Посягаме все по-често към алкохола и антидепресантите

Психиатър: Много хора свикнаха да живеят с напрежението
2 фев 2022 16:22, Ния Христова
48
 
Все по-често ставаме свидетели на случаи на домашно насилие, жестоки убийства, проява на агресия от деца.
 
"Най-важното в днешната действителност е да не се оставяме на паниката. Трябва да видим факторите, които ни карат да се чувстваме неспокойни и изнервени. Важно е не просто да се оставим на стреса, а да реагираме и да се адаптираме към случващото се", заяви психиатъра Владимир Пожарашки в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Стресът е отговорът на организма, с който той се подготвя за реакция. Стресът не е проблем. Но не трябва да го оставяме да се натрупа и да изпаднем в паника. Трябва да се грижим всеки ден за себе си, за тялото за психиката си", подчерта психиатъра. 
 
Специалистът препоръча физическа активност при състояние на стрес - час разходка, разтоварване на съзнанието. 
 
"Хората късно търсят помощ. Някои са свикнали да живеят в напрежение. Стресът е сигнал, но ако дълго време стоим с него, това е дистрес, който има последствия. Най-често пациентите идват при мен с тревожност и депресия. Всеки си има неговите лични проблеми, като се насложат и обществените - това притиска. Депресията е следващият отговор след тревожността", подчерта Пожарашки.
 
Психиатърът подчерта, че все по-често хората прибягват към алкохол и антидепресанти, в опит за бягство от стреса. 
 
"Трябва да сме осъзнати кое нагнетява напрежението в нас. Влизаме в много неспокойни време, финансовата и икономическата криза се отразяват на всички. Светът също се пренамества. Важно е да се научим да се грижим за себе си. И за другия, дори един въпрос като "Как си?" може да бъде особено важен. Това показва отношение. А усещането за близост дава чувство за сигурност", каза още психиатърът.
 
Гледайте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Карл Маркс преди 2 години
Депресарий от всички страни съединявайте се.
19
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Спомени от мафията Малей, колко рикия съм сварил при бат Бойко. И ни веднъж не съм лежал в кауша. Та нещо лъжеш ми се струва.
18
6
 
7
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Да живее Цар Алкохол! Долу еврейските деоресанти и антидепресанти!
17
2
 
12
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
наздраве на всички депресирани.
16
0
 
13
 
! Отговори
Пустиняка преди 2 години
Ей,до тия дека викат за диазепаня с водката..Ей много народ си отиде така..
15
1
 
4
 
! Отговори
до14 преди 2 години
и от простотия ;)
14
0
 
7
 
! Отговори
ДА преди 2 години
Правете разлика между психиатър и психотерапевт,моля!Пожарашки не е психиатър!
13
2
 
22
 
! Отговори
Спомени от мафията преди 2 години
По времето на управлението на Тиквата имаше хайки по дворовете на хората и слухтяха кой вари ракия, съдеха баби и дядовци, че притежавали казани за ракия. Мога да ви дам поне 10 линка от това издание, включително как съдиха една 85-годишна баба за 20-на шишета с ракия в нейната къща. Освен това ГЕРБ тормозеха хората, които гледаха прасета и кози в дворовете си. ГЕРБ приеха закон, според който хората с кладенци трябва да плащат редовни такси на местните ВИК-а. Искате ли още спомени?
12
1
 
21
 
! Отговори
От немотия и стрес преди 2 години
При ел.натоварване бушоните гърмят, а при хората за да не изгърмят се пие.Проблемите се давят в алкохола а те не са малко.
11
4
 
5
 
! Отговори
От 30 години преди 2 години
Работя пред екран и в хоумофис, но не съм посягал към антидепресанти, а една бутилка Глен я пия две години, ако се сетя. Виж JB свършва по-бързо.
10
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аматьори - по-добрата комбинация е алкохол+бензодиазепини, ама умерено; или ако сте на по-високо ниво - алкохол+опиати/опиоди :D Алкохол с антидепресанти е meh :D
9
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Комунисти на власт, хиперинфлация, режим на ток... какво очаквате?
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При промяната на Радев е така.
7
0
 
24
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
От началото на Ковид истерията(близо 2 г.) ,ми прави впечатление,че наистина много хора се промени държанието им.Не са спокойни,както преди това.А отделно и финансовите проблеми,несигурността.И според мен гледането на новини и реклами отделно допринася за стреса и депресията!
6
1
 
12
 
! Отговори
От бореца преди 2 години
Еми ще посягате, ако бях незадоволена мисирка и аз щях да посегна, за сега най-много да посегна на някоя мисирка да я ошамаря против стрес(профилактично)!
5
13
 
3
 
! Отговори
от какво пък преди 2 години
ще се стресира бългрина,от това,че не си е мръднал пръста да работи,че всичко му пада от небето,от охолния и безгрижен живот може би,дай боже всекиму такъв"стрес",а какво ли би било ако им се наложеше да работят,да плащат сметки като хората по света,не ми се мисли,горките,отивам да взема кърпички и почвам да плача за горките стресирани българи,намерили,че премерили,без.срамници
4
18
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Изобщо не близвам алкохол... Алкохола е само за комплексари...
3
8
 
8
 
! Отговори
Taню преди 2 години
Много народ изпeркA напоследък. Често е поради липса на логично мислене и комунистически тип разсъждение - държавата еди ква си, обществото... Не, всеки е част от пъзела с личните си принос и пример. Ниски ти били доходите - ми, квалифицирай се, не пуши, не пиянствай, поеми отговорност за делата и бъдещето си... Но, не, най-лесно е да хейтиш и все въшни фактори да са ти виновни...Ванката - ега ти пичa,ама Тутракан не го обича...
2
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато посегнем не към алкохола и дрогата, а към брадвите и сопите, тогава ще имаме по добър живот.
1
4
 
30
 
! Отговори
Дааа преди 2 години
АМИ ТОВА Е, ЩОТО ЖИВЕЕМ В " ДЪРЖАВАТА НА УЖАСИТЕ!". КАКВО ДРУГО НИ ОСТАВА?! 1 ХЛЯБ + МАЛКА ЛЮТЕНИЦА = 6 ЛВ МИНИМУМ. ДЕПРЕСИЯ И ОТВРАЩЕНИЕ.