КНСБ иска 15% върху доходите и необлагаем минимум

Синдикатът иска и данък върху финансовите трансакции
42
КНСБ иска 15% върху доходите и необлагаем минимум
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

КНСБ предлага да се въведе доход върху физическите лица от 15%, а не да е 10 на сто, както и да има необлагаем минимум в размер на минималната работна заплата.

По разчетите на синдиката това ще доведе до положителен резултат за всички работещи, които получават доход до 2800 лв. Става въпрос за над 83% от всички осигурени лица, които реално ще бъдат нетни получатели на средства на годишна база, коментират от синдиката.

Въвеждането на корпоративен данък в размер на 15%, възстановяване на намалените ставки на ДДС, данък „дивидент“ в размер на 10% са други предложения на КНСБ.

Сред искането е и въвеждане на „дигитален данък“, от който, според конфедерацията, ефектът върху приходите в бюджета при ставка от три процента ще е до 400 млн. лв.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че това е един от елементите в предложението на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за изменения в международната данъчна уредба. Данък върху финансовите трансакции също е сред предложенията на КНСБ.

Това е едно меню, което предлагаме на депутатите като за възможности за различни дейности откъм приходната част на бюджета, каза Пламен Димитров, цитиран от БТА.

Според него пропорционалната система на данъчно облагане в размер на 10% не е успяла да изпълни нито една от поставените задачи за последните 15 години, сред които намаляване на дела на „сивата икономика“,  увеличението на преките чуждестранни инвестиции, намаляване на неравенствата в българското общество, увеличаване на данъчните приходи като процент от брутния вътрешен продукт.

Самата структура на приходите от преки данъци също е несправедлива, отбеляза Димитров.

От КНСБ посочват още, че събраните данъци от работещите са значително по-големи от тези, които бизнесът плаща.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
2
 
! Отговори
Avengers преди 1 година
Моля, пишмян инженери завършили корабни специалности и в последствие специализирали в човешки ресурси да не правят изказвания за проектиране на държавен бюджет или пък да коментират данъчната политика на страната.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно обратното трябва даде направи - 30% данък за деклариращите доход под две минимални заплати, а за останалите без данък.
34
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам възможност да пусна 60 ВПН-а :) И всичките ИП-та да блокирате няма да промените факта, че плащаме СПА-то на укрите, а на нас искат да ни вдигат данъците! Преживейте го! Това е истината! Стига с вашата избирателна цензура!
33
1
 
17
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Защо да не съкрати държавната администрация, където работи жена му и всичките му роднини
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНСБ що не реши да вдигнат малко данък сгради, че не е нормално баровеца в къща с размерите на прогимназия да плаща годишен данък колкото на 20 годишна таратайка. Не е нормално и да всяко 4-то жилище в София да стой празно, само защото това не струва нищо на собствениците му.
31
2
 
13
 
! Отговори
K0rNELA преди 1 година
Егати и мурдарската история. Цензурират думата nApA3uT??!?!?!?!? Защо така? Какво лошо има да наречеш някого с истинската му природа? Сложете едно съобщение там някъде, че медията не се ангажира по никакъв начин с коментарите под статията и сте чисти. Какво се хабите да плащате пари на модератори, които да цензурират думи и словосъчетания? Интересно ми е да го публикувате някъде този ваш списък - сигурно е доста обагрен.
30
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз пък предлагам да съкратим наполовина де що има държавна администрация и шапкари. Не може до безкрайност да се доят тези има няма 1,7 милиона българи, работещи в частния сектор, които реално плащат данъците и издържат останалите 4 милиона. При това поне половината от тези плащащи се осигуряват на минимална заплата и този умник предлага и тях да ги освободим от данък. И накрая се пита в задачката - кой ще плаща цялата сметка и докога ще я плаща?
29
4
 
19
 
! Отговори
K0rNELA преди 1 година
Един ден се замислих - кой членува в тези синдикални организации? Погледнете го симпатягата - искаме това, искаме онова, искаме, искаме, искаме.... Ми аз пък искам нищо да не правя, ама да ми плащате поне 2 заплати на максималния праг. Така става ли? Става ама за такива като него, които гушат, ама 1 лев данък не плащат. Представят те работници, кои работници - точно така, тези, които са с по-скромни доходи. Другари, дайте да дадем. Ами дай бе, дай ти. Скапан ***.
28
4
 
21
 
! Отговори
..... преди 1 година
Колко трябва да ти е сварен мозъка за да си мислиш, че ако един проблем не можеш да го решиш с малко пари... ще го решиш с повече пари! Как ще бориш сив сектор като увеличаваш ДОО? Тези на минимална заплата и без това крият данъци... та викате да ги освободим. Ама останалите да им плащаме и техните данъци, а? Че са ни малко държавните търтеи, които и без това НИЩО не произвеждат, а само потребяват! Какви синдикати сте щом искате да натоварите и малкото плащащи данъци? СЕЛТАЦИИИИИ
27
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С две думи - сивата икономика се легализира с необлагаем минимум, а сметката да я плащат работещите, които се осигуряват на реални доходи. Публична тайна е, че почти никой не взема минимална заплата в тази държава. Това, че маса народ се осигурява на нея, нищо не значи. И вместо да се вземат мерки против тази сива икономика - дайте да поизтръскаме богатите програмисти за още някой лев, за да плащаме на тарикатите и ***. На това му се вика ултра популизъм.
26
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак ще има Революции по Света - Национализации и тн. - Историята ще се повтори ,защото Алчноста е безгранична ,едни грабят грабят Всичко ,а другите мизерстват .
25
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А що не предлага Крадците да Връщат Накраденото ? Мн е лесно - Всичко се вижда- хотели,палати,фабрики,яхти,коли Пари Злато в банки ! те дори не се крият ,а парадират с Накраденото Бе !Крадено е ! не ми разправяй ,че законно са забогатели
24
24
 
7
 
! Отговори
? преди 1 година
Че то в София има ли хора работещи за под 2800 бруто? Май целта е да издържаме безработни и провинция докато те взимат под масата хиляди без да ги декларират.
23
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези не трябва ли да се борят за ниски данъци общ доход? Този необлагаем минимум сигурно ще е на смешни пари, за които знаем кои работят. Останалите от нас, с увеличения данък ще им го плащаме. Няма безплатен обяд. И както видяхте, не сме много богата държава да вдига пенсиите безкрайно. А сме потънали в заеми и пред дефолт. Затова и пробутват такива предложения, които няма да има как да не се приемат. Променкаджиите са продънили кофата тотално.
22
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проблема не е в данъците а че ще отидат пак по чекмеджета
21
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНСБ смешна организация да излезе у да каже на народа ,защо взимаме 7-8 пъти по малко пенсии заплати от партньорите ?Това ли са партньорите ?
20
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя хрaнтутниk си живее в комунизма още, някой да му кажа че комунизма Yмpe отдавна.
19
0
 
15
 
! Отговори
Цецо Мен преди 1 година
Когато имаше пари в държавата КНСБ мълчеше. Сега, като е празна хазната искате. Тези неща се мислят предварително.
18
0
 
12
 
! Отговори
Стига преди 1 година
Хранили хрантутници ве, стига
17
1
 
18
 
! Отговори
Финансист преди 1 година
Пари в държавата постъпват достатъчно.Но много се краде.Спрете с усвояването на средства, скъпи ненагледни господа и другари и нещата ще се оправят. А дано, ама надали. Амин.