Очаква се скок на имотните сделки заради обезценяването на парите

Европейската централна банка няма да увеличи лихвите
16 дек 2021 07:40, Анисия Иванова
83
Очаква се скок на имотните сделки заради обезценяването на парите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Обезценяването на парите ще увеличи още повече броя на имотните сделки догодина, защото хората ще се стремят да спасят спестяванията си. Това ще увеличи най-вече сделките с жилища ново строителство, което от своя страна ще увеличи и броя на проектите, които ще се появят на пазара, заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителна директорка на най-голямата имотна агенция в страната - “Адрес”.

Според нея Европейската централна банка няма да рискува икономиката и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. В момента лихвите по ипотечните кредити у нас, както и в повечето страни членки са на исторически най-ниските нива. Но стремежът на хората да спасят спестяванията си от обезценяване ще доведе до това, че в предстоящите 12 месеца ще се увеличи делът на сделките с пари в брой.

Другата очертаваща се тенденция е да се увеличи делът на двойните и дори тройни сделки, т.е. когато хората продават един по-голям имот, за да купят два по-малки или обратното, пише "24 часа".

Според Тенекеджиева най-вероятно и през 2022 г. ще има лек ръст на цените и известно покачване на броя на продавачите, защото много хора, които са купили жилища със спекулативна цел, ще преценят 2022 година като най-подходящата да ги продадат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
6
 
4
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Не знам в Абсурдистан що всички сте такива все умни. Германците масово инвестират в злато в кризи. Техните банки имат най-големите златни запаси. И като задраскат трите нули и да добавят още три нули, златото е всъщност фундамент във финансите. Не случайно парите все още се обезпечават с активи. И един от тези активи е златното им покритие.
48
2
 
1
 
! Отговори
Бай Хай преди 2 години
До Бай ТошкоГа ЕЦБ задраска и тя 3 нули нещата ще се стабилизират.
47
4
 
14
 
! Отговори
Бай Тошко преди 2 години
Да купиш коптор в Абсурдистан е най-голямата глупост. Може да купиш инвестиционно злато. С коптора най-вероятно е един ден да се чудиш на кого да го продадеш.
46
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герганка май не е разбрала, че в петък фалира най- големия строител в Китай. Фед планират да вдигнат лихвите. Само голям *** би се набутал в имот сега.
45
0
 
12
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Госпожа Тенекеджиева или госпожица..."подсказва" на хората ,че трябва да си купят имоти,като цяло добре ,но от кога ТЯ зпочна и да разбира от "форекс" и икономика ...това че ,банките дават пари почти наляво-надясно говори ,че имат излишък от пари и се чудят къде да вложат тези ново напечатени пари без покритие....тя има право,че следващата година ЕЦБ няма да увеличава %,но вкарване в имот пари в днешно време ...е неразумно.
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
лихвите трябва да се вдигнат драстично. Европейския съюз се търкаля в пропаста и нищо не може да направи. Ниските лихви са му последната сламка. А като се изчерпят и низките лихви какво ще предложат неадекватните чиновници от Централната банка, ХЕЛИКОПТЕРНИ ПАРИ?????? Евро съюза се управлява от компрометирани в професионално отношение хора, които си играят на управление като в детската градина. Цената плащаме ние, обикновените хора.
43
2
 
19
 
! Отговори
. преди 2 години
Да, че парите се обезценяват - обезценяват се, ама това да заровиш пари в зайчарници е най-голямата глупост. Купувайте земеделска земя!
42
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците са купили два милиона и петстотин хиляди имоти у нас.Чака ни нов Крим.Жиринжвскиш казо в руската дума че ще изкупят България.
41
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на снимката виждаме типичен квартал, 1училище, 0 болници, 0 детски градини, 0 нова инфраструктура, 100+ блока
40
2
 
57
 
! Отговори
Перниканец преди 2 години
Теорията на брокерката ще се разпадне на пух и прах ако си зададем следния въпрос: Като толкова ще се обезценят парите, защо им е на строители и брокери да продават имоти и да взимат обезценените пари?
39
1
 
9
 
! Отговори
Блатото на ума преди 2 години
Друга ТЕНДЕНЦИЯ е да се продава един имот и да се купят два по малки И ОБРАТНО.
38
1
 
9
 
! Отговори
Удри ли як земетръса преди 2 години
вашто строителство ново, търсете го на земята.
37
1
 
46
 
! Отговори
Не вярвам на брокери преди 2 години
Ее сигурен бях, че тия дни ще пуснат такава статия. Поне веднъж месечно днес.бг пишат как хората не спират да купуват имоти и как не спирало търсенето.. Имоти не останаха на пазара ей, нищо, че половин София е с тъмни прозорци.
36
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък ще ви кажа, че онези, които решат да продават през 2022 със спекулативна цел или пък без - може да продадат имота си през 2024-2025 г... И то ако извадят късмет ))) Това отчита ли го г-жа Тенекеджиева? )))
35
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е най голямата глупост да спасяваш парите си с имоти и после на кой ще ги продадеш при намаляващо население.
34
0
 
8
 
! Отговори
Гаргамел преди 2 години
За какви пари говориш Герганоооо?
33
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В целият ес е така - като няма икономика - имоти. Провалена система.
32
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Приказки за една държава с намаляващо население и продължаващо застрояване
31
0
 
21
 
! Отговори
Олиндж каунти :D преди 2 години
България е най желаното място за живеене и терористите не искат да идват тука. От 8 на 5 милиона за нула време със най жалките пенсйи и най смешните заплати. Това са причините да поскъпнат апартаментите по старите панелки :DНа кой ги разправяте тия?
30
2
 
8
 
! Отговори
Роден език преди 2 години
....изпълнителна директорка......в някой друг език може правино да е написана длъжността, но не и в този....