Доц. Йоцов: Трябва да свикнем да живеем с по-високите цени

Овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията
2 апр 2022 12:13, Елка Василева
287
Доц. Йоцов: Трябва да свикнем да живеем с по-високите цени
Снимка: архив, БГНЕС

В следващите няколко години ще трябва да свикнем да живеем с по-високи стойности на цените, тъй като в световен мащаб има редица фактори за натрупването на инфлация. Това мнение изрази пред БНР финансистът доц. Виктор Йоцов. Според него овладяването на цените на енергоносителите няма да спре ръста на инфлацията.

„Тя е дори до известна степен закъсняла, защото опасенията, че натрупаната ликвидност и тези огромни дългове, които се приеха – това нещо в крайна сметка идва сега под формата на инфлация. Именно затова аз считам, че овладяването на цените на енергоносителите няма да е достатъчно, за да се спре инфлацията. Всъщност нищо не може да я спре“, каза Йоцов.

Още по темата
България все още е нетен износител на зърно и продоволствена криза у нас не би следвало да се очаква, но глобално погледнато, ще има региони, които вероятно ще гладуват, прогнозира финансистът.

Няма никакво съмнение, че лихвите ще тръгнат нагоре, изтъкна доц. Йоцов. „Не е възможно, при положение, че инфлацията съвсем скоро ще стане двуцифрена, в Щатите, в Англия, с близки до нулата лихвени проценти да имаш инфлация, която е двуцифрена.“

На практика близо половината от валутните резерви на Руската федерация са недостъпни за нея след началото на военните действия в Украйна. Възможностите на страната да се разплаща по необходимия внос много намаляха и това накара руските управляващи да предприемат драстичния ход за разплащане в рубли, коментира Йоцов.

„Идеята е да се съхранят валутните резерви – тези приходи, които ще идват, ще бъдат в „Газпромбанк“ и ще бъдат защитени от санкциите,“ посочи Йоцов.

Според него искането за разплащане в рубли е и вид пропаганда. По думите му в по-дългосрочен план става въпрос и за доминацията на долара на международните финансови пазари – нещо, срещу което както Русия и Китай, така и други страни са против.

„Една такава стъпка – енергоресурсите вече да не се котират в долари и търговията да не се извършва в долари, силно ще намали търсенето на долари и ще отслаби долара като световна резервна валута,“ каза Йоцов.

Според финансиста по казуса с разплащането в рубли ситуацията е „кой ще мигне пръв“, а крайното решение на Русия ще бъде да спре износа.

„Очевидно на този етап никой не иска да се стига до това, по различни причини, но и двете страни не го искат. И въпросът сега е чия пропаганда ще надделее,“ каза Йоцов.

Управляващите в Русия искат да разширят този тип транзакции отвъд енергоносителите, смята доц. Виктор Йоцов.

„Житото, метали, други суровини. Свидетели сме на разговори между Китай и страните от Арабския полуостров да се извършват тези транзакции вече в юани. Между Индия и Китай, между Индия и Русия също се говори да се търгува в техните валути. Има един доста силен стремеж от тази група страни да се откъсне от влиянието на долара. Това не трябва да се подценява,“ смята финансистът.

„Ние сме в една ситуация, в която сега се кара Китай да не помага на Русия, за да може да се справим с Русия, за да може да се справим по-късно и с Китай“, заяви още доц. Йоцов.

Въпреки че страните от ОПЕК бяха доста настойчиво помолени, те отказаха да увеличат добивите на петрол, което също сигнализира, че има промяна в отношението към Америка, подчерта Йоцов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


287
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 184 Да мрът хората с ниски доходи. Нали искаме вдички да сме богати като "на запад"?
169
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма лошо. Евроинтегрираме се. Нали искаме да сме със запада и затова избираме евроатлантици?!А урсулота ще купи КОЛективно газ за ХОЗяйството ЕС.
168
1
 
10
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
За хората с ниски доходи и пенсия под 1000лв ножа ще опре до кокала.
167
0
 
8
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 2 години
Вкарваме всички спекуланти в трудов лагер за по 20год. и!?....всичко се оправя.
166
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доц. Йоцов, не се съмняваме че с висока заплата се свиква с високите цени, но с ниските заплати и пенсии не се свиква.
165
0
 
15
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Няма да има само глад а и студ ще има.Готви се преминаване на свободния пазар за Ел енергия за битовите потребители.
164
5
 
3
 
! Отговори
До 170 преди 2 години
Ами защото преди този ,,псевдокапитализъм бяхме пак най бедни ! Бай Тошо го каза ,, недоносче"беше соца След това за 32 години !,имахме два държавни фалита 90-91ва и 96-97ма ! И пак от нулаТочно почнахме да си стъпваме на краката и все повече българи бяха доволни о тстандарта който са постигнали и от общата икономическа ситуация и мафията, *** и другарят с юмрука ,докараха днешните юнаци ,които тръгнаха по пътя на Виденов,подплатени с красиви и лъжливи обещания! Ще поживеем ще.видим
163
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги когато комунисти и социалисти са на власт има инфлация, хиперинфлация и фалиране на банки.
162
0
 
19
 
! Отговори
Маските паднаха преди 2 години
Нека започнат Игрите на глада!
161
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Ееее глу....
160
3
 
5
 
! Отговори
ПППП преди 2 години
ЩЕ СВИКНЕМ, СЪС ВСЯКА ПРОМЯНА ЩЕ СВИКНЕМ, С ГЛАДА СЪЩО!
159
1
 
19
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
На България и трябват управленци като Орбан.
158
1
 
5
 
! Отговори
Ивелин Михайлов преди 2 години
В отговор на кризата, най-големият Исторически парк в света до Варна утроява своята земеделска продукция в село Неофит Рилски с новия проект за чиста храна - "Храна от село."
157
2
 
8
 
! Отговори
ЧАПАЕВ преди 2 години
ОБРЪЩАМ ВСИЧКО В РУБЛИ, НОВАТА СВЕТОВНА ВАЛУТА.
156
0
 
13
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Идва края на консуматорското общество на Запад.
155
1
 
15
 
! Отговори
Преди да преди 2 години
Претендираме за каквото и да е било трябва да направим всичко възможно да вземем обратно държавата си, за да можем отново да упражняваме свободно своя народен суверенитет. Това означава напускане на порочния ЕС, който е новата форма на европейски колониализъм. Когато тези които избираме имат компетенциите да вземат решения, съобразени с волята на хората ще можем да имаме претенции към тяхното управление. Понастоящем избираме просто мениджъри на ЕС. Това е жалката истина. Сега сме пленен народ.
154
14
 
2
 
! Отговори
икономист преди 2 години
Рублата, Юанът и рупиите са платежни средства за вътрешна употреба. Те не са валути и никога няма да бъдат. Турската лира направи опит да се прави на велика, но се срина. Това чака и парите на Русия, Китай, Индия и Турция. За да свикнем с високите цени трябва Промяната да бъде изритана.
153
0
 
11
 
! Отговори
Глобалиста преди 2 години
Тези държави които имат собствени енергийни и природни ресурси като обр. земя ще се измъкнат от това което идва.Европата е бедна на суровини и ресурси.
152
10
 
7
 
! Отговори
Бачкатор преди 2 години
Сложете ми плюс, ако вземате под 1000лв заплата - сложете ми минус, ако сте над 1000лв!
151
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 2 години
няма как да свикнеш когато заплатата ти стига до средата на месеца,а после какво ? с високи цени може да са ок на Запад там заплатите са по 4000-5000 евро,а тук са по 400-500 или 10 пъти по-малко

Спонсорирани публикации