Пентагона: Вашингтон ще премести част от войските си от Германия в България

Страната ни ще приеме американска рота бронетранспортьори "Stryker"
Обновена: 17 фев 2022 22:32 | 17 фев 2022 18:00, Нели Христова
519
Пентагона: Вашингтон ще премести част от войските си от Германия в България
Снимка: БГНЕС

САЩ ще изпратят войски в България за съвместни учения и по-добра оперативна съвместимост, съобщи ръководителят на Пентагона Лойд Остин.

"България ще приеме американска рота бронетранспортьори "Stryker" от ФРГ за учения", каза той, цитиран от WorldAkkam.

Ръководителят на Пентагона Лойд Остин обяви, че Вашингтон ще премести част от войските си от Германия в България с цел възможности за съвместно обучение и по-добра оперативна съвместимост.

"Бих искал да се обърна с благодарност към България, която точно днес се съгласи да приеме ротата "Stryker" на американската армия за възможности за съвместно обучение. Тези войски ще отпътуват от Германия в близките дни и ще помогнат за осигуряване на нашата готовност и оперативната ни съвместимост с България като наш съюзник в НАТО", заяви Остин.

Страните от НАТО придвижват войските си към източните граници на блока по повод предполагаемите планове на Русия да нахлуе в Украйна. Министърът на отбраната на САЩ направи това изявление след поредица от твърдения, че Русия "със сигурност" не се готви да изтегли войските си от границата с Украйна, а напротив - довежда ги "до прага на НАТО".

По-рано днес БГНЕС информира, че предстои поредното предислоциране на 100 до 150 американски военнослужещи от Германия с необходимата екипировка, щатно въоръжение и бойни припаси, както и с до 15 бойни машини на пехотата.

В съвместната подготовка участват сили и средства от Министерството на отбраната, структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и Българската армия. Съвместните учения и тренировки обикновено са краткосрочни и помагат да се гарантира нашата готовност и оперативна съвместимост като съюзници в НАТО.

Тази поредна ротация на американски военнослужещи в България е част от двустранното сътрудничество и обучение в областта на отбраната съгласно условията на сключеното през 2006 г. между правителствата на България и САЩ Споразумение за сътрудничество в областта на отбраната. Съвместните учения повишават боеспособността на българските въоръжени сили и допринасят за оперативната съвместимост в национален и в съюзен формат и са значима част от процеса на постоянно адаптиране на Алианса към променената среда на сигурност и израз на приноса ни към колективната отбрана.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
404
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
окупация за предотвратяване на мирна революция и изчистване на угодния им предателски псевдо елит. в сряда всички на протест. курьо и асен ококореното в панделата. *** опънат да виси с главата надолу пред прецедентството.
403
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре е за проамериканското правителство на двамата харвардци в борбата им с гербаджиите. Ако не се разбере с Деси, Биков и останалите Кирчо вика американците на помощ. ГЕРБерите и агите ще избягат от НС през прозорците. Гл.прокурор и четирите му заместнички ще ги порещнат с пита хляб и чинийка мед
402
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това е добре! Американците ще ни пазят! Путин няма да посмее да бомби с ракети там, където има американска войска!
401
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като нямаме наша армия , ще храним чужда ! Това не е добре за обществото , от чието име сега случайно издигнати в ранг хора праавят декларации и ни правят мишена в играта на чужди за нас интереси .Това не трябваше да се случва и ще има да патим и плащаме кръвен данък.Управляват ни *** и предатели.
400
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ИСКАТ ДА НИ ПРОБУТАТ СКАПАНИТЕ СИ СТРАЙКЪРИ ЗА 150 МИЛИОНА ДОЛАРА, ЩОТО ГЕРМАНЦИТЕ ИМ ОТКАЗАЛИ КАТО РЕКЛИ, ЧЕ СТАВАТ САМО ЗА СКРАП!!!
399
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в България трябва да има поне 10000 америкаски воиници, радар и воено въздушна база. Америка трябва да стане най-добрия приятел на България.
398
5
 
3
 
! Отговори
Лоло преди 2 години
Сега като загубим войната ще има нов договор и репарации.Този път ще разделят България по вертикала-Черноморието ще стане руско,от Троян на Запад немско.Ха-ха-т нари.
397
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро предателя ще отговаря пред тълпата! СКОРО!!!
396
3
 
19
 
! Отговори
анонимен64264 преди 2 години
защо трябва да приемаме тези мизерници в българия това е унижение за нашата армия,но с тези управници толкова можем,платихме на нещастниците за самолети ,а сега си ги чакаме ,вън янките от българия,те само проблеми съдават където се появят,това не са екшън филми господа управници,те не се справиха нито във виетнам,нито в ирак и сирия,а за афганистан какво да кажем , позор,избягаха като мишки
395
7
 
18
 
! Отговори
Бачо преди 2 години
Навремето СССР искаше да стане член на НАТО (много преди да има Варшавски договор), но ония отказаха, защото им трябваше някой с когото да се конфронтират.
394
5
 
26
 
! Отговори
Казах! преди 2 години
САЩ трябва да бъдат изгинени от Алианса! НАТО трябва да е само европейски!
393
8
 
6
 
! Отговори
до 436 преди 2 години
Като са *** партийни партенки, са излизали извън соц лагера. Само тираджии, хора с привилегии или наградени по партиен път ходеха в страни извън лагера. На роднина и отказали да отиде в Изт. Германия през 60-те, щото видиш ли, на мъжа и баща му бил колак през 40-те. Мъкнели са, какво ли не от другите соц страни, щото тука само *** се продавали и никакво разнообразие.
392
14
 
8
 
! Отговори
Казуар преди 2 години
До Анонимен 428По време на живковизма, във всяко българско министерство имаше кабинет с надпис на вратата- съветски специалист. Специалист от КГБ.
391
3
 
20
 
! Отговори
Ало, какво става? преди 2 години
А бе, как така ще изпратят. Това да не ти е свекървата да ти изпраща развалени колети? Някой да ни е питал? Явно тук ваши негласната максима:Аш шъм шъглашна. Ти ши шъглашна, ама кой те пита!
390
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво от това.От Германия в България.
389
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До до 439 Беларусите и украинците са руснаци по произход, те са един народ, а всички републики, които си изброил, са руски територии, но са откраднати и отцепени от Русия през последните години!
388
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На море само с КАСКИ.Това може да се очаква.Отнасят го малките и слаби държави каквато е България.
387
25
 
8
 
! Отговори
до 439 преди 2 години
Украйна няма право да членува в НАТО,но съседната на нея Беларус може да членува във враждебен военен съюз с Русия(ОДКБ).Тук не виждаш ли противоречение?Украйна има пълно основание да иска от Беларус напускането на този съюз.Същите претенции може да има и Азербайджан към Армения(също член на ОДКБ)Рисия си прави каквито пожелае сьюзи,но малките и независими държави нямат това право.Русия може да разполага военни във Венецуала и центрана Африка,но американците не могат в източна Европа?
386
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До СТРАНДЖАТАЯпонците изгониха американските бази и последва аварията във Фукушима, гледах два документални филма отдавна в Тубата, преди години, японците излязоха със снимките на убитите японци на протест и поискаха от американските бази да си тръгнат!
385
7
 
18
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 438: "не виждам за какво им е тази война на Европа срещу Европа"? Русия не е против ЕС, ЕС и Русия са търговски партньори. Русия (и го е казвала не веднъж) е против разширяването на НАТО по посока на нейните граници. И още: искат да се спазва принципа на неделимост на сигурността. Не може сигурността на една държава да се гради върху несигурността на друга. На срещата с Макрон Путин го попита: Ако Украйна влезе в НАТО и тръгне да отвоюва Ким готови ли са французите да воюват с нас?