Очаква се скок на имотните сделки заради обезценяването на парите

Европейската централна банка няма да увеличи лихвите
16 дек 2021 07:40, Анисия Иванова
83
Очаква се скок на имотните сделки заради обезценяването на парите
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Обезценяването на парите ще увеличи още повече броя на имотните сделки догодина, защото хората ще се стремят да спасят спестяванията си. Това ще увеличи най-вече сделките с жилища ново строителство, което от своя страна ще увеличи и броя на проектите, които ще се появят на пазара, заяви Гергана Тенекеджиева, изпълнителна директорка на най-голямата имотна агенция в страната - “Адрес”.

Според нея Европейската централна банка няма да рискува икономиката и да увеличи лихвите, а напротив – допълнителният им спад е много вероятен, което е предпоставка за активен жилищен пазар. В момента лихвите по ипотечните кредити у нас, както и в повечето страни членки са на исторически най-ниските нива. Но стремежът на хората да спасят спестяванията си от обезценяване ще доведе до това, че в предстоящите 12 месеца ще се увеличи делът на сделките с пари в брой.

Другата очертаваща се тенденция е да се увеличи делът на двойните и дори тройни сделки, т.е. когато хората продават един по-голям имот, за да купят два по-малки или обратното, пише "24 часа".

Според Тенекеджиева най-вероятно и през 2022 г. ще има лек ръст на цените и известно покачване на броя на продавачите, защото много хора, които са купили жилища със спекулативна цел, ще преценят 2022 година като най-подходящата да ги продадат.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
28
 
! Отговори
Sw преди 2 години
Много правилно мнение на 3. Сама си прави антиреклама на рекламата "АДРЕС". Хем ще се увеличат продавачите да кешират, хем будалите да купуват. Защо тогава спекулантите сега продават?? Защо не изчакат още за да поскпват, при тези "ниски лихви"?За брокерите няма значение продаваш или купуваш, важно е да минат през тях потока от пари през 3%.
28
0
 
43
 
! Отговори
Смях преди 2 години
Бумът на строителство при демографска криза водело до увеличаване на сделките. А бисерът "..най-вероятно и през 2022 г. ще има лек ръст на цените и известно покачване на броя на продавачите.." трябва да означава, че когато много хора продават един продукт, то цената му се покачва.Госпожо, сменете си работата, нелепо е изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти да се излага по този начин.
27
0
 
37
 
! Отговори
Anonymous преди 2 години
От брокер, банкер, таксиджия и търговец не трябва да се приемат съвети, рядко ще те посъветват в твоя полза.
26
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28 "Цените в София се изравниха с тези на френската ривиера.........Трябва да си хипер задръстен за да купуваш в Бг." Отворко, хайде ще ти дам 300к евро и отиди ми купи апартамент в центъра на Ница 100 квадрата ново строителство. Не ви ли е срам такива глупости да говорите?
25
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистикА да ти минава на ум, че компрометираш любовницата си пред мъжа й и хора, които ще се сетят коя е?/Видимо си ги съчиняваш/. Смали малко.
24
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените в София се изравниха с тези на френската ривиера.........Трябва да си хипер задръстен за да купуваш в Бг.
23
1
 
45
 
! Отговори
Платена публикация преди 2 години
Забравили сте да напишете "Платена публикация".
22
0
 
23
 
! Отговори
гладна кокошка преди 2 години
просо сънува
21
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бързай народе щото не остана............балък...............ХА-ХА-ХА.ФЕД започва да вдига лихвите АГРЕСИВНО и спира лесните кинти.Имотите ще се сринат !!
20
1
 
32
 
! Отговори
Продавам автомобил преди 2 години
Тойота, 2004 г., дизел, 260 000 км., тече масло, 18 000 лв, твърда цена. Бедни да не ме търсят. Та и с имотите така.
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик ЦИРКАДЖИЯ
18
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом в САЩ О_Ф_И_Ц_И_А_Л_Н_А_Т_А инфлация е 7%, то тя е минимум 10%, западна европа поне 15%, а БГ минимум 20%. Естествено, че ще купя недвижим имот отколкото да държа пари, които за 1 година са забули 20% от покупателната си стойност. Няма какво да се говори дори.
17
5
 
16
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
До Мистичен кон Не мисля! Поскоро хората чакат да се случи скоро едно по силно земетресение с магнитут над 7 и да видят кои сгради ще устоят. Да не забравяме, че София се намира в силно земетръсна зона която скоро ще покаже възможностите си!
16
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха, на скоро ми се наложи да се информирам за пазара за недвижими имоти и забелязах следното (потвърдено от двама брокери) - цените растат, но никой не купува.За имот,който от 3 години стои на определена цена и не е купен,собствениците рязко решават, че ще се прецакат защото видиш ли цените растат и вдига сумата с 25%. Къде е пазарната логика на това???Пазара реално е мъртав, предлагането е десетки пъти по-голямо от търсенето,купува се в 90% на зелено където цените са нормални, но риска голям
15
2
 
33
 
! Отговори
Св преди 2 години
Ама моля ви се, тая е говорила това вчера, а днес 16.12 ЕЦБ ще излее с официалното си решение какво ще прави. А това "според нея" си е според нея. Американската ФЕД вчера обяви, че спира с количествените облекчения (печатането на пари) и на три пъти ще вдигне основната лихва за 22 год. Още един път 23 г. и един път 24 год. Историята показва, че щом в Америка нещо става, след 5-6 месеца и тук заиграва. Да видим експерта дали не се е изхвърлил преди голямата новина с голяма глупост "според нея".
14
5
 
25
 
! Отговори
моето мнение преди 2 години
Един брокер ми каза вчера: "Трябва да си луд за да купуваш в София на тези цени!" Затова аз от отдавна съм се насочил към САЩ и по специално щата Флорида. Офертите ги гледам тук "zillow/fl/"
13
26
 
6
 
! Отговори
Мистичен кон преди 2 години
Искат хората да паднат цените, да се спука балона а той 8 години се надува и напук все нагоре вървят имотите. Що тъй? Може би има някаква причина? Но нищо, трябва да се чака още поне 10г. и вече ще почнат да падат цените, обещавам, честна пионерска, не бързайте.
12
20
 
7
 
! Отговори
да ви светна преди 2 години
Най късно до март следващата година ни чака ядрен апокалипсис. Европа ще бъде за дълго време превърната в ядрена пустиня. Ако имах пари бих се огледал за нещо в Аржентина или Чили. а ако имах много пари бих гледал пазара в Австралия и Нова Зеландия. Там в момента богаташите си купуват имоти които са задължително снабдени с противоядрени бункери снабдени със всичко необходимо за оцеляване за период от поне 10 години.
11
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има много хора, които не могат да си платят парното и много други, на които им е все едно дали е 200 или 400 лева на месец. Тези, вторите ще продължат да купуват.
10
8
 
23
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Какви имоти бре. Скоро София ще заприлича на Хирошима бре! ЧАКА НИ ВОЙНА И УНИЩОЖЕНИЕ!