КНСБ: МРЗ от 730 лв. e напълно постижима

Хората с ниски доходи са загубили 1% от покупателната си способност
36
КНСБ: МРЗ от 730 лв. e напълно постижима
Снимка: Dnes.bg, архив

Напълно постижимо е минимална работна заплата да стане 730 лева през тази година, каза президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров на Дискусионен форум "Достойна минимална работна заплата за ограничаване на евтиния труд", организиран от синдиката.

Според Димитров такъв размер на минималното възнаграждение би бил компромис между исканията на синдиката и предложението на правителството.

Българите, работещи на минимална заплата през 2021 г., са загубили един процент от покупателната си способност. За първи път от 2011 година насам хората, които работят за минимално възнаграждение у нас, губят покупателна способност, посочиха Пламен Димитров и директорът на Института за социални и синдикални изследвания на синдиката Любослав Костов. Сънародниците ни на минимална заплата могат да си позволят най-малко количество малоценни стоки, сравнено с останалите европейски граждани, те могат да си купят най-малко стоки като хляб. Нетният размер на минималната заплата в България трябва да е 350 евро, за да имаме нетната покупателна способност на гражданите на минимална работна заплата в Румъния, отбеляза Костов.

В момента над 870 000 души в България работят на заплата, която е до размера на минималната заплата или равна на нея, сочат данните на финансовото министерство, цитирани от Пламен Димитров.

Твърденията, че ръстът на минималната работна заплата ще унищожи работните места, които са по-малко продуктивни, като по този начин ще блокира работниците, по-специално нискоквалифицираните при намирането на работа, отдавна не се потвърждават, заяви Пламен Димитров. Той посочи, че няма никакви емпирични доказателства, че увеличението на минималната работна заплата намалява заетостта на нискоквалифицираните работници, а дори е обратното - в годините, в които тя расте и става по-голям процент от средната, заетостта на нискоквалифицираните работници се увеличава. През 2009 година и 2011 година има замразяване на минималната работна, тогава коефициентът на заетост на тази група бележи спад и достига 36,2 на сто. След повишението в периода 2013-2020 година непрекъснато расте коефициентът на заетост и достига до 51,2 през 2019 година.

Според Пламен Димитров и Любослав Костов искането на КНСБ минималната заплата да стигне заплатата на издръжка, така че да няма работещ беден, е стратегически въпрос, въпрос от политическа значимост за бъдещето на демократичния процес. "Ако работещите не връзват двата края, значи нещо не е наред", заяви Пламен Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
730=374евро преди 2 години
730лв са предостатъчно, при условие че имаш друг доход и ходиш на работа САМО за удоволствие. Ако трябва да се оправяш само с толкова или имаш семейство, деца, възрастни на главата,...просто не ми се коментира. Според мен тези дето дават такава заплата, трябва да пробват един, два месеца да живеят с толкова. Ние като цяло не сме солидарни, не уважаваме чуждия труд, мислим се по-по от другите...и затова сме лоши работодатели
26
1
 
0
 
! Отговори
Танас преди 2 години
Кики и очко ни *** също кат боко 1839
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, то ако ГЕРБ не беше управлявал в последните 12 години, сега минималната заплата щеше да е над 1300 лева.
24
1
 
1
 
! Отговори
В. преди 2 години
Остава да назначат и всички български граждани на дэржавна заплата 750 лв. Поне да има справедливост. А то само за роднини.
23
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държава с малко, застаряващо и изчезващо население да се разчита на евтин труд, като конкурентно предимство е страшна идиотия. Явно избирателите толкова си могат, да дават власт на такива.
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Плосък данък + заплата 365 евро заплата = на два милиона пенсионери, един милион неграмотни роми и 10 милиардера цялото население на България. Очаквайте скоро.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако не е постижима, закривай държавата, в Германия е 3840 лв. Ако работиш по 40 часа на седмица, а стоките в магазина са същите цени, а някой работи и по-евтини дори.
20
1
 
