61% подкрепят РСМ за ЕС, но само ако спазва договора с България

15% не искат Скопие да се присъедини към Общността
Обновена: 25 яну 2022 12:38 | 25 яну 2022 12:13, Камелия Цветанова
86
61% подкрепят РСМ за ЕС, но само ако спазва договора с България
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мнозинство от 60,8% от българите са на мнение, че страната ни трябва да подкрепи членството на Северна Македония в ЕС, но само при условие, че най-близката ни съседка бързо изпълнява договора, който има с България.

Още по темата

15,3% от пълнолетните българи са на мнението, че страната ни при никакви условия не трябва да подкрепя Република Северна Македония да стане член на ЕС, а 7,6% избират опцията България да подкрепи Македония за член на Съюза без никакви условия. Останалите 16,3% не могат да дадат отговор. Това сочат данните от представителното за пълнолетното население на страната проучване от независимата ежемесечна изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“, „лице в лице“, проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.
 
Данните показват високи нива на принципна подкрепа в обществото ни за приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но при категорично условие за сговорчивост от страна на съседката ни преди това.

Позицията по този въпрос е видимо втвърдена в сравнение с края на 2020 г.  Тогава 6,1% от българите смятаха, че страната ни не трябва да подкрепя Северна Македония за членство в ЕС при никакви условия. 51,1% бяха на мнение, че България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на ЕС, но само след като изпълни условията по договора между двете държави бързо, а 8% смятаха, че трябва да подкрепим съседка ни за член на ЕС без никакви условия. Двойно по-голям (34,8%) беше делът на тези, които не можеха да дадат отговор. Оказва се, че сега, повече от година по-късно, колебаещите се всъщност са заели твърда позиция.
 
Тепърва ще се види дали и какво отражение имат последните срещи Петков-Ковачевски. Изследването няма как да улови техните ефекти, защото завърши преди срещите в Скопие и София.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: МакедонияЕСпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам . Да кажат психолозите. Те знаят всичко а аз късоглед и пея в хора :)
19
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да живее Антиваксидонската империя на три океана! Антиваксидонци, обединете се! Джокович император на целия свят!
18
2
 
8
 
! Отговори
реалист преди 2 години
ПЕТКОВАТА ЗИМА Е ТУК.НЯМА РАЗЛИКА С ВИДЕНОВАТА ПРОСТО СЕГА ХОРАТА ИМАТ НЯКАКВИ СПЕСТЯВАНИЯ,КОИТО ДА ХАРЧАТ.КАКВИ МАКЕДОНИИ,КАКВИ КОНВЕНЦИИ
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Я един референдум за членството на Македония, че започвам да се дразня когато от Вашингтон въртят на пръста си цялата страна чрез един държавен служител.
16
0
 
18
 
! Отговори
Щом Галъп го твърди преди 2 години
значи е точно обратното
15
0
 
13
 
! Отговори
лъжа преди 2 години
стига фалшиви допитвания. Въпросите трябв да са ясни и неедвусмисшени. не въпроса в договора, днес го спазват утре не, голям пра з. въпросът е да признат че маледонския е диалект българския и за изкарат от тяхната история всички български герои поети т.н. от до. защото са българи. 80пр мин искат горното да се случи, за да одобрят.какви договори? просто ни подготвят отдалече с разводняване темата
14
1
 
5
 
! Отговори
СИНАН преди 2 години
Казвам се венцислав георгиев иванов от младост 1 софия от 18 блок етаж 3 вход7 и не съм педофил бисексуален и хомосексуалист.
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще трябва да минат поне 10години за да си променят мисленето за България тия Макета. Да позвошим такава омраза в ЕС е все едно да го саботираме!
12
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никакъв ЕС за макепитеците. В момента, в който ги пуснем пак ще сменят плочата и ще почнат със старата песен.
11
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зарди активните действия в защита на българските интереси, Кирчо-Канадата ще бъде преименуван на Кирил Македонски.
10
2
 
19
 
! Отговори
Българин преди 2 години
От къде ги изкарахте тези 61%?
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Направете референдума да ги видим тия проценти, също и за еврото, Нато и ЕС
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро Канадецът вече е с македонски паспорт
7
1
 
15
 
! Отговори
Лили Иванов преди 2 години
То 70-80% от българите, не знаят ,че има такъв подписан договор от 2017г., кого лъжете ? То и Пацо Шнор*хела , дето Слави ни го пробута за премиер ,не знаеше ,че има такъв договор и го бъркаше с Договора от Преспа между РСМ и Гърция.
6
1
 
15
 
! Отговори
Да да преди 2 години
Ясно,че *** ПП бяха спуснати точно за това.Да набута Македония в ЕС,да засилят военното присъствое на САЩ у нас и да продължат с пълна сила да се опитат да ни набучат с бъркочите
5
2
 
14
 
! Отговори
- преди 2 години
РСМ се обединява с РБ и въпросът приключва!
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само 61% от БГ искат някой да спазва договорите... Това е фейк новина или фейк проучване. Все едно ЕС да откаже да дава фондове...
3
0
 
18
 
! Отговори
МДГД преди 2 години
След прекрояването на границите, ако все още има РБ и РСМ. А е крайно време да спрем да сънуваме за макетата и да им отрежем всичко което можем. Включая и еврогейския.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ТИЯ ГАЛОП ДА СЕ СЪДЯТ ЗА НАРУШАВАНЕ НАЦ. СИГУРНОСТ!
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Питали са 805 човека и сега знаят колко от Българите подкрепят приемането на макетата. Може ли да знаем къде са събирани мненията? Да не сте питали в махлата, че те там на всичко са съгласни.