Радев и Петков се поклониха пред паметта на Гоце Делчев в Благоевград

Отбелязваме 150-ата годишнина от рождението на българския революционер
170

Снимка: БГНЕС

Държавният глава Румен Радев и министър-председателят Кирил Петков пристигнаха заедно в Благоевград по повод тържественото отбелязване на 150-ата годишнина от рождението на великия български революционер Гоце Делчев.

Двамата се включиха в хилядното шествие от Съдебната палата до пл. „Македония“, където се намира паметникът на Гоце Делчев. Така Благоевград се оказа център на националните чествания.

Румен Радев прие почетния караул и поздрави офицерите и войниците от военното формирование в града.

"Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, и днес от двете страни на границата ни с РСМ се нуждаем от смелост и сила, за да отхвърлим идеологическите окови и открием своя път напред, заяви в словото си Румен Радев.

"В историческата памет на нашия народ има събития, които винаги ще ни изпълват с национална гордост. Има личности, които още приживе се превърнаха в легенди. Българи с непреклонна воля, родолюбие и всеотдайност, чийто живот и дело не се побират в граници и епохи.
 
Само месеци след възкресението си през 1878 г. Свободна България бе разпокъсана, а Македония и Тракия отново хвърлени под робство. Но Берлинският конгрес не успя да угаси нито вярата на македонските и тракийските българи в собствените сили да отстояват правото си на достоен живот, нито надеждата за свобода. Защото имаше хора, революционери като Гоце Делчев. Вътрешната македоно-одринска революционна организация прие заветите на Васил Левски и продължи борбата, в която завинаги ярко ще свети името на Гоце Делчев. Първият сред онези, които, по думите на Яворов, поеха знамето на старите български революционери и го побиха на македонската земя.
 
И като учител на Българската екзархия в Щип, и като юнкер във Военното училище в София и деец на революционната организация, Гоце Делчев посвети целия си живот на свободата на Македония и Одринско. На голямата идея, че веднъж извоювана, тази свобода ще бъде достояние както на българите, така и на всички народности в тази земя.
 
Изстрадали насилственото разделение на своя народ, дейците на ВМОРО отрано прозряха, че Македонският въпрос буди не само светлия идеал за национално обединение на българите, но и користните цели на Великите сили и на близки и далечни съседи. Даме Груев си спомня думите на Гоце Делчев: „Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония...“ В тази свещена кауза Гоце Делчев неведнъж е призовавал, че трябва да се борим за свободата на Македония и Одринско сами с общи усилия и жертви, за да не допуснем още едно разделение.
 
През целия си живот Гоце Делчев остава дълбоко убеден в идеите на хуманизма, в социалната справедливост, солидарността и братството между хората. В отхвърлянето на всякаква тирания и национално подтисничество. Думите му, че възприема света само като „поле за културно съревнование между народите“ описват най-добре мащаба на идеите и убежденията на тази невероятна личност.
 
Днес, 150 години след рождението на Гоце Делчев, и в България, и в Република Северна Македония се прекланяме пред неговата памет. Заедно духом го почитаме, както и самият Делчев би желал, защото и приживе той събираше и обединяваше, и се бореше срещу разделението и нашите общи слабости.
 
Вдъхновени от примера на Гоце Делчев, от волята и силата, честността, с която той ръководеше освободителното движение, предците ни възпитаха у себе си смелост и сила, с която отстояваха светъл идеал – свобода и достойнство за всяко човешко същество. Днес и от двете страни на границата се нуждаем също от такава сила и смелост, за да се освободим от заблудите, да отхвърлим насаденото ни разделение и идеологическите окови и заедно да открием пътя, по който да продължаваме напред.
 
Вярвам, че ще го сторим, защото този път е начертан от една от най-светлите личности в нашата обща история", завърши Радев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
0
 
0
 
! Отговори
Още не преди 2 години
С кусури,с кусури ама Кирчо още не е ходил да се покланя на фашисти и нацисти.
129
2
 
3
 
! Отговори
А може би преди 2 години
Киро се е отказал от канадското гражданство, за да получи северномакедонско !
128
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше и заря да думнат. Мисля, че трябва да започнем да честваме по-шумно всеки когото макетата мислят че е македонец и да викаме из цяла европа колко е Българин. Не щото ни дреме дали е Българин, а за да ги дразним. Белким някой ден загреят тиквите им кухи що се дразним като ни крадат историята. Относно Гоце Делчев - все ми е тая за комитата.
127
1
 