15
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
МРЗ трябва да е минимум1000 лв(нето) за да се говори, въобще за нещо.С тия смешни 730лв.,които са и бруто,не можеш само комуналните сметки да платиш,па камо ли ако имаш дете или деца. ПП(Поредните П/ед/а/л/и)и компания са дошли да си направят врътките, да краднат някой лев чрез фирми калинки и колкото избутат и аре кой от къде е.Не че боко не го прави това 12 години, всички са еднакви.На никого не му пука за България, това е истината. Докато има продажници дали на изток или на запад все тая.
19
15
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Вдигането на мин заплата до 730 -750 заплашва малките фирми които наемат работници ...трудно ще оцелеят с тези заплати ,защото човешкият ресурс в България е малък и не става ей тъй...искме толкова да е минималната ... .За да се плаща га работника не 2 ,а 3 домати ,то трябва да се произведе и да се продадат 10 домата а той си произвежда продава преишните 7-8 и при това се увеличава еликтричеството,горивото,доставката... . Работника ще продължава да работи по 5-6 час и 2-3 във Фейса да седи .
18
7
 
10
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Аз когато бях на 19 или 20 години взимах към 700-750 лева заплата.Това беше 2010-2011г.Трябва да си супер *** да бачкаш за тия пари в момента.
17
2
 
5
 
! Отговори
До жълти стотинки преди 2 години
И тогава рязко 99% от населението ще започне да работи на МРЗ!
16
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И ако я увеличат, резко ще скочат договорите на половин работен ден или на хонорар и частника пак няма да внася осигуровки, а работникът пак ще е ощетен. С минималната заплата са обвързани и разни държавни такси и налози, демек и таксата при джипито ще стане по-висока. Единствена полза ще имат чистачките в министерствата.
15
5
 
4
 
! Отговори
жълти стотинки преди 2 години
При минимална заплата 730лв, данъкът е 73лв. Накарайте ги да въведат необлагаем минимум от 500 или 1000 лева. Без необлагаемия минимум, данъкът не може да се нарече "плосък".
14
0
 
6
 
! Отговори
До Еди Кой си преди 2 години
Все пак и КТБ беше организирана от ДПС по заръка на Ердоган защото той отлично знаеше, че любимата му ханъма за да е сигурна в мястото си в харема му ще спре и АЕЦ Белене и Южен Поток. дПС врътнаха КТБ номера, редовите комунисти поискаха Боко ханъм пак на власт и султан Ердоган се уреди чрез Боко ханъма, България да му завърши турския поток, че и от новите АЕЦ-и които строй да купуваме турски ток защото ние скоро АЕЦ няма да имаме! Боко ханъма е турския троянски кон в съвременната ни политика!
13
5
 
8
 
! Отговори
Марин преди 2 години
Познавам много хора, които работят на минимална и получават другите пари на ръка. Хубаво е да се концентрират върху некоректните данъкоплатци, тогава нещата ще се нареядят от самосебе си. А не берзазборно да вдигат мин заплата, пенсии, помощи без конкретни мерки.
12
3
 
2
 
! Отговори
До Еди Кой си преди 2 години
Все пак Боко ханъм усвой освен хомопалъмите, доста и от дребните тарикатлъци от учителя си дъртия комунист бай Тошко, е да тръгна си с по широка халка, но научен как да гласи държавата за колапс и да събаря икономика преди сдаване на властта. А вие по стар комунистически обичай обвинявате автоматично които сега е на власт без да проследите нишката до виновния за ситуацията. Боко може да е проста, но познава манталитета на редовия гербер, знае отлично, че 1+1 е сложно за вас и ви мързи да мислите
11
2
 
6
 
! Отговори
До Еди Кой си преди 2 години
То след ордата крадливи роми от харем гроб е нормално икономиката ни при най малкото сътресение да колабира! Това са си изпитани комунистически чалъми които Боко ханъма усвой под юргана на бай Тошко, като ще падаш от власт сриваш всичко и се дърпаш за да може тиквениците да нахлуят новите и да се дойдат да те молят да се върнеш. Нищо ново на този свят!
10
4
 
5
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
До Анонимен-12 ЩЕ СТАНЕ СТИГА СТЕ БЪРЗАЛИ. СКОРО И МИЛИОНЕРИ ЩЕ СТАНЕМ ПАК КАТО 96-97г.
9
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Румъния е вече 515 евро и в България трябва да стане най-малко 515(1030лв.) евро
8
5
 
14
 
! Отговори
До Програмист преди 2 години
Стига с тия програмисти..........................или ще си ядете програмите, ако няма кой да произвежда храна................аман от вас.............не сте най-важните на света!!!