Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
253
2
 
11
 
! Отговори
д-р Мънгарсон преди 2 години
алибековчетата нямат думата. следва 1-ва игла...2-ра игла...и така...
252
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен "Антителата са различни и не удостоверяват твърдо преболедуване от К19," - а кое го удостоверява? Фалшивите ПЦР и антигенни тестове ли??? Или може би телефонното диагностициране от ЛЛ? Явно живеете в някаква паралелна вселена с нейна си медицина.
251
1
 
5
 
! Отговори
2 преди 2 години
Алиту ба!Той шай!Главният чорбар!
250
1
 
9
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
До До 271 "Нечистоплътния Тарзан не е "всички" ресторантьори..." - ами след като тарзан говори по телевизорО от името на всички заведения, и отправя искания пак от името на всички явно е! Миналата седмица пак си го избрахте за шеф на асоциацията, така че явно няма проблем с него и отразява правилно интересите ви. Ако не беше така, предполагам щяхте да изберете някой друг или най-малкото да вдигнете някакъв шум.. да се отцепите... или просто да направите нещо! Сега щи си носите последствията!
249
1
 
5
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
До Анонимен 278 - мисълта ми е, че много хора се оказват с антитела без да са разбрали, че са боледували. Аз лично познавам много такива. А какво ги е накарало да си направят след това тест е отделен въпрос. Аз веднъж в месеца ей така си правя бърз тест за антитела, ама е нА - за година и половина никакво пазене от страшния гирОс и постоянно сред хора - х0й! Ама явно вирОсО като ме види къв съм страшен и бега от мен. А между другото,ти за всяка хрема ли ходиш да си правиш PCR?Ако да,съжалявам те
248
6
 
9
 
! Отговори
123 преди 2 години
Най-странното за мен е, че всички кръчмари, които познавам, са върли противници на ваксините. Питам ги чисто приятелски, добре де, нали за теб е по-добре повече хора да са ваксинирани, тогава ще имаш повече клиенти и по-бързо ще спре тази простотия, както е на Запад - всички си бачкат, няма ограничения. Не могат да ми отговорят. Хем им се иска да имат клиенти, хем ваксините им пречели. Явно по им харесва да получават помощи, без да бачкат. Това сигурно от тъмните шведи го научиха и прихванаха.
247
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"при условие, че човек го е изкарал безсимптомно, демек без да разбере - какви точно тестове и карантини искаш???" _________________ Аз не искам нищо. Разсъждавам. Боледувал, ама не знае. Сега знае, обаче. Как? Антителата са различни и не удостоверяват твърдо преболедуване от К19, ако това ви е мисълта...
246
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Анонимен пише "До: номер 241 Бе като не ти харесва яденето в ресторанта недей да ходиш на ресторант бе! Аааамаха!Като готвачите в ресторантите готвят лошо, сготви си сам в къщи и си го яж бе!Да ти е сладко!" ------------------------------ Не е ли целта на частниците-ресторантьори да имат клиенти, привлечени от вкусна храна, любезно обслужване, хигиена и приятна атмосфера? Да не съм се объркала?
245
2
 
18
 
! Отговори
българин преди 2 години
До гуша ми дайдохте.България не състои само от кръчмари,сервитьори,и таксиметрови шофьори.
244
2
 
14
 
! Отговори
аз преди 2 години
Сега всички ричаровци Алибеговци, гузни насторйват работниците си срещу държавата, а не им казват, че в кризата спечелиха много повече, отколкото преди кризата. Ама като прибраха всичко за себе си, а помощтта уж беше и за вас сервитьори, бармани, готвачи.
243
1
 
20
 
! Отговори
аз преди 2 години
До всички сервотьори, бармани, готвачи - напълно сериозен съм. Поискайте от шефовете си, да ви покажат Отчета за приходи и разходи за 2020г. В самия отчет има задължително и за 2019г. Направете разлика, как за 2020г. печалбата е почти два пъти по-висока спрямо 2020г., въпреки, че 2019г. преди пандемията беше много силна, а 2020г. беше уж слаба. Попитайте шефа си, нали уж всички намаления на ДДС и други мярки са били за да се помогне на всички от бранша, а не чорбаджиите да приберат всичко.
242
3
 
7
 
! Отговори
До 271 преди 2 години
Нечистоплътния Тарзан не е "всички" ресторантьори...
241
2
 
7
 
! Отговори
До 269 преди 2 години
А Кунчеффф, Диана Найденова, Фандъкова и милиони набодени, но с тескерета за свободни посещения по кръчми "въобще" не го разпространяват, не боледуват, не влизат в интензивни отделения, не умират!
240
3
 
3
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
До Анонимен 269 "Знам, че тестовете са скъпи, карантините - проблем," - при условие, че човек го е изкарал безсимптомно, демек без да разбере - какви точно тестове и карантини искаш???? И безсимптомно го карат над половината хванали "смъртоносния" гирос!
239
1
 
10
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
До 266 До "аз" - аз ще ти кажа какво са виновни ресторантьорите! Виновни са, че поискаха налагането на сертификата, вместо да се борят срещу него! Или на кратко - обявиха се срещу народа! Ето това са виновни! Долни колаборационисти! Малко им е фалит! Заслужат съдбата на френските колаборационисти от WW2!
238
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ни "Зануляване и депопулация това е целта новия световен ред е това.", тогава тези ще си работят сами ли?
237
1
 
4
 
! Отговори
аз също преди 2 години
До: номер 265 (аз) Виж какво, тази година съм ходил на ресторант само един път, през лятото, на морето. И да, учудих се и аз неприятно че вдигнаха цените в сравнение с миналото лято, но пък готвят вкусно, а имах и повод.Ако на теб ти се иска всяка вечер да ходиш на кръчма, хвани се да работиш на Уолстрийт! Не случайно на такива им викат баровци.
236
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...на ресторант.... Не можем, защото не сме от официалната статистика на преболедувалите." ----------------------------- Дааа, който не се е регистрирал с ПСР, по-късно и с антиген... Знам, че тестовете са скъпи, карантините - проблем, но ... и заразяването се разпространява от тези, които не се самоизолира а точно за това.
235
1
 
3
 
! Отговори
смях преди 2 години
Тези *** мислят,че като преговарят с терористи ще се разберат.
234
7
 
5
 
! Отговори
До "аз" преди 2 години
Разделяй и владей - съдейки по коментарите на такива, като теб - успешно прилагат принципа властимащите! Голяма злоба по ресторантьори и персонала им! Какво са ти направили хората? Някой жена ти ли е..., че бълваш такава омраза? Утре за твоята работа ще искат зелено тескере и за детето ти в училище, но... няма да има ресторантьори да те подкрепят, щото ти ги плю навремето..

Спонсорирани публикации