Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
273
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев и почетните окрадоха парите за мерките,
272
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Solar Power иска да хапва супа от вендинг автомати. Не го мислете него. Той ако беше толкоз умен досега да си е измайсторил такъв за себе си.
271
9
 
7
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Затваряйте бе!Ненаяли се!Вие какво искате...задължително ли да ви пълним джобовете?Ставайте овчари...копачи..зидари ..
270
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си изкара човек сертификат трябва да е ваксиниран или да е оцелял през болницата, а тези които са здрави или преболедували ги наказват, защото специалистите дето налагат мерките не знаят как се определя кога човек има естествен имунитет. По-вероятно е да знаят как но да се правят че не знаят за да могат да пробутат ваксините на повече хора и да спечелят повече пари.
269
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Читавите ресторанти си имат клиенти. Калпавите ресторанти вият по социалните медии.
268
5
 
10
 
! Отговори
НКК преди 2 години
Като искате тестовете да са безплатни, а не по 10лв. все едно искате лаборантите дето вземат пробите да работят без пари. Тогава и Вие пуснете без пари ядене и пиене. Криете данъци , осигуровки на персонала за да имате луксозни коли, къщи, живот в лукс и Държавата в лицето на честните данъкопладци да ви осигурява вашия личен охолен живот. Доста сте нагли и безскруполни. Извинявам се на малкият % честни работодатели в този бизнес, защото негативите Те изпитват най-силно, а не мошенниците.
267
2
 
2
 
! Отговори
CriticusMagnus преди 2 години
Ами, че те са взели решение вече, де! Взелиса и си го спазват и изобщо не ги е страх!... Само, че решението което са взели на вас не ви харесва, ресторантьори... Частен бизнес - риск... Няма ние да издържаме некомпетентно управление - да сте били заделяли!
266
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кръчмарите се оказаха изключително нагла
265
6
 
13
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен: Да за момента в България не ходя никъде няма и да отида заради ниска хигиена. Свободните парички за забавления отиват в крипто. Всички мои познати правят същото ... За заведенията ми е тъжно , но трябва да се научат да спазват правилата ! Нека шефовете им, сервитьорите, готвачите да проучат какво се прави в другите държави и го приложат на практика тук. Сервитьор и готвач са престижни професии на запад !Не са да убиеш времето между лекциите :)
264
8
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
До Анонимен 277: Точно така в ресторанта се ходи да хапнеш нещо вкусно. Там е работата ,че нали ако си готвач,не очакваш да си готвиш, кихаш,кашляш в/у гозбите вътре без да си ваксиниран :) Виж дали колегите ти по света са ваксинирани !
263
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До соларя: Най- добре никъде не ходи. Няма да липсваш на никой.
262
11
 
8
 
! Отговори
Solar Power преди 2 години
Няма гавра ! На ресторант ходя само ако вътре персонала е ваксиниран и всички клиенти в заведението също. Мерките на входа да не са просто ей така минаване ... Докато не се случи това моите пари за забавления отиват в крипто. Съжалявам :( Искаме немски заплати ама не искаме да се ваксинираме на 80% като тях :)
261
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Махнете 1,2,3,4 и 5 точка от условията си и може да се договорим.
260
3
 
13
 
! Отговори
Dodo преди 2 години
Абе съюза на черпаците , ще поставя условия !! При !! еди си какво на държав3ни служители и администрация ???? ха ха абе ей .. кожодери , и без вас може , фалирайте до един .. бо..ци мръсни
259
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Долното не си на ниво да обясняваш каквото и да е било.
258
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен-------Като ни "Зануляване и депопулация това е целта новия световен ред е това.", тогава тези ще си работят сами ли?------- Ще ти обясня накратко: с толкова роботизация и автоматизация няма нужда от такава популация на земята. Трябва да се намали въглеродния отпечатък, та наследниците на Гейтс, Безос, Мъск, Родшилдови, Рокфелерови и др. подобни да живеят на чиста планета. Та с две думи- има човек - има въглерод - няма човек -няма въглерод.
257
1
 
6
 
! Отговори
SS преди 2 години
В хоремага в нащУ селУ сертификат не искат! Стига стИ хлечили и ривалИ ам запраятайте рАкавите да вЪ ИбЪ в мързеливите хорамагчии!
256
5
 
4
 
! Отговори
Радев са спича преди 2 години
Тия ша ми бият шута
255
2
 
3
 
! Отговори
до 277 преди 2 години
Понеже съм професионален готвач в чужбина,имам някакви наблюдения и ми прави впечатление това което съм виждал в кухните на ресторантите у нас.
254
1
 
8
 
! Отговори
xaxa преди 2 години
Говорете с Шеф Токев да удари едно рамо!

Спонсорирани публикации