Български компании предлагат вече киберзастраховане

Малкият, средният и корпоративният бизнес са чести жертви на кибератаки
7 окт 2021 15:00, Анисия Иванова
7
Български компании предлагат вече киберзастраховане
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Застрахователните компании могат да бъдат разглеждани като доставчик на сигурност. Те отдавна предлагат услугата киберзастраховане, която се появява още с започването на използването на дигитални активи. Това заяви Кирил Григоров, управител на Cyber One, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

"Продуктите на киберзастраховането са насочени към бизнеса. Малкият, средният и корпоративният бизнес са най-честите жертви на кибератаки. Причината е, че за хакерите винаги седи в основата финансовата изгода.”

Гостът обясни, че в България вече има компании, които използват израелския модел на изчисляване на риска от кибератаки, както и обучаване на персонала. Кирил Григоров посочи, че продуктите на киберзастрахователите са съобразени с трудностите, които биха могли да възникнат за различните бизнеси.

"Проблемите могат да бъдат свързани с преките загуби от кибератаки или други подобни инциденти. От друга стана киберпрестъпленията имат вторичен ефект: проблеми с контрагенти, регулатори, партньори и институции.”

Гостът е категоричен, че киберзастраховането трябва да бъде насочено към измерване на риска, а не само към изплащане на обезщетение.

"Почти всички фирми, които широко използват дигитални активи, вече са били жертва на подобни кибератаки.”, каза той.

Григоров посочи, че при хакерските атаки обикновено става дума за изтичане и кражба на данни, което след това води до изнудване. Той добави, че компаниите се опитват да запазят всичко това в тайна, защото подобен инцидент удря сериозно по реномето им. Кирил Григоров потвърди, че български компании са ставали жертва на кибер атаки през последната година.

“Всяка финансова компания трябва да изпълни техническите изисквания за сигурност, както и строгите политики за информационна безопасност. Човешкият фактор е също много важен, защото 90% от атаките са заради човешка грешка.”

Целият разговор чуйте във видеото Bloomberg TV Bulgaria

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е сега ново застраховане
2
0
 
6
 
! Отговори
ШибиРиби преди 2 години
Тоя Висаджия на снимката асеновградски калайджия ли е
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
правят атаките те, и после да им плащаме, да се 5иват