На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде бачкерите се развилняли из коментарите. Знаели ли сме какви били доходите извън София. Еми, знаем, да. Няма ограничение откъде да работиш през 2023та в 90% от квалифирирания труд. Аз работя от село. Жена ми- също. Децата са на ДГ на село. Сформира се един хъб от млади спецове из селата. Направо мед ми капе от сърцето. За справка- на село печеля по около 45к месечно в добри месеци. В месеци спокойни- около 15. Ама то не става с умения от 67ма големия снЕг. Да копаме можем всички и да орем.
125
1
 
6
 
! Отговори
Да бачкат маймуните преди 10 месеца
да станат човеци! Значи, на станали 100 човека, мераклии да бачкат 69 маймуняка.
124
0
 
10
 
! Отговори
Станчо преди 10 месеца
В държавния и общинския сектор получават заплати 10 пъти над това което заслужават като реално свършена работа.
123
3
 
3
 
! Отговори
Е-роб преди 10 месеца
Добре, че хората внасят евро тука, че да гърмим здраво - коли, заведения, нови къщи , естестествено си жертвахме армията и бъдещетите поколения ,както и културата, но на кого му пука хах
122
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И откъде ще дойдат тя хора,тая въобще има ли на представа какви са доходите на заетите извън София и какви са цените на всичко,как въобще може да и минава през главата,че някой ще ще дойде тук,ще плаща наем,ще издържа семейство и ще се храни с такива пари?
121
4
 
2
 
! Отговори
Пантофий преди 10 месеца
"Конец економики" , на Дугин може да прочетете да Ви станат ясни някои неща
120
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Кадри няма. Даваме 15к лв. нето без бонусите за Cloud Architect. Няма. Просто няма. Наемаме фрийланс хора от чужбина. И ние, самите, сме хем на трудов договор, хем на 2-3 фрийланс договори и вече 40к месечно в ИТ сектора се изкарват много лесно. Вече как се избивате по 1000 за склададжия в Лидл с 3к заплата не ме вълнува.
119
0
 
17
 
! Отговори
Ивановски преди 10 месеца
Ако почнете да си търсите работа в България ще забележите че икономика няма. Има дребен алъш-вериш. Нито фирмите имат нужда от хора, нито хората имат нужда от тези фирми.
118
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Русия са построили нова съвременна магистрала до Черно море. Също така направиха магистрала до Крим, минаваща по новите територии. В Русия няма НПО екотерористи, които да блокират всяко строителство. Всички НПО са чужди агенти, на които се плаща от различни фирми, включително от западни фирми. Всички НПО трябва да бъдат забранени, а участниците им арестувани.
117
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще дойде време да се предлага и по-високи заплати от Централна Европа и пак няма да има кандидати. БГ политика!
116
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Айде бе нали ИИ щеше да ни направи по-производителни , Видов ден идва, днес е само по нов стил ;)))
115
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някой да го обясни на ***. Прости и необразовани хора в България има много, но такива никой не търси. У нас липсват квалифицираните кадри, които да работят, потребяват и да си плащат данъците тук. Защото голяма част от тях заминава в чужбина, заради по-добрите условия за отглеждане на деца. Заплатите са относително нещо, България не е лошо място да си харчиш парите, но не става за живот.
114
7
 
8
 
! Отговори
Цонев преди 10 месеца
Без чужди инвестиции ще има само лозунги, лъжи и празни обещания т.е. социализъм. А чужди инвестиции не чакайте в дълбоко корумпирана и дивашка държава която слави Русия и нейната варварска война.
113
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Болна тема! :)))
112
0
 
6
 
! Отговори
пенс електорат преди 10 месеца
Няма да има кой да издържа предателите от 89-та, тцтцтц
111
0
 
12
 
! Отговори
До 97 преди 10 месеца
Мислиш ли, че нашенските бизнесмени знаят кой е Доньо Донев, кой е Борис Димовски или Радой Ралин ?! Съмнявам се.
110
0
 
8
 
! Отговори
Общ работник преди 10 месеца
До 110 - Жестоката истина за разпределението на благата. На всички набедени за бизнесмени трябва да им се повтаря ежедневно, постоянно!! Свършиха балламутрниците, които работят за жълти стотинки. 30 процента, минимум!! Или да си работят сами.
109
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама това е невъзможно,при 450 милиона европейски трудов пазар,благоденствуваща България с такова високо и достойно възнаграждение на труда да се оплаква от някаква си липса на кадри?
108
0
 
14
 
! Отговори
Спас преди 10 месеца
Кой изгони младите от България: ДПС, ГЕРБ и БСП основно. И няма да се върнат при тези мизерни заплати. Забравете.
107
0
 
24
 
! Отговори
Хейт преди 10 месеца
Мечтата на капиталиста: че някъде го чакат обучени добросъвестни кадри, които са готови да му бачкат до изнемога за без пари. Ако случайно не разбрахте, кадрите обучени от соца вече измряха. А в настоящия обществен строй образованието и квалификацията са доста скъпи и дългосрочни инвестиции. И преминалите през тях няма как да ви бачкат за без пари.