Шпеков салам като едно време? Да, ама не!

Едва 5 от 25 шпека се доближават до оригинала
20 яну 2023 21:52, Красимир Ангелов
121

Един от най-популярните у нас шпекови колбаси отдавна не съответства на името си. Това показва проверка на експертите от организацията "Активни потребители".

"Продаваните днес в магазините колбаси "Бургас" нямат нищо общо с този, произвеждан преди години", разказва Роза. По думите ѝ макар на вид колбасът да прилича на този от преди години, на вкус няма нищо общо.

От Сдружение "Активни потребители" изследват 25 марки от различни производители Оказва се, че едва 5 се доближават до оригинала.

"По времето на социализма имало един салам, който се произвежда от "Родопа-Бургас", някак е останало това име като символ на качество, но в наши дни то не обозначава нищо", категоричен бе Богомил Николов от Сдружението пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оригиналната рецепта включва само 5 съставки - свинско и говеждо месо, сол, подправки и вода. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане - с характерна мозаична текстура.

Днес до оригиналната рецепта най-много се доближава колбас със 7 съставки, а рекордьорът е със състав от 23.

"В съвременните образци вече масово виждаме влагане на пилешко месо, на субпродукти, множество растителни продукти, нишестета, дори целина", коментира още Николов.

Целта на проведеното изследване е да започне дискусия за регистрацията на името салам "Бургас" или да се въведе браншови стандарт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лиза Мишпека:-))
60
2
 
6
 
! Отговори
Домашен салам преди 1 година
И на запад съм виждал сосиджи на чиито панел пишеше 45% месо.
59
2
 
12
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
До дедо ви 74 И това което еб..ме няма нищо общо с едно време. Тогава беше душа за душа , а сега душа за пари.
58
1
 
4
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До SS 63 Ти си бракониер.
57
2
 
11
 
! Отговори
Ветеринар преди 1 година
Тези адитиви , подправки и добавки съществуват в Европа много отдавна.Целта е да се подобри качеството и намали цената на продукта. При всички има допустими стойности , които трябва да се спазват , за да са безвредни.Нашите производители си правят експерименти и не спазват нищо. Интересува ги само печалбата.При Живков не ги внасяха за икономия и да не ни глезят.Може да са били по добри , но имаше ли ги постоянно в магазините ?И не са колбаси , а салами.Колбасите са малотрайни.
56
2
 
9
 
! Отговори
С орехите преди 1 година
Ако се съди по коментарите, консумацията на подобни продукти, предизвиква трайни умствени увреждания.
55
2
 
4
 
! Отговори
пришълеца преди 1 година
Шишчета с вино и редена салата:))))
54
2
 
26
 
! Отговори
Целинясъл преди 1 година
"Дори целина"? Че то целината е най-безобидното, което може да ти се случи. Какво ще кажете за смлени кости и хрущяли, боички, разни вкусоподобрители?
53
4
 
29
 
! Отговори
дедо ви преди 1 година
нищо от това което ядеме , пиеме и пушиме не е като едно време !
52
3
 
13
 
! Отговори
До Анонимка 53 преди 1 година
Точно така, изнасят свинското за арабските страни. Отвори ни на още някоя тайна
51
1
 
32
 
! Отговори
Турист: преди 1 година
Не вярвам да е останал някой *** за да си мисли, че има нещо като едно време, та камо ли какъвто и да е колбас. Измамници и яничари дерибействат да произвеждат и продават *** и отрови! Не държава, а завършена тоалетна, изобразена в близкото минало...!
50
2
 
4
 
! Отговори
веги тарианец преди 1 година
не бойте се , в саламите животно не е пострадало
49
10
 
26
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Каквото беше едно време, можем само да си мечтаем да го имаме сега. Докато не се освободим от евроатлантическото робство, ще вървим все по-бързо надолу.
48
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Със свещ ще търсите онова време, ама уви. Яжте *** и *** на 40 от инфаркт или инсулт. Стресирани ***. ...Кой каквото си прави, за него си го прави....
47
27
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По времето на Янко Шумкарския гавазин шпековия салам се състоеше от 80% соя и 20% мазно месо! Преди мошениците бяха Родопа а сега са много подразделения на някогашната Родопа с нови имена. Спрете да хленчите за Янко Шумкаря, не беше по добре но беше много добре за една малка червена върхушка която и до момента хленчи за него!!!!
46
15
 
4
 
! Отговори
SS преди 1 година
Имам два фризера пълни с дивечово месо ! Фазан, диво прасе,елен заек ! Жена ми азиатката ми готви ! А фазана и заешкото май е на привършване защото тя го изяде ! Колбаси рядко купувам !
45
2
 
3
 
! Отговори
Един преди 1 година
До Ицо Б-в 42. Имате предвид, че не достигат 8 милиарда за пенсии?
44
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе добавете и целулоза, дърени стружки да засищат а и по евтино за производителя... така де капитализъм а и на партнерите да помогнем с некой и друг милиард...Нещастни ***
43
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време поне знаеш че като взимаш фалшива заплата с нея си купуваш и фалшиви стоки а сега пак всичко е фалшиво но поне можеш да си купиш квото искаш
42
2
 
10
 
! Отговори
F преди 1 година
Е наше направиха навремето Старо Планина. И какво? Пак ядем ***. А и как да е по друг начин като цялата държава е в ръцете на мутри.

Спонсорирани публикации