На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
0
 
9
 
! Отговори
Ханко Брат преди 10 месеца
До 196 ***. Работи си сам за тия пари *** жалък.
185
1
 
20
 
! Отговори
Ерген без деца преди 10 месеца
До Пламен 210:За 800+100 Можете да докарате от Азия, Африка и Лапландия работници, защото с тези......симейство да храня или деца ли да изучавам?
184
24
 
6
 
! Отговори
Пламен преди 10 месеца
Нема кадри. Давам 800 чисто и 100 лева валчери ама не искат да работят. Говоря за София, за където това са много добри пари. Ама един кандидат не се яви. Мързи ги.
183
1
 
38
 
! Отговори
Ерген без деца преди 10 месеца
На Българския работодател не му трябват никакви кадри.Според мен всичко това е ала, бала.Ако имаше нужда от кадри щяха да ги задържат.Даже и аз няма да създам деца, заради несигурната работна среда.Вратата е отворена,пътя е широк!От където искат от там да си докарват!!!
182
1
 
31
 
! Отговори
Глупости преди 10 месеца
На България не и трябват никакви "кадри" в момента. Нито бизнесите търсят работници, нито пък на младите им се работи реална работа. Всеки гледа да мине тънко, да се уреди с някаква далавера и да си гледа кефа. Фирмите си бачкат на двойно счетоводство, крадат пари от евро-програми, източват ддс, малко ала-бала, внос износ, алъш вериш..... и всичко е точно. Какво работници какви 5 лева. То няма нито производства нито селско стопанство. Вече и строителството даже умря. Остана един туризъм.
181
0
 
10
 
! Отговори
До199 преди 10 месеца
АСЕА- Покупка на нови автомобили през 2022 година от Аутсайдерите на Европа: България-4.21 нови автомобила на 1000 лица,Румъния-6.45 нови автомобила на хиляда лица!Според тая статистика,ако румънците са аутсайдери,тогава ние сме аборигени!
180
2
 
2
 
! Отговори
До До 202 преди 10 месеца
ЧЧЧччч...бутилката май в твоя богаташки дирник а? Кво ли не правят парите. Кажи на бутилката колко плати, похвали се.
179
2
 
6
 
! Отговори
До199 преди 10 месеца
Какви нови коли бре,според АСЕА, вземаме една Румъния която е страна от нашата черга,при население от 18.8 милиона през 2022 са продадени 121208'ноеи автомобила,България при население 6.8 милиона през 2022 година са продадени 28684 нови автомобила,което ще рече че румънците са купили с 50 процента повече нови автомобили на 100 хиляди население от "богатите"българи,след тия данни не е лошо да слезеш вече на земята!
178
0
 
15
 
! Отговори
Надю преди 10 месеца
Другарката Нада Василева защо не се хване на работа. Или пък да излобира пред другарите да затворят пак границите, та раята да си седи да блъска тука.
177
12
 
1
 
! Отговори
До 202 преди 10 месеца
Плашиш ли някой, мишок? Да не напълниш гащите като ти разбия зъбите пред децата ти и да ревеш като момиченце? Един му набутах бутилката от бира там където слънцето не огрява пред децата му и жена му. Внимавай на кой се правиш на отворен, беден мишок.
176
4
 
7
 
! Отговори
Да преди 10 месеца
Повечето сегашни длъжности и професии се поемат от ИИ и съвсем скоро няма да има нужда от хора на много места. Така че на България не и трябват хора само за бройка. Който е кадърен сам си намира мястото.
175
4
 
12
 
! Отговори
До 203 преди 10 месеца
50% данъци в САЩ няма. Не си живял в САЩ, не знаеш колко са данъците. 24% е максималният данък. Лека нощ, малко момиченце. Не говоря с хора, които не са излизали от бълхарската си територия и никога не са работили на 4 континента. А само да те открехна, лекарите взимат между 600 хиляди долара и 3 милиона на година. Пак в САЩ.
174
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предстои ядрена война , на кой му пука въобще за вашия бизнес..
173
6
 
0
 
! Отговори
до 197 преди 10 месеца
Ясно. С 2.5м заети приключи дискусията ни. Заетите са 3.3м души (ТД + Б2Б). Гледаш някаква част от данните и пропускаш точно това, за което ти казах. Няма смисъл да се обясняваме. Огледай се в новите коли и моментално продаващите се нови апартаменти и така. Лека вечер.
172
3
 
7
 
! Отговори
До 187 преди 10 месеца
Не смятам нищо бе момче,просто гледам какво казва НСИ,от 2.5 милиона заети едва155 хиляди прибират над три бона месечно,към тях прибавяме и около 3 хиляди пенсионери които вземат над три бона и ги закръгляме на 160 хиляди човека с прилични доходи!Та как ти се вижда това, богати ли сме,магнит ли сме за хора търсещи препитание?
171
2
 
7
 
! Отговори
да господин анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Аз съм от този така наречен ИТ сектор и да заплатата ми е доста добра...но не сте прави. Една мед сестра по-малко ценен труд ли има от мен? или даже една санитарка в болницата от която зависят буквално човешки животи, или една учителка та даже един копач на нивата обработвайи 30 декара земя? Проблема е мн по-сериозен от това просто да се трудиш и знаеш, всеки си има занаят, но повечето я вземат 1600 лева я не ... е къде е проблемът тогава?
170
0
 
13
 
! Отговори
Ганчо небалкански преди 10 месеца
Ха-ха-ха, наааа-хванете ме за дръжката... ще се върна да работя. когато минималната заплата на територията стане поне 1500 евро. Дотогава ме чакайте и можете да се опитате да ми намерите заместници от Индия даже. На мен това, което изкарвам ми стига да живея добре със семейството си и да се радвам на един уреден и спокоен живот, без нерви ! Пък вие чакайте...
169
0
 
15
 
! Отговори
Работили сме със тях преди 10 месеца
Едно време работехме със братски Виетнам,Куба ,Русия ГДР, Полша --- те си изпращаха най-добрите специалисти, но и заплатите им бяха по-големи от на българите --а нашия бизнес иска работници от чужбина който да са доволни на малки заплати --такова животно нема ! И измежду другото българите работехме повече от чужденците ! Изгонихте питомното сега искате дивото ,няма какда ви се получи ,това със вноса са глупости няма реализация не може да стане !
168
1
 
0
 
! Отговори
до 191 преди 10 месеца
Дай заявка към дъмпа на НАП, в която смяташ тези неща. Чакам. Да ти видя аналитичното мислене просто.
167
1
 
5
 
! Отговори
do 189 преди 10 месеца
С 1500лв. не живее и чистачката на офиса ни, сериозно. Не знам къде ги виждате тия цифри. Пенсионерка с 900лв. заплата е (учителка). Работи 10 часа в офиса на ден (2 часа й плащаме по полисито на компанията овъртайм) срещу 2100лв. бруто. Смятай.