Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба

Има неяснота за изхарчените 9 млрд. лв. през последния месец на 2021 г.
5 яну 2022 12:34, Анисия Иванова
210
Николай Василев: Ако държавата определя цените, живеем в Куба
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Министерството на финансите планира базов дефицит от 3% за 2022 г., без да включва средствата за пандемията и енергийните помощи, където ще има най-големи разходи. Ако свършат възможностите за вземане на лесни дългове за прокарване на политиките на управляващите, може да се стигне и до увеличение на данъците. Ако иска да подпомогне бизнеса и нуждаещите се части от населението да посрещнат високите цени на тока, държавата трябва да спре с популизма и да предриеме дългосрочни, базирани на пазара мерки. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер и министър на икономиката и на държавната администрация, в ефира на предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

България не е харчила толкова като процент от БВП през последните тридесет години и като абсолютна стойност, каза Василев.

"Бюджетният дефицит е по-висок от катастрофалната 1996 г. - за останалите години България е имала или излишъци, или балансирани бюджети, или малки дефицити. Това е все едно да кажем, че едно семейство по принцип е фалирало, но без сметката за парно, ток, училището на децата и ипотеката, финансовото му състояние е сравнително добро."

Според Василев допълнителната актуализация през юни може да бъде само нагоре, дефицитът може да достигне 7%, а може да се очаква и увеличение на държавния дълг. Управляващите са наследили "забележително нисък държавен дълг", който сега е започнал бързо да нараства и след няколко години България може да стане "от ниско задлъжняла средно задлъжняла... Държавата след 1997 г. дисциплинирано намалява дълга като процент от БВП, за да може някой да дойде наготово, да опука парите за няколко дена и месеца и да казва, че това е хубаво."

Има сериозна неяснота в изхарчените 9 млрд. лв. от правителството през последния месец на 2021 г., каза Василев и добави, че за "поне 4 млрд. лв." няма информация за какво са изхарчени.

"Имало ли е обществени поръчки, кога са били обявени, инхаус ли са, в каква посока заминават парите и защо - не е ясно на цялото българско население, а и на Народното събрание. Това е било приумица на изпълнителната власт в последните дни на годината, както става всяка година - по същия начин критикувахме предните правителства, Борисов критикуваше тройната коалиция."

Разходване на суми от такъв мащаб са проинфлационни действия и в други години би бил най-важният фактор за повишаване на инфлацията, каза Василев.

"Политиката през последните месеци е раздаване на пари на който ги поиска... По-големият проблем е липсата на всякаква интуиция за бюджетна дисциплина.", смята той.

Според Василев е неправилно да се говори за икономическа криза, подобна на 2009 г. или 1996 г., въпреки пандемията и произтичащите от нея проблеми. "Имаме най-високия растеж за последните дванадесет години макар и на база 2020 г., една от исторически най-ниските безработици, нямаме рецесия, доходите растат всяка година от 1997 г."

Нива на инфлацията от 7%, макар и не ниски, не са необикновени за България, а и тя е "привнесена заради промяната на цените на световните суровини, както и голямото печатане на пари през последните две години", заяви Василев.

България ще има само изключителна полза и никаква вреда от присъединяването си в еврозоната. Правителството не е казало, че е против въвеждането на еврото, но е показателно, че не е обявило, че подкрепя това, каза Василев. "Закъсняхме много за еврозоната - Хърватия и Румъния ще ни изпреварят, а някой ден може и Северна Македония."

Ако продължава с "глупости като мораториуми или други неправилни намеси на пазара", правителството може наистина да предизвика енергийна криза с липса на ток. Василев припомни, че повишението в цените на енергийните ресурси е било очаквано още от лятото и не може да се използва извинението за печелене на време за подготвяне на мерки.

През годините КЕВР предлага увеличения на цените за битовите потребители, които са по-ниски отколкото трябва, като разликата се поемаше от бизнеса, напомни Василев. "Да се твърди, че увеличение от 11% на тока - при катастрофалното порастване на международните цени - едва ли не ще събори държавата е абсурд."

За да помогне на бизнеса, държавата трябва да либерализира пазара, да осигури алтернативни доставки на газ, нови мощности на ток от по-чисти източници, и да предприема дългосрочни мерки "на базата на пазарната икономика, а не на комунистически декрети... Ако държавата ще определя цените, значи живеем в Куба, а не в пазарна икономика в ЕС."

Погрешно е мораториумът да се представя като социална мярка, тъй като не помага на хората, които имат нужда.

Предложеното увеличение на цената на тока от 11%, което е много, много по-малко от пазарно необходимото, щеше да добави до 20 лв. към сметките на нуждаещите се домакинства, коментира Василев. Общата сума, която ще бъде използвана с този мораториум, ще е много по-голяма, тъй като ще се подпомагат "неенергийно бедните, които потребяват в пъти повече ток... В момента бедните плащат сметката на небедните."

"Епохата е популистка", каза Василев в коментар за почти единодушното приемане на мораториума в Народното събрание и за новото управляващо мнозинство.

 "Сега сме на етап "има само ляво" и ляв популизъм. Ако изобщо имаме някаква посока и някаква икономическа политика - аз не знам да имаме такава - тя не е тази, която бих искал да видя като гражданин."

"Не ми се иска през 2022 г., петнадесет години след приемането ни в Европейския съюз, да твърдим че България е една ултра бедна държава от Африка, която не може да си плаща сметките за ток... 90-те години бяхме бедни, сега не сме толкова богати колкото западняците, но сме по-малко бедни от преди.", допълни той.

Целия разговор може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Куба, Канада, все голям К..
79
2
 
6
 
! Отговори
Еквилибриум преди 2 години
Не знам за Куба, ама с тези ваксинации, както са ни подкарали, скоро ще заживеем в Либрия и ежедневната доза Прозиум.
78
0
 
14
 
! Отговори
1 преди 2 години
От лъжец, акъл
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Мда Явно всички са се "окъкали" според теб, но и за най-неориентираните е ясно, че някой се справиха далеч по-добре от други, тъй че, защо не кажеш как се справиха НДСВ и ГЕРБ, в сравнение с БСП и "новите"?
76
2
 
4
 
! Отговори
селянин преди 2 години
Глейте кво става в Казахстан и си праете изводите другарю Василев
75
3
 
12
 
! Отговори
Мда преди 2 години
След окъкването на НДСВ, и благодариние на юпита като този, дойде тройната коалиция, която подкара към национална катастрофа; след това дойде ГЕРБ като проевропейска и т.н. партия, избирана през годините на принципа на по-малкото зло; след като и те се окъкаха бясно и диво, дойдоха нови юпита-спасители да ни опрашват; грозното е, че сега се правят на компетентни хора, които са окъкани до ушите в миналото, а сега акъл дават..
74
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мале ужас в каква държава живеем. Народът тук масово си иска комунизъм и това си е. Държавата да му фиксира цени, че да са му изгодни, ако може и всичко да му е безплатно, да му намери работа, да му плаща огромна заплата, да му направи и изгледа децата, да му купи и обзаведе жилищеза това си мечтае родния болшевик. А той само да си лежи на диванчето и да притръцква. Да се чудиш как комунизма не оцеля почти никъде, след като толкова народ вярва в него. Явно случайно се е провалил.
73
1
 
0
 
! Отговори
Заключения преди 2 години
НВ казва че: 1) променящите лъжат и дефицита ще е ЗНАЧИТЕЛНО по-висок от обявения и ще стане още по-зле с актуализацията. Той и е момента с прогнозата е много по-висок от предходното десетилетие. Говори открито за РАЗХИЩЕНИЯ 2) ЛИПСА НА ОТЧЕТНОСТ - "липсват" данни за 4 МИЛИАРДА лева. Спомняте ли си как Кире обясняваше, че щели да управляват ПРОЗРАЧНО. Ами, излъгА ви. 3) еврозона на кукуво лято 4) мораториума прелива пари от бедните към богатите 5) правителството няма никаква фокусирана политика
72
0
 
12
 
! Отговори
Пич преди 2 години
Ти не дрънкай много Василев, защото вина за цените, дето се случват днес имаш и ти. Припомни си какво направи (и не направи) през всичките тези дълги години на прехода, докато спирахме мощност след мощност и не построихме нищо ново. Да не говорим, че ако в момента ти беше на власт (което в предишния парламент беше доста възможно да се случи) сега протестите щяха да са пред твоята врата. Така че по-кротко, а?
71
5
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Ех, тази Промяна Фигурантска. Честито на печелившите, хвърлящи за 50 лева свински уши, риба, домати и яйца по полицията :))) Разбира се, както винаги когато дойдат комунистите на власт има хиперинфлация, фалити на банки и виновни са предишните, в случая ГЕРБ. Но понеже плочата се изтърка я обърнаха от другата страна - МЕЖДУНАРОДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ е виновно! Всичко друго, но само не и статистиката, че при комунистите държавата се разпада и цените на всичко са хвръкнали нагоре
70
1
 
4
 
! Отговори
до ядосан преди 2 години
Мдаа.., помним, помним, колега!!! Та, затуй и написах - "Шъ мечтайм да сме ПОНЕ като у Куба" след управлението на вече позастарелите и поогладняли Меринджеи.
69
4
 
3
 
! Отговори
НИЩО ЧЕ Е ХОДЕЩ КОНД преди 2 години
НИКИТО ВАСИЛЕВ ЩЕ СТАНЕ ПРЕМИЕР АКО МИНЕ ОТ ГЕРБ. ИТН ИЗЛЕЗНАХА ЛАБАВИ.
68
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до Анонимното 68 "След 2-3 години тъй и стана. Тогаз за пръв път видях гладни и безработни хора в България!" А дядото каза ли ти, че са гладни и безработни, защото комунистическите предприятия масово бяха работили цял живот на загуба и като излязоха на конкурентния пазар не можеха да продадат нищо? Каза ли ти, че едни другаре с куфарчета изнесоха капитала на държавата, тъй че да няма финансови инструменти за овладяване на икономическите процеси? Или това го писахте на "демокрацията"?
67
1
 
7
 
! Отговори
mazen преди 2 години
Ти да млъкваш и да изчезваш!
66
1
 
13
 
! Отговори
ядосан преди 2 години
Точно малкият Мук и аверчето му Милен Велев врътнаха далавера с държавния дълг, уж превалутирането било много изгодно, а се ошльопахме с още 5 000 000 000 евро.
65
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се хвърля храна по улиците, обикновено народът стига до мизерия!
64
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тоз рундьо без малко премиер да стане
63
4
 
9
 
! Отговори
ВИСОК СТАНДААРТ преди 2 години
В КУБА Е МНОГО ХУБАВО - КАРАШ СЪС 37 ДОЛАРА НА МЕСЕЦ? 3 КИЛА ЛЕЩА, ДВЕ БОБ БЕЗ ПАРИ И ТАНЦУВАШ ЦЯЛ МЕСЕЦ СИТ!
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То си е така.
61
1
 
7
 
! Отговори
до Анонимното преди 2 години
Момче "зелено", га дойде "дупекрацията" у Бг бях на 26 години. От 16 годишен слушах радио "Свободна Европа" по ВЕФ-а, а у школото си разправяхме вицовете на Ботуш Каишчев! Тогава бях върл антикомунист!!!! -)))) 1990 годинъ дори успях да съ скарам с дядо си, накрая той ми рече - "Га дойдът Чорбаджиите на власт и почнат да ни съдират кожите, тогаз шъ прогледнеш чоджум". След 2-3 години тъй и стана. Тогаз за пръв път видях гладни и безработни хора в България!