Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад

България може да възобнови добива на уран за АЕЦ, каза банкерът
26 юли 2022 12:17, Елка Василева
173
Хампарцумян: В историята ни няма българин, умрял от глад
Снимка: архив, БГНЕС

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че вече се наблюдават първи признаци на успокояване на инфлацията.

Това е така, „защото в крайна сметка цените растат нагоре до момента, в който има кой да ги плати“. След това, ако няма кой да плаща, или цените тръгват надолу, или в по-лошия сценарий стоката изчезва, каза банкерът пред businessnovinite.bg.

Още по темата
Според Хампарцумян войната в Украйна има своето отражение върху настоящата ценова ситуация, но сред причините е и пандемията от COVID.

"България и Европа трябва да вземат по-активно място в световната икономика и да скъсят веригите на доставки. Т.е. да започне тук и на континента да се произвеждат повече неща, които сега ги внасяме от Китай и Русия. Около 90% от всички соларни панели в света се произвеждат в Китай, като в същото време ЕС е зависим от волята на един човек за енергийните си доставки. Това трябва да се промени, иначе Европа ще се превърне само в туристическа атракция, в един "Дисниленд" за хора от целия свят, които ще идват тук да разглеждат Балдуиновата или Айфеловата кула, но няма да потребяват европейски стоки. Така гражданите на континента ще се превърнат в един обслужващ персонал", допълни банкерът.

По думите на Хампарцумян е възможно България да възобнови добива на уран и така да подсигури суровина за стари и нови атоми централи в Европа.

За зелената сделка и съветската агентура

Зелената сделка в момента е мъртва и Европа трябва да осъзнае това по-бързо, за да няма обесени "зелени" политици. Тя няма как да се противопостави на света, ако продължи да преследва тези цели, стана ясно от думите на Хампарцумян.

„Вече не е важно зелените да спят добре, докато други да умират от студ и глад, по-добре е те да си взимат хапчета за това. Заради такива полезни идиоти в България бе спряно навремето търсенето на природен газ, защото най-вероятно "Газпром" им плати. Съветската агентура си гони своя интерес тук“, допълни Хампарцумян.

Няма българин умрял от глад

Страната ни има редица предимства, като според Хампарцумян ние се намираме в климатичния рай на Земята. Другото е, че сме относително компактни като население и това е плюс, когато се решава продоволственият проблем на страната.

"В историята ни няма българин умрял от глад", допълни той. Хампарцумян каза това в контекста на историческото ни минало, където може и да е имало трудни времена, войни, купонна система и др., но винаги е имало храна за населението.

По негови думи основен проблем пред развитието на страната обаче е, че има голям брой, достигащ 1 млн. души, които не са заинтересовани нито да работят, нито да учат, като това освен икономически е и политически проблем, защото те стават податливи на различни внушения от политици популисти.

Той обясни, че затова тези лидери искат да се провеждат референдуми по ключови въпроси като дали да влезем в еврозоната.

„Кого да питаме за Европа – функционално неграмотния ли?", риторичен беше банкерът.

Криптовалутa и недвижими имоти

Според Левон Хампарцумян криптовалутите нямат бъдеще като универсално средство за разплащане, дори блокчейн технологията има свои аналози, какъвто е международната система за междубанкови съобщения SWIFT, която е по-енергийно ефективна.

По отношение на недвижимите имоти промяната на лихвите от страна на ЕЦБ няма да доведе до сериозни сътресения на пазара. Няма да видим крах, както беше по време на кризата от края на 2008 г. За този, който си е купил жилище за живеене, по-високи лихви може да означават преструктуриране на бюджета и ако това е в разумни граници, ще се съобразят с това. Може да има проблем за тези, които са взели кредити за 20 или 250 имота с цел да спекулират на имотния пазар.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен От глад не знам дали има, но има доста починали от недохранване................. Много точно казано - последните 30 години в ЕС страдат от недохранване, поради консумация на ***, разпространявани чрез Била, Лидл, Кауфланд, Метро. Дойчланд юбералес.
95
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хампарцумян да не го е хванала старческа деменция?Той си мисли,че като е банкер и има пари и другите имат.Повечето българи живеят в мизерия от години,а сега с тази инфлация благодарение на Кирчо ще стане още по-зле.Говори как преди години се спряло проучването на шистов газ.Ами ако не беше спрян сега щяхме да сме измрели половината като можеше и този да е ритнал камбаната и сега да не дразни!
94
11
 
10
 
! Отговори
Harun преди 1 година
Хампи, ако направи партия ще гласувам. Но това няма да стане, прекалено е умен и богат да се цапа в блатото. У нас в политиката влизаш, или за да забогатееш, или защото си глуппав.
93
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този Хампарцумян го показвате през седмица две по всички възможни теми да се изказва. А той е един далавераджия. Какво го лансирате, не е ясно.
92
12
 
7
 
! Отговори
Таня преди 1 година
Никога не съм чувала за човек, умрял от глад. От студ - да, от жажда - да, но от глад никога.
91
1
 
7
 
! Отговори
Овен преди 1 година
До Анонимен 100 Сравнителната аналогия с градина и градинар не ти е уместна. По скоро в България "чорбаджиите" не са наясно за да имаш стадо, овцете не се дерат а се стрижат. Та и Лео - май иска да пробва колко време може да издържи нашенеца без да яде... ама сигурно той си похапва .... здравословно и качествено.....
90
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прав е! И преди да се възмутите и да го наплюете, помислете, съберете 2 и 2, осмислете фактите!
89
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От глад не знам дали има, но има доста починали от недохранване.
88
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има българи, умрели от глад, но се правиш, че не знаеш или наистина не знаеш.
87
1
 
2
 
! Отговори
до Анонимен преди 1 година
"""Ходи ги светни от Уестингхаус...""" ----- Прав си, колега!!!! "Уестингхаус" фалира..., няма ги вече..., вай, ваййй... -))) И технологиите загубиха, и специалистите си..., вай, вайй..., останаха само Франсетата, малеее... и Руснаците..., Оооо..... ужас!!!!!! -))))
86
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 част "Бухово е известен като една от първите уранови мини в България. През 1938 г. уранът от мина Бухово е продаден на германската армия по неизвестни причини. Няколко години по-късно оттук е изнесен за производството на първата съветска атомна бомба, според Тодор Димитров, бивш майор на града." ------------------ а сега познай краварите с какъв уран бомбят Япония! Жокер - не е американски!
85
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Редки Метали -Бухово "Произвеждаме уран, имаме дузина хиляди служителя, производството на уран в мините ни задоволява на 50% капацитета на АЕЦ Козлодуй, разбирай - 2 реактора. Към настоящия момент 100%, защото АЕЦ Козлодуй има само 2 реактора." ---- поредният, който си мисли, е уранът е като въглищата.... Ходи ги светни от уестингхаус колко е елементарно, че колко години станаха и не могат да направят качествено гориво за руските реактори.. а то било елементарно.
84
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя е много просто същество. Не знам как са се навъдили такива, ама явно си трябва нов Народен съд, иначе няма как да стане работата. Ако искаш всичко да ти е цветя и рози, трябва да си плевиш градината редовно. А ние сме оставили такива плевели да избуят и да задушат полезните...
83
3
 
2
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Ако иска човек да разбере, какво е искал да каже г-н Левон Х., треба да чете не редовете, а между тях, оти там е "заровено кучето" !А той има поглед в кратко и средносрочен план, за "далекобойна машина" , не се наемам да го определям , не за друго, а защото подвоните камъни за доооооста, а и различен калибър - инфлация, грамотност, военни и невоенни конфликти, та стигнеш до МС, БНБ и ОЛП!
82
1
 
9
 
! Отговори
рН преди 1 година
Късно е чадо, мандалото хлопа!!! Европа и САЩ изнесоха почти цялото си производсво в Китай в търсене на евтина работна ръка, ускоряване на производителният процес и понижаване на себестойноста на крайния продукт, тоест, увеличение на печалбата си в Пъти Повече! Днес, Европа и особено САЩ, нямат средно-квалифицирана работна ръка в множество сектори, дори утре да разконсервират производството си няма да могат да наберат достатъчно квалифицирани работници!
81
0
 
17
 
! Отговори
Стоянов преди 1 година
Няма умрял българин от глад, каза сития на гладния.
80
2
 
7
 
! Отговори
1 част преди 1 година
Бухово е известен като една от първите уранови мини в България. През 1938 г. уранът от мина Бухово е продаден на германската армия по неизвестни причини. Няколко години по-късно оттук е изнесен за производството на първата съветска атомна бомба, според Тодор Димитров, бивш майор на града.
79
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "До Анонимен 72 "ти прочете ли му глупооостите??" Това е един от най-уважаваните и кадърни банкери на България. Като какъв обясняваш, как този човек говорел "глупости"?" ---- абе дриисък, ако ще и космонавт да е, някой, който дори намеква, че след като видиш ли сме имали уранови залежи, то можело да си правим ядрено гориво е с IQ под стайната температура във велика европа през зимата на 2022!
78
3
 
3
 
! Отговори
2 част преди 1 година
През 1992 г. уранодобивната и мелничната промишленост в България е закрита с Постановление 163 на Министерския съвет на Република България, което определя реда за разработване на ликвидационни планове, тяхното утвърждаване и реда за финансиране от държавния бюджет. . С Постановление 56 на Министерския съвет от 1994 г. организирането на дейностите по ликвидация и оздравяване се възлага на Комитета по енергетика (по-късно, през 1996 г., преобразуван в Министерство на енергетиката и енергийните
77
1
 
6
 
! Отговори
3 част преди 1 година
В Бухово, поради замърсяване на района от добива и преработката на руда и близкото производство на стомана, местната земеделска земя е замърсена и с решение на правителството още през 80-те години е забранено на населението да отглежда растения за храна на животни и хора. Въпреки рехабилитационната програма - водата и почвата все още са замърсени. Радиоактивен и токсичен прах от хвостохранилището се носи над София. Районът е замърсен допълнително и от завода за стомана и преработката на отпадъц