Спасителите на Александър: Детето е оцеляло само, защото се е борило

Открит е в безпомощно състояние, мърсен, изтощен, гладен
Обновена: 19 ное 2022 21:42 | 19 ное 2022 17:01, Анисия Иванова
208
Спасителите на Александър: Детето е оцеляло само, защото се е борило
Снимка: Нова тв

Намереният Александър, който дни беше в неизвестност, е в добро състояние, коментира кметът на Перник Станислав Владимиров.

„Вече имаме повод да се усмихнем след 7-8 дни невероятни изпитания. Сашко е намерен жив. Господ ни помогна. Детето е в „Пирогов”. Първите резултати са, че е в добро състояние”, добави градоначалникът.

"Детето е оцеляло, защото се борило. През цялото време то е било в планината. Мястото, където го открихме, е дълбоко дере. Детето е било в безпомощно състояние, борило се е. По външния му вид си личи, че се е движело - мръсен, изтощен, гладен. Дадохме му вода и го сгряхме”, каза единият от спасителите Милко Михалков.

Още по темата

„Респект към детето! Оцеляло е само, ние само му помогнахме да се прибере. Той е боец!”, добави още спасителят. Първото, което детето казало, е да поиска вода.

Момчето е било с мокри дрехи, според планинарите вероятно се е изгубил, лутал се е в опит да стигне до населено място.

Според Михалков момчето е било през цялото време в Голо бърдо. Планината е трудна, само от южната страна има над 20 дерета. Именно там в едно дълбоко дере е намерено момчето. Спасителите му предполагат, че след като се е загубило, е тръгнало в грешната посока. Според тях е изминало 7 км. Планината в случая е била майка за него, каза Михалков. По думите му трудно е било и на планинските спасители, и на кучетата, и на доброволците. Михалков смята, че детето е оцеляло само, спасилите го просто са му помогнали да се прибере.

Човекът, който първи е видял Александър, е Веселин Георгиев: „Не можах да повярвам. Пет секунди стоях и го гледах. В момента, в който видях, че си пое въздух и мръдна, извиках едно момче до мен, за да го завием и затоплим”.

Доброволците, открили момчето, заявиха, че не искат парите и че участват в акцията от първия ден, без да очакват награда за това.

До понеделник лекарите от "Пирогов", където Александър е приет, ще му направят всички изследвания.

"Знаехме, че той може да издържи с дни в планината. Разговаряхме с хора, които работят с деца с аутизъм. Знаехме, че може да оцелее. Това са деца, които се хранят с плодове, със зеленчуци, това им позволява да бъдат мобилни", уточни директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Павел Млеканов.

Сашко е намерен в 14.27 днес, през цялото време той е бил в движение. Версиите за изчезването му бяха много, нито една от тях не е отхвърлена, допълни той.

От прокуратурата поясниха, че досъдебното производство ще продължи, ще се провери дали появяването му има връзка с обявената награда от 100 000 лева. Дали детето е било отвлечено и насилствено държано някъде, ще бъде предмет на продължаващото досъдебно производство, заяви говорителят на Окръжна прокуратура - Перник Албена Стоилова.

Според Млеканов намирането на Сашко е плод на много хора - полицаи, планинари, спасители,кметство. Той благодари на всички, участвали в операцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Над Сашко освен природата са бдели и помагачи . Така ми се струва.
78
3
 
27
 
! Отговори
БДЖ преди 1 година
""""Детето е в Пирогов. Първите резултати са, че е в добро състояние, добави градоначалникът."""""" ----- Ха, върви после не задавай "конспиралогични въпроси" след като детет е било "само" Осем дни в гората, без храна и вода и при ниските температури на студените ноемврийски нощи! То да не би да е роднина на Рамбо, бе?
77
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вашко да Гама от село Рупча, ново издание
76
3
 
18
 
! Отговори
Румен преди 1 година
Може да се оцелее но в джоба да си има ядки , готови за ядене. На гърба да си има одеалце, в раничката водичка, да не срещата чакали вечер и да му изядат обувките докато спи. А и от време когато е слънце да излиза от дерето
75
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяха доброволците, нито ченгетата нито БСС с прехвалените им кучета щяха да го намерят живо. Милиционерите нали ги видях как ги мързеше да се врат из храсталаците, пък какво остава да ходят километри по пресечен терен. И хеликопери и дронове не помагат в толкова гъста гора. Само вярата на обикновенните хора и желание да помогнат свърши работа.
74
16
 
11
 
! Отговори
ЗАПОМНЕТЕ..!! преди 1 година
Дори и децата вече бягат и се крият от ПЕРВЕРЗНАТА ПРОМЯНА 2020 - 2022............ ПП/ДБ /БКП побъркаха българския народ
73
10
 
1
 
! Отговори
до 88 преди 1 година
Ограмоти се малко, бл*яд.
72
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е, че спасителите се концентрираха над логичните маршрути и места, където може да бъде, вместо да се подвеждат по ектрасенсите и да ходят да го търсят в София. Ако разчитахме на врачки, щяхме да го изпуснем и след години да открием само скелет.
71
2
 
10
 
! Отговори
79 преди 1 година
Дадох ти лайк. Така е. Но той е нотариус.....Затова. Относно педоф.лия затова няма граници....дори най образованата прослойка са по-склонни на това. Дано греша, но това дете със сигурност е държано някъде преди да бъде изоставено там където е намерено.
70
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 32. На партизаните са помагали ятаци за да оцелеят. При Сашко такива не се споменава да е имало! Освен крава да е минала от време на време и да я издой
69
2
 
13
 
! Отговори
До 77 преди 1 година
Всички мързеливи криминалисти на мезета. За нищо не ставате прасета
68
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешни са всички че.ки.джии тука, дето ходят на еднодневен излете в гората на лятно чеверме. В гора се оцелява. Особено инстинктивно. Нямаше отрицателни температури, в деретата е завет. Скептиците май са виждали гора само през телефон. Душа не излиза лесно.
67
17
 
7
 
! Отговори
до 71 преди 1 година
Там поне не гъмжи от панелни русофили и прочие б*клуци.
66
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не може да каже със сигурност, че детето е било 8 дни в гората и на това място където е намерено. Сигурен съм, че няма никаква конспирация, а е проста житейска случка.Почти всяко дете с аутизъм е изчезвало, някои с дни.
65
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
*** първо място това е страхотна новина! Има нещо странно обаче в цялата ситуация.Аз съм дългогодишен планинар и без претенции за голям сървайвър мога да твърдя,че добре се справям със спане на открито и в лоши климатични условия.Обаче при тези условия без екипировка,мокър,без вода и храна се съмнявам,че ще оцелея 8 дни особено при нощни температури около и под 0 в планината или поне определено няма да съм в добро състояние.Има много неясни в тази история!
64
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега всички дето осъдиха бащата и решиха, че е убил детето си, дали се чувстват тъпо...
63
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Акцията привлече толкова доброволци, най-вече заради специфичното заболяване на детето, което не му позволява само да потърси помощ.
62
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали бащата го беше заровил, кво стана панелчовци? Интересно ми е не е ли уместно сега да спретнете колективно харакири, а и да уволнят един по един разни ''експерти'' от МВР, психолози, криминалисти, които ни обясняваха една седмица как бащата го бил умъртвил и заровил?
61
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според мен е било закарано някъде - трафик на деца и таман да го изведат през границата, бащата се обадил и казал- пуснете го някъде, че тия взеха да ме натискат мен! И ония го пуснали в планината.
60
2
 
12
 
! Отговори
47 преди 1 година
Да . Възможно е, като се има предвид обсесията му според новините....към майката на детето. Доколкото стана ясно той се е опитвал да си върне жената ( майка на детето) . Иначе ,че той самият има психологични проблеми може да се види и само който не е живял с такива хора , не може да разбере за какъв кошмар става въпрос.

Спонсорирани публикации