На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
2
 
9
 
! Отговори
Рупите преди 10 месеца
Няма и да има. Момичетата стават жени и бегат да стават офисджийки. За справка почти всяко село или малък град. Народ само с мъже не се прави.
145
6
 
12
 
! Отговори
До 164 преди 10 месеца
Малко по-леко със заплахите, че не знам дали се интересуваш, ама масово ИТ спецовете изкупиха земеделските земи. Гледай да не откажат да ти продават брашно ;) Справка в ТР.
144
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 158, когато ИТ изчене.... тези в ИТ сферата ще са се преквалифицирали и пак ще имат стандарт. В тази сфера служителите са висококвалифицирани и много учещи индивиди. Изчезването няма да стане от днес за утре :) А момичетата и момчетата ще се ориентира мноооогооооо бързо и пак ще са над нищоставащи и нищоправещи! Дали схвана картинката? Вероятно не, zero sum thinking е добро описание за интелектуалните ограничения, с които се бориш.
143
9
 
10
 
! Отговори
До 152 преди 10 месеца
Малко по-леко с хвалбите. Може да имаш много пари, но аз съм хлебар и ако не ти дам хляб, въпреки парите ще ядеш на некому... Още сме далече от времето с една гласова команда робота да ни направи храна. Това е малко като цигари и кибрит. Ако едното го няма другото е безполезно, нужни са и двете.
142
0
 
5
 
! Отговори
ТЪп преди 10 месеца
А с неработещите млади какво правим? Интеграцията им май е само на хартия, колкото НПО тата да отпечатат листовки и да вземат едни пари за добре "свършената" работа.
141
1
 
7
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
По заплати много фирми са въвели 2 часова работна седмица. Само дето реално се работи 60 часа+
140
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак го обърнахте на сбирка на пъпчиви пубери имащи себе си за незаменими!
139
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нали опитаха преди няколко години с внос на молдовци и украинци, на другата година ги нямаше. Тия дето прескачат браздата и те гледат да се изнесат бързо от тук, че щом за тях е страшно, а идват от военни зони ...
138
7
 
7
 
! Отговори
До151 преди 10 месеца
Пич,до пет години ти и твоите себеподобни ще сте едни от първите които ще увиснат на социалка издухани от AI,ако не сте натрупали доволно кеш и активи а не някакви си измислени осигуровки!За глууупендерите черноработници пак ще има къшей хляб,ама виш тоя стандарт който го имат днешните IT кадри ще изчезне безвъзвратно!
137
1
 
8
 
! Отговори
Буюклиева преди 10 месеца
Делян Пеевски взема мръсни пари от арабите и те правят на всяка крачка бръснарница. Тези уж бръснарници служат за изпиране на пари от дрога, оръжие, трафик на хора и хероин. И нашите корумпета си мислят че ЦРУ и ФБР не вижда какви свинщини става в бугарско.
136
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Те не се търсят хора, тука няма икономика. Тука има един древен алъш-вериш в най-антична форма /вземеш за лев и продадеш за два/ и това е. Земеделие и животновъдство няма, един 3-месечен убит туризъм, но добре, че аутосорсинг компанийте намериха робска трудова ръка та се вкара някой лев, но Индия задмина Китай по населени, а там робите са по-евтини така, че и този бизнес ще отмине. Взеха ни ресурсите, затвориха роднот земеделие и животновъдство, нарязаха заводите за скрап и те така
135
1
 
0
 
! Отговори
българина преди 10 месеца
то и по грао в така.... ценности
134
0
 
16
 
! Отговори
Лицето, преди 10 месеца
на снимката е без мозък, вместо да се подобри живота и икономическото състояние на българското население, тя предлага да се внасят отвън хора да работят...Излиза, че местното население ще мизерства, а ще се плаща на *** и араби, които също няма да работят....Предложението граничи с диагноза за Карлуково.
133
10
 
9
 
! Отговори
Хаймарс преди 10 месеца
Какво ми я хвалите Русия? Тази държава е почти загинала. Тя изтрепа собствените си хора с безмислена война. Добрата новина е че руското робство в България свършва. Хората ще разберат че Русия винаги е била най-големия душманин на България.
132
17
 
7
 
! Отговори
до 148 преди 10 месеца
Мето, миличък, ако програмистите станем безработни, ти умираш от глад на момента. А прочее, имаме инвестиции да изхраним и правнуците си неродени и пасивен доход. А ти имаш един гол ***. Твоята велика "професия" е мое хоби, както обичам да казвам. Умея всичко, което умееш ти и го правя около 1000 пъти по-добре, а ти моята работа 1000 живота да живееш не можеш да я работиш :) ЯКо, а? Затова някои имаме, а ти с това мислене си вечно дъно :)
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Как изкуствения интелект ще ме направи безработен като аз вече буквално няма нужда и от както избрахте чалгарина се водя безработен, достатъчно ви бяха 20 години съм ви внасял макс осигуровки, сега вие си работете бачкаторчета.
130
2
 
6
 
! Отговори
до 149 преди 10 месеца
Какво става в тая Берковица с една шепа нагли провинциалисти, които нямат 20лв. на година за застраховка, ама имат за по 20 кубика дърва на далавера купени от кмета пред къщата си, бре? Я кажи какво става???
129
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 месеца
Хора вижте какво наводнение става в Берковица от откраднати пари и непочистени корита. Занимават ни с глупости, а не пишат какво става в страната.
128
4
 
7
 
! Отговори
Мето преди 10 месеца
Голям кеф ще е изскуствения интелект да почне да си пише код сам и 90% от програмистите да станат безработни. Най-големия бизнесмен в България е Пеевски. Основния му бизнес е рекет, измами и крадене на фирми. Затова България е страна от третия свят, а скоро и от четвъртия.
127
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Забравете за какъвто и да е внос на кадри,няма нормален човек на земята който да се спре тук при положение че само на хиляда километра в западна посока ще взема в пъти по високо заплащане!