Здравният министър за лекарствата: Недостиг има на много малко продукти

Това са двата най-популярни препарата за инхалации и антибиотици за деца
7 яну 2023 12:07, Елка Василева
14
Здравният министър за лекарствата: Недостиг има на много малко продукти
Снимка: архив, БГНЕС

В понеделник, най-късно вторник ще има резултати от направените проверки по складовете за лекарства. Това заяви служебният здравен министър Асен Меджидиев във Видин.

Още по темата
Той лично провери наличностите на определени медикаменти в аптечната мрежа и коментира, че основно недостиг има на двата най-популярни препарата за инхалации и някои антибиотици, които се изписват на деца.

Въпреки това министърът увери, че от двата препарата за инхалации има наличности на централно ниво и успокои, че до края на месеца се чакат нови доставки на по 4000 опаковки от всеки от тях.

"Това, което ми прави впечатление, няма да говоря за конкретната аптека само, а и за посещението ми от вчера, че недостиг има на много малко продукти, а не на това, което се артикулира онзи ден в медиите, че липсват 300 животоспасяващи медикамента. Мога да кажа отговорно, че всички останали антибиотици и цефалоспорини втора генерация и цефалоспорини трета генерация ги намерих и в трите аптеки, които посетих. Има някои аптеки, които работят само с по един доставчик, а не ползват всички доставчици в аптечната мрежа. Това е също един от проблемите, които забелязваме. Изискваме по аптеките, ако има липса, да видя съответно каква заявка е направена, дали доставчиците са отговорили, че не могат да го доставят и съответно в този момент проверяваме складовете на едро на тези доставчици дали го имат в наличност, а пък са отказали доставка към аптеките", заяви здравният министър, цитиран от БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
а-маха преди 1 година
Като не щетИ да съ бодетИ, без лекарства останетИ
8
0
 
1
 
! Отговори
АЗИЦ преди 1 година
Министре ,ти си лъжец и престъпник ! За наровете на СЦЗ си ,но визията ти показва ,че си поел по дългият път.
7
0
 
3
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Г-н министър. Г-н ПРОВАЛ. От интервю на представител на фармацевтите " липсват 130 вида ( ЖИЗНЕНОВАЖНИ ЛЕКАРСТВА, ОТ КОИТО ГЕНЕРИЦИ ИМАТ 30 %! СКЛАДОВЕТЕ ЗАДЪРЖАТ И ИЗНАСЯТ В ЧУЖБИНА. Та за това хората вече не ходят от Люлин 1 в Люлин5 ( някои и не могат ) ,а директно към Гърция и Турция, "защо , г-н министър?"
6
0
 
2
 
! Отговори
555 преди 1 година
Пулмикорт се намира изключително трудно от близо година. А той е мн важен при лечение на бронхит и пневмония... Вчера една майка молеше хората за антибиотик Панцеф. Изписан е за детето й, но не го намират. Смятайте колко сме изпаднали и колко е абдикирала държавата.
5
0
 
5
 
! Отговори
Помня преди 1 година
Смее ли да каже нещо друго , една лекарка навремето каза има недостиг и герб я помете дори я сьдиха , че всявала паника
4
0
 
6
 
! Отговори
И като преди 1 година
провери три аптеки,значи всичко е ОК,а Меджиди?
3
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Файда от медицина няма .Доказва се с всеки изминал ден и с измислените им ваксини хапчета с цел печалба не лечение !
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Последно на много или на малко ? Български език и литература. Би трябвало да е "съвсем малко" или "малко на брой" и т.н.
1
0
 
5
 
! Отговори
Неясно: преди 1 година
"На много" или "на малко"?