На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри

В България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица
15 юни 2023 16:30, Анисия Иванова
253
На 100 излизащи от пазара на труда у нас влизат 69, нужен е внос на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Чисто демографски в България нямаме хора. На 100 излизащи от пазара на труда влизат 69 и е голям проблем, ако не можем да набавим хора, които да запълнят свободните работни места. Сега повечето работодатели у нас не развиват своя бизнес, а се ограничават дотолкова, доколкото им стига човешкият ресурс. Най-основните неща, които е необходимо да се направят, са ревизиране на трудовото законодателство, което да може да обхване нетипичните форми на труд, които се появиха с развитието на технологиите и привличане на неактивните лица. Но без внос на хора отвън няма как да се получи. Това каза Надя Василева, председател на Българската конфедерация по заетостта, в предаването „Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

По думите ѝ в последните няколко месеца има доста сериозен ръст на заплатите, но само това няма да реши проблема с недостига на кадри.

"Не можем да се борим със заплатите в Западна Европа и затова трябва да се организираме и да си внесем служители от третите страни, които да се чувстват добре в България”, добави гостът.

Трябва да се направи целенасочен внос и процесът трябва да е централизиран, а не просто, както в момента, са го оставили на произвола на съдбата и всеки работодател прави самостоятелни опити, подчерта Василева.

"Проблемът в България е следният – имаме голяма емиграция и по-малка имиграция, ако това не се обърне, няма да имаