Какво да правим, когато открием кърлеж на детето?

Съвети от педиатъра Рада Маркова пред Bulgaria ON AIR
1 юни 2023 14:01, Анисия Иванова
31

Когато забележите кърлеж, най-неприятното е, че ухапването е безболезнено и се установява по-късно. Това каза педиатърът д-р Рада Маркова в студиото на "България сутрин".

Тя обясни, че много често кърлежът остава незабележим, тъй като полазва по скрити места, за да останат по-дълго време неоткриваеми.  

"След разходка в парка, е добре да съблечем детето и да го огледаме. Добре е при разходка да използваме по-светли дрехи, на които кърлежите са по-видими и да разгледаме по-добре гънките по тялото - под мишници, зад ушите. Могат да бъдат във всяка част на детското тяло", обясни педиатърът.

Тя обясни, че хоботчето на паразита се забива в тялото и самото тяло на кърлежа остава над кожата, така че той остава видим и не би трябвало да се обърка с бенка.  

"След като бъде установен от родител, трябва да се запази спокойствие", каза д-р Маркова.  

Тя обясни, че ако има възможност да се потърси лекарска помощ, това трябва да се направи и трябва да стане по възможност в рамките на 24 часа - това е периодът, в който се смята, че не може да се предаде зараза. 

Но ако се намираме сред природата, трябва да решим въпроса сами.  

"Ако нямате възможност за медицинска помощ, има специални приспособления, с които тялото може да бъде извадено", каза медикът.  

Може да се използва марля с нервнопаралитичен спрей, след което с т.нар. "кози крак" и с леко загребване и завъртане тялото може да се махне, без да бъде разкъсано, каза в ефира на Bulgaria ON AIR д-р Маркова и допълни, че след това мястото трябва да се обработи с йодасепт и да се наблюдава самото място на ухапването за локални последици - оток, зачервяване, болки и за симптоми - най-често температура, втрисане, мускулни болки.

Кърлежът може да се занесе за изследване и е добре да бъде изследван - в РЗИ при центъра по заразни и паразитни болести.

Даването на медикаменти като антибиотици става само след предписание на доктор и когато има множество кърлежи по тялото, или кърлежът е престоял повече от 3-5 дни.   

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: кърлеждецаBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
1
 
! Отговори
Димитър преди 11 месеца
Има случаи, когато и обикновен лекар не може да помогне. На дъщерята се беше забил между миглите на долния клепач и ни отказаха и от дежурния медицински център към който беше личнат има лекарка и тогава 2 места има в София - Пиригов и Исул. Там ощен лекар с микроскоп гледа , чете с какво да напръка да отпусне и го извади :)
20
0
 
15
 
! Отговори
гост преди 11 месеца
Аерозоли и репелентите са най ефикасни но има едни кърлежи срещу които няма спасение . Те са в НС и ние доброволно ги храним щем не щем всеки мандат.
19
0
 
6
 
! Отговори
Ай ти ела тука преди 11 месеца
Почистваме с спирт около мястото на ухапване. С пинсети се хваща най-близо до повърхността на кожата, внимавайте да не стиснете или смачкайте тялото на кърлежа. Издърпайте нагоре с плавно и равномерно движение, избягвайте усукване или рязко движение. След като го извадите проверете визуално за остатъци, ако има такива с помощта на пинсети или остра игла се изважда. Почиства се със спирт отново. Ако сте пипали кърлежа си измийте ръцете със спирт също или дезинфектант. Ако се зачерви - доктор.
18
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може да се използва марля с нервнопаралити-чен спрей . . . . . . . ПРИ ТАЗИ ГОСПОЖА, НЕ ЛЕКАРКА НЯМА ДА ОТИДА И ПРИ ХРЕМА! НАЛИ ПРИ НЕРВНОПАРАЛИТИЧЕН ФЛУИД ОТ МАРЛЯТА СЕ КОНТАКТИРА СОБСТВЕНАТА КОЖА (ЗАЩИТА С РЪКАВИЦИ), НО НЯМА НАЧИН ДА ЗАЩИТИШ ДЕТЕТО, КОЕТО Е ПО ЧУВСТВИТЕЛНО КЪМ ТАКИВА ВЕЩЕСТВА! ДЕЙСТВИЕТО НА НЕВРОТОКСИНИТЕ Е ФАТАЛНО ЗА КЛЕТКИТЕ КАКТО И НЕРВНИТЕ ТЪКАНИ! КЪДЕ ГИ ОБРАЗОВАТ ТАКИВА ЛЕКАРИ СЕ ПИТАМ, КАТО ПРО СТ ПРОМОВИРАЛ ФИЗИК ИЗВЪН ТЕРИТОРИЯТА?
17
0
 
3
 
! Отговори
dr.Haus преди 11 месеца
Аз бих го извадил веднага с пинсета за вежди. Вадил съм безброй от домашните любимци. Натискам малко, за да го хвана за главата и вадя. Никакво въртене, мазане или стискане на кърлежа. Мястото може да се намаже с дезинфектант.
16
0
 
2
 
! Отговори
природолюбител преди 11 месеца
Споделям личен горчив опит: 1. гадините са навсякъде вече, през пролетта, но ги има и през лятото2. пренасят опасни болести, заради лаймската болест трябва сериозно отношение. Важен е видът кърлеж.3. Ако нямате опит с ваденето има риск да го скъсате и да остане хобота вътре или пък да го изстискате в себе си. Това го правят обаче и повечето "медицински лица". Хирурзите се справят добре.4. Аз ползвам спрейове (репеленти) против кърлежи, досега след като съм ползвал не са ме хапали.
15
0
 
2
 
! Отговори
100 преди 11 месеца
До До 100: То нали пинсетите са изобретени 2014-та година, та няма как баба ми да е имала. Затова само с меглио ги е вадила кърлежите.
14
2
 
2
 
! Отговори
Втрещен преди 11 месеца
Страшни глупости е надрънкала тая! Къде ще носиш ти кърлеж да ти го изследват? То болниците не го правят. И е пропуснала най-важното! След ухапване от кърлеж задължително се ходи на кръвно изследване! Лаймската болест не е шега. А кърлежите пренасящи марсилска треска /отделен вид са/ дори не остават в тялото - хапят, заразяват и изчезват. Добре, че няма кримска треска в последните десетилетия.
13
2
 
3
 
! Отговори
До 100 преди 11 месеца
викаш едно време баба ти като е рязала авокадото и е сипвала гуакамоле, винаги е имала пинсетна за кърлежи под ръка,а? :)
12
2
 
5
 
! Отговори
100 преди 11 месеца
Какви са тези безумни методи? Плюене, меглио, паста за зъби, въртене и тн.От къде ви хрумват?
11
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
плюеш на пръста и въртиш обратно на часовниковата, пак плюеш и пак въртиш - за 4-5 минс излиза сам...играх го миналото лято
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А кърлежите Киро и Кокорчо кой ще ги извади от България?
9
0
 
5
 
! Отговори
Тошо преди 11 месеца
С какво е полезна статията .....!?Има 3 неща важни, но нито едно не е споменато...специалисти!Кърлежът не се върти, не се гори, не се мажи!Вади се с пинсета, специална за кърлежи в аптеките ги има, след което се наблюдава до 30 дни мястото, това е!
8
0
 
3
 
! Отговори
tanas преди 11 месеца
Ами какво трябва.. трябва да го извадим , това е . Ако слушаме специлистите трябва да се обадим в Болницата, полицията , прокуратурата и общината.
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Като деца през 70-те и 80-те години по цял ден бяхме по поляните нито кърлежи нито бълхи имаше. Даже незнаехме какво е това кърлеж. Откакто ни докараха думукрацията и кърлежи и бълхи и с въшки ни напълниха.
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аха - вадя "козия крак" от колата и с него пречуквам кърлежа, ако не стане тогава вадя и нервнопаралетичен спрей и го пръскам до усмъртяване ако и тогава не стане режа до кокал
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Преди две години ходих с една бивша в балкана за един ден и вечерта видях гадинаттта на крака ми. Напръсках го доволно с Megglio и гадттта бързо излезе - леко надрусанн!!! Като примерен самарянин веднага го смачках да не се мъчи ;)
4
0
 
5
 
! Отговори
Съветник преди 11 месеца
Вземат се пинцети, натиска се леко в страни от кърлежа първо, след което се стискат пинцетите, така че да хванат под главата. След това се издърпва право нагоре. Целта е да не скъсате главата, та да не остане тя вътре. Това е. Не се върти - това не ви е тирбушон! Не се маже, защото може да повърне в тялото! Аман от наши големи "спецове" по кърлежи!
3
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Аз им спирам кислорода с паста за зъби и те сами излизат.
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вадим ги веднага.