При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.

Голяма е групата пациенти, освободени от такса, мотивира се д-р Николова
Обновена: 26 яну 2023 11:44 | 26 яну 2023 11:33, Анисия Иванова
353
При джипитата: Обсъждат потребителска такса между 5 и 8 лв.
Снимка: БГНЕС

Обсъжда се потребителската такса за посещението при личните лекари да е между 5 и 8 лева, заяви общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

"Искаме или твърда цена, или връщането на 1% от минималната работна заплата. Което е около 8 лева”, обясни тя пред Нова тв.

Общопрактикуващият лекар мотивира искането за по-високата такса: "Децата д 18 години, студентите, хората с хронични заболявания, които имат ТЕЛК – са освободени от такса. А това не е никак малка група. Сега кабинетите са пълни с деца. Държавата, която е социалната държава, на която всички плащаме данъци, когато извършва социални функции, трябва да ги извършва за своя сметка, а не за сметка на лекарите в България”.

По отношение на грипната обстановка в страната тя изрази възмущение от факта, че всяка година в есенно-зимния сезон се говори за това, че грипът идва, но никога не сме подготвени.

„В момента има смисъл да се постави антигрипна ваксина, но няма налични дози. За хората, които се страхуват от убождане и игли – има назална ваксина срещу грип. Тя е подходяща и за деца, и за възрастни, и има голяма ефективност”, подчерта тя.

По думите на доктор Николова ваксинационната програма срещу грип трябва да се разшири. „Тя трябва да обхване задължително децата. Защото държавата е тази, която трябва да се замисли, че е много по-добре да профилактира, а не да лекува. Защото при всички случаи на държавата ще ѝ излезе много по-евтино. Ще се спести и болката, страданието, усложненията и болестта”,  допълни тя.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
308
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Кога най после ще я вдигнат тая такса -стига са се подигравали с личните лекари един лев или две яйца КАКВО Е ТОВА БЕЗОБРАЗИЕ
307
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Борете се да са ниски цените на храните, горивата, тока, водата и пр. че да имате пари за лекарите!
306
8
 
5
 
! Отговори
Mногознайко преди 1 година
Трябва да се вдуигне таксата разбира се. Всичко се повишава не може докторите да ви преглеждат мърлявите *** за стотинки. Баща ми е лекар и ще се облажи от тая работа.
305
4
 
8
 
! Отговори
Магелан преди 1 година
Шок и ужас.Повето GP са изперкали пенсий и като пациен отиде при тях за преглед те го гледат първо в ръцете дали ще си остави таксата.В повечето случай не насочват пациента към специяшист лекар а се мъчат да убедът пациента че не им няма нищо или да ги самолекуват защото не им се дават направление ???
304
4
 
14
 
! Отговори
Стар емигрант преди 1 година
В държава като Великобритания, с дивашки и експлоататорски капитализъм, посещението при GP е напълно безплатно за всички! В банановата република България, трябва хората да плащат. Изводите ги направете сами
303
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо в нормалните държави няма такса, за да отиде човек на лекар? А в България лекарите са се превърнали в търгаши, а повечето от тях(или не) не се интересуват да излекуват болните.
302
2
 
26
 
! Отговори
Интервюто бе образец преди 1 година
за посредствеността на водещите.Не зададоха изключително важния въпрос-каква част от доходите на GP е потребителската такса?Не оспориха искането на Николова всеки да плаща,а после да ходи да си иска парите от НЗОК,което е глупаво и би предизвикало огромни опашки пред клоновете на НЗОК,разкарвайки хиляди освободени хронично болни и пенсионери,вместо ежемесечно GP-то да се явява със списъка освободени пациенти(на флашка)и да си взема сумите.Не очаквах от Николова такова неуважение към пациентите.
301
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки месец им дават на пациент някакви стотинки, според възрастта. И тях ли искаш да им вземеш , бе ***!
300
5
 
17
 
! Отговори
Вашта ммаммма преди 1 година
5 евро си направете таксата .... кърлежи.
299
21
 
7
 
! Отговори
аз преди 1 година
Повечето коментари недвусмислено показват факта, че българският пациент е един безподобен комунистически про.сстак, който заслужава единствено да му вземеш парите и да го оставиш на грижите на партията - майка!
298
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
аз пък предлагам да им отрежат паричките дето им дават всеки месец на пациент. Отишъл, не отишъл кинтите си ги прибират.
297
18
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
За българина най важни са кюфтетата цигарите и ракията Затова е това ДЕРЕДЖЕ
296
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
А тогава ще има ли дежурства и твърдо работно време или само ще си прибираме парите и ще работим през куп за грош и от време на време, както до сега?
295
3
 
19
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
Само източват държавния бюджет и работа за 5 пари не вършат!
294
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До анонимен "Някой да ми каже кое е най важно за живота на един човек" Човечност. Защото ако това нямаш в теб и около теб, всичко останало ще ти се струва тежко и непоносимо.
293
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А колко голяма е групата която плаща осигуровки и не ползва лекарски услуги? Със сигурност е много по-голяма, но като взимат пари без да вършат никаква работа си траят.
292
4
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Някой да ми каже кое е най важно за живота на един човек За такси не говорим
291
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Болни ще ходите от простотия и злоба.А докторите са умни хора и ще се оправят.
290
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Направете я 10 лв. ,но пациентите да ползват услугите на всеки лекар по ЗОК. Защо мисля така? Ами, ако се разболея в края на месеца и имам нужда от преглед от специалист и джипито ми каже, че няма направления, какво трябва да правя? Не мога да се разболявам само първата,или втората седмица на месеца...
289
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що не видите в САЩ кви са цените на здравеопазването за сведение - бинтоване с марля бинт е към 700 долара. В Росия още правят военен парад при инсталацията на нов рентген. Хайде сега идете до кръчмата и дайте за кюфте и кебапче с бира 10 лева а се оплаквайте как алчните доктори искат по 2.90.***

Спонсорирани публикации