Шпеков салам като едно време? Да, ама не!

Едва 5 от 25 шпека се доближават до оригинала
20 яну 2023 21:52, Красимир Ангелов
121

Един от най-популярните у нас шпекови колбаси отдавна не съответства на името си. Това показва проверка на експертите от организацията "Активни потребители".

"Продаваните днес в магазините колбаси "Бургас" нямат нищо общо с този, произвеждан преди години", разказва Роза. По думите ѝ макар на вид колбасът да прилича на този от преди години, на вкус няма нищо общо.

От Сдружение "Активни потребители" изследват 25 марки от различни производители Оказва се, че едва 5 се доближават до оригинала.

"По времето на социализма имало един салам, който се произвежда от "Родопа-Бургас", някак е останало това име като символ на качество, но в наши дни то не обозначава нищо", категоричен бе Богомил Николов от Сдружението пред телевизия Bulgaria ON AIR.

Оригиналната рецепта включва само 5 съставки - свинско и говеждо месо, сол, подправки и вода. Качественият шпеков колбас трябва да е по-твърд при пипане - с характерна мозаична текстура.

Днес до оригиналната рецепта най-много се доближава колбас със 7 съставки, а рекордьорът е със състав от 23.

"В съвременните образци вече масово виждаме влагане на пилешко месо, на субпродукти, множество растителни продукти, нишестета, дори целина", коментира още Николов.

Целта на проведеното изследване е да започне дискусия за регистрацията на името салам "Бургас" или да се въведе браншови стандарт.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега даламът се нарича на кой му р най голям и кой най много ще прецака всички МУАхахахах
40
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 46 Горд Бял Мъж Расист всеки ден ям по 500 грама печено свинско, не само най-вкусно, но и най-евтино, щото купувам свинско на примоции като килото е по 6 лева и го държа във фризера, така че яденето ми на ден е само 3 лева! . . . . . . щото купувам свинско на примоции, значи те лъжат, защото примоции на български няма, но има промоции!
39
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сипват повече сол и боя от преди. Вкусът е по-добър но съдържанието не е месо а някакъв пихтиест химикал като желе.
38
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сегашния салам е от отпадъци и тебешир. Истинското месо е мноого скъпо над 100 лева килото и се изнася за арабските страни.
37
5
 
6
 
! Отговори
Онзи преди 1 година
Не съм виждал в България крава -прасе-теле -овца от 1990 година.ЕС ни храни ,Китай ни облича,а Турция ни облича и заедно с Гърция ни внасят зеленчуци.Да работат ***,чернокожите де,за да станат бели.
36
3
 
1
 
! Отговори
българин преди 1 година
До Лизами ШпекаТази лекоатлетка се казваше Лиза Мишпека
35
3
 
17
 
! Отговори
чуй преди 1 година
месото не е българско,всичко е внос.Лежало по фризери 20-30 години,клано преди Втората световна война.
34
5
 
20
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Ние всичко ядеме,опитни зайци сме.Всичките некачествени храни ни ги праща ЕС.Това беше целта,унищожаване на българското селско стопанство и животновъдство.Целта е постигната.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Света се обърка Ей лъжец, Индонезия е топ износител и изнася 46 500 млн тона палмово масло, след това е Малайзия с 19 800, останалите държави нямат и по 5000. Ти изкара че ядем почти цялото палмово масло на света! Няма как да стане.
32
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нямало едно време банани, редили сме се били на опашки за портокали по Нова година. Може и да нямаше банани, но храните бяха истински. Сега много важно, че има безвкусни банани и сухи портокали целогодишно, затова пък и *** има много, но нищо истинско.
31
3
 
22
 
! Отговори
Ицо Б-в преди 1 година
Отиваме на избори.Избори до умопомрачаване и до безкрай.Не достигат 8 милиона лева за пенсии,скоро няма да достигат и за заплати.,,но млъкни сърце,тоз който падне ,в бой за свобода и демокрация,той не умира''.
30
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От палмовото пасло ще станем като мумии-вечни, няма разлагане след смъртта.
29
14
 
33
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 1 година
"Кой не скача е червен."Помните ли!?Наскачахте ли се!?Опомнихте ли се!?Яжте сега шпека на Ал Фашагата от СДС-то и на Драгалевския Ай дук вашата м...а,проста и ***!Може и шпека на Софиянски.
28
0
 
25
 
! Отговори
Евангелиста преди 1 година
Едно време и презервативите не се гънеха като сегашните...
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добра идея е да се уреди името и да се произвежда по стандарт. Не е редно да се ползва някакво име а вътре да се чудиш какво има.
26
5
 
12
 
! Отговори
Иван Иванов преди 1 година
Апваме си добре и сега, но - нямаме време да си готвим, нека не се лъжем, кой е направил мераклийска гозба напоследък. Саламите са по принцип за мезенце, трудно стават за наяждане, не знам. Има джазови магазини, но са скъпи сигурно и не са масово. Има и сега качество.
25
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
то държава вече няма
24
5
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Лекар има бая сгодия в тва да не ти се огъва презерватива
23
5
 
25
 
! Отговори
Света се обърка преди 1 година
България ВНАСЯ по 45 ХИЛЯДИ ТОНА палмово масло всяка година ............ Защо ли ? Да не би да го добавя в моечните продукти ? Ни можи да бъди...... Ама ние дори млякото си внасяме от чужбина .... за "българските" сирена и кашкавали . То и за повечето ни продукти "Направено в България" означава - Разопаковано от чуждата опаковка и опаковано с български етикет .... Бахаха. Докъде ни докараха 34 години ДимУкрация ....
22
10
 
10
 
! Отговори
До оня номер 1 преди 1 година
За вафлъе не съм съгласен.През социализъма с вафла можеше да си счупиш някой зъб.А марципан ял си.Ката земя беше

Спонсорирани публикации