Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
0
 
17
 
! Отговори
аз преди 2 години
Лятото хубаво деряха кожи. Намалиха им ДДС то от 20% на 9%, а някой да намали цените? Няма! Всичко отиде в джоба на собственика. Една овчарска салата, себестойността й лятото с онези цени на доматите и краставиците е 2 лв., а ти я продават за 8 лв. и пак недоволни и пак пеалбите им се виждат малки.
232
1
 
10
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
До Анонимен "1% ваксинирани + преболедували, към 1/3. С тестове - също има. Към 67 % - нямат сертификати." ---- Грешни са ти сметките - огромна част от първите 20% са пенсионери и ковид-паникьори, които така или иначе не излизат и не ходят по заведения. От нововаксинираните, основна част са техен персонал, който беше принуден да се ваксинира! Ами така става като си мислят, че може да е6ат дявола във въздуха, а и изпълняват политически поръчки по линия на тарзан! Сега да пускат кепенците!
231
0
 
5
 
! Отговори
До 254 преди 2 години
И кво предлагаш - имаме "опит" с Плама, Кремиковции т.н.,давай да закриваме ресторанти, заведения, хотели и т.н.,щото не се подчиняват на безумни изисквания за зелени тескерета! Къде ви правят такива"мозъци"? Боца яко пази - пиай Кунчеффф, ако те пуснат при него и може да ти отговори!
230
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 241 Като не ти харесва яденето в ресторанта, недей да ходиш на ресторант, готви си в къщи и си го яж! Да ти е сладко!
229
1
 
11
 
! Отговори
Талибан преди 2 години
Аре филит за всички заведения! След като натискате за задължителна ваксинация на хората, хората ви показаха трипръстова комбинация с преобладаващ среден! А тези от вас, които се чувстват излъгани - ами преди няколко дена пак си избрахте тарзан за лидер, така че ДГД и за вас!
228
4
 
7
 
! Отговори
1212 преди 2 години
За държавните и общински служители не съм съгласен. Те не обслужват хора. Хайде Али, бегай. Хайде сивата икономика си отиде заедно с пържените манджи.
227
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хак да си е пропагандата на ваксини и сертификати!
226
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
толкова е просто - като затворят кръчмарите - ще хванат нещо друго да правят. А посетителите на кръчмите ще трябва да се бъркат по-дълбоко като ходят на оределите места за седянка. Изхвърлените от лекия кръчмарски бизнес ще си намерят друга работа - примерно в чистотата - то тука всеки иска да е кръчмар или таксиментарджия, не за друго, ами защото така е най-лесно и няй-голямо лежане пада. Е - не може само да се лежи.
225
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"""Как да работят като не пускат 80% от хората? """ _____________________________________ 31% ваксинирани + преболедували, към 1/3. С тестове - също има. Към 67 % - нямат сертификати. Но около 1/3 (деца + стари) - не са клиенти. Значи заведенията отказват да работят заради последната 1/3 от населението, които явно вече не са клиенти заради липса на сертификат.Една трета със сертификат. Една трета-без, Една трета - деца + стари хора! Е, няма ли клиенти?
224
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България села няма, заводи няма, обаче пък кръчми - колккото щеш. Нищо, като се поотворят нещата - пак да отворят кръчмите и да дават на народа да пие на вересия. Както е било едно връчеме. Че кога е било - кръчмата да работи и да няма вересии? Не само вересии няма, ами искат и от държавата да им се дават пари, че работели били. Кръчмарите? Верно?
223
1
 
11
 
! Отговори
хм преди 2 години
Хора, животът се развива и продължава в посока, която никой не ни пита дали ни харесва или не. Така е било винаги. В годините след комунизма, някой пита ли работещите в Плама Плевен, ДЗУ Ст.Загора, Химко Враца, Полимери Девня и т.н. дали им е много приятно, че заради конюнктурата, трябва да се нареждат заводите и стотици хиляди професионалисти да стартират професионалния си път наново,от нулата? Ресторантьорският бизнес няма да е същия,какъвто беше преди.На който не му отърва да сменя попрището.
222
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В България се оказва има 20000 кръчми! ДВАДЕСЕТ ХИЛЯДИ КРЪЧМИ :))) Половината да фалирате, ще е малко, кожодери мръсни.
221
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има решение:...........Пазарна икономика. Реформирайте се, затворете неефективните производства, отворете нови ниши в пазара. Преструктуриране на частния бизнес, затваряне на губещите производства в частния бизнес. Неефективните производства ще фалират и ще освободят работна ръка за новите бизнеси................Правителството не е виновно за пандемията. Защо не се застраховахте срещу природни бедствия като пандемията? .........Потърсете съвети от либертарианците от ИПИ, Хърсев, Красен Станчев.
220
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дори всички мерки да паднат, аз нямам желания да посещавам заведения и ресторанти. Скъпотия, лъжат те с качесто и колиество...
219
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Протестирайте срещу всички мерки без съглашателства и без условия. Долу зеления сертификат. Това е факт.
218
1
 
7
 
! Отговори
НСР:GAME OVER преди 2 години
Зануляване, но от сърце!
217
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: номер 241 Бе като не ти харесва яденето в ресторанта недей да ходиш на ресторант бе! Аааамаха!Като готвачите в ресторантите готвят лошо, сготви си сам в къщи и си го яж бе!Да ти е сладко!
216
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези са маши на всички Управляващи това е.
215
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига гавра с народа! Не може ние, които плащаме и правим хазната, да даваме на частен бизнес, който не иска да работи при отворен бизнес на 100%. Частникът да си мисли за частния бизнес и да работи! Както някои от тях продължават да работят, имат клиенти фул, и с удоволствие ходим при тях! Ваш бизнес, ваша печалба, следователно и организацията, управлението, разходите са си ваши. Знаехте това като отваряхте този частен бизнес! Работете! На 100%!
214
1
 
1
 
! Отговори
РАН - ЪТ преди 2 години
На колене ли?Цели 94% ли?! Може и още и още и още, как да не може??

Спонсорирани публикации