от Брюксел, москва и Вашингтон, тикво?Великите сили разкъсаха Санстефанска България, а Съединението стана въпреки тях, защото бяхме единни. Македония е българска, в нея живеят българи.Българите обединени ще се отърват от мутренското управление и дай Боже, по-светли дни за България.
1
10
 
13
 
! Отговори
ФАКТ преди 3 години
Диктатора Борисов поръчва терор на неудобни на службите.