4
 
! Отговори
Я преди 2 години
Ама той защо не е Делчевски ?!
126
1
 
6
 
! Отговори
Това е преди 2 години
Все едно Юда Искариотски да се поклони ухилен на гроба на Христос !
125
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Гоце" е на македонски диалект. А иначе се казва Георги Николов Делчев, с родители Никола и Султана Делчеви. И както той, така и двамата му братя Милан и Димитър, загиват за свободата на Македония и Одринска Тракия.
124
1
 
7
 
! Отговори
Швестера от Harward преди 2 години
Че въпреки инфантилните опити на правителството му да неглижира основния спор за историята, като сложи на първо място икономиката, инфраструктурата и инвестициите, такива номера пред възрастни не минават. . . . Скопие показа, че не се предава за някакъв чартър със София, за влак или магистрала. . . . А на глобалиста Просто Киро трябва да му е станало ясно, че погазвайки националния интерес на България, не печели уважението на опонента си - напротив, показва слабост и нищожност. . . . skandalno.net/въпреки-самоунижението-на-кирил-петк-188815/
123
2
 
7
 
! Отговори
Швестера от Harward преди 2 години
Македонски Grindr за Кирето Канадеца ! . . . Въпреки Самоунижението на Кирил Петков - Скопие го Отряза! . . . РСМ твърдо : Няма да делим Историята си с България, Гоце Делчев е Македонец! . . . Дано след шамарите, които изяде от Скопие, канадско - харвардския възпитаник Петков най-после да е проумял, че разривът между двете страни е изцяло на историческа и културна основа. . . . Че въпреки инфантилните опити на правителството му да неглижира основния спор за историята, като сложи на първо място икономиката, инфраструктурата и инвестициите, такива номера пред възрастни не мин
122
0
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 2 години
Това " звездно " дуо ще ни докара до там,откъдето много трудно се излиза :)))С лъжи,моше ничества и противозаконни простъпки авторитет и имидж не се градят ! Рибата се вмирисва откъм главата !!!
121
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кланяйте се :))) Той се е борил срещу такива като вас :)))
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Аз промяната Трябва да направят най-накрая интернет гласуване от Лорер и другия ИТ министър и всеки си избира хартишно машино или интернет. Но ако е интернт, няма нужда и от дупетати.
119
1
 
14
 
! Отговори
Патриот ли е Радев преди 2 години
Поскъпване на храни, ток, вода, лекарства, а будните граждани спят! Тези, които хвърляха горяща слама и торбички с урина срещу полицаите, домати, яйца и риба по държавни институции, разнасяха се ковчези, майките, които се спяха в палатки и си бяха зарязали болните деца???
118
8
 
2
 
! Отговори
1 преди 2 години
До анонимен-22 ти да видиш ,тиквата как четеше на английски,сякаш му е майчин банкянски език,кирчо го знаем колко може.
117
2
 
14
 
! Отговори
Далавера с газа! преди 2 години
Докато се правят на големи патриоти държавата беше ощетена с милиони! Как ще обяснят последната си далавера Асенчо крадеца и Кирчо лъжеца? За две минутна сделка с Румъния КОЙ стана милионер, продавайки бг газ (най-евтиния в ЕС) на Румъния? Затова ли беше уволнен толкова бързо предишния шеф и назначен наш човек? Радев трябва да си понесе отговорността за тези мошеници!!!
116
1
 
7
 
! Отговори
ЧЕ ГЕВАРА преди 2 години
Радеф последно с кои е.С русия или със сащ.
115
2
 
11
 
! Отговори
Аз промяната преди 2 години
Оставка Подмяната Върнете бюлетини за гласуване Оставка назначените с венецуелските машини
114
0
 
12
 
! Отговори
Киро Х преди 2 години
Е нали уж Мун40 беше карантиниран? Ало, РЗИ, ало, Гешев?!? Защо не е глобен и арестуван антипрезидента за нарушаване на карантината?
113
0
 
11
 
! Отговори
Кратко и ясно преди 2 години
Предатели!
112
1
 
8
 
! Отговори
До Благоевград преди 2 години
То и когато се е родил Чингиз хан, не е имало монголска империя, а когато се е родил Вазов, никой не бил написал "Под игото" ! Когато се е родил пък Исус Христос, не е имало дори никаква екзархия на тоя свят !
111
10
 
3
 
! Отговори
Благоевград преди 2 години
Когато е роден Гоце Делчев не е имало нито българска държава , нито българска екзархия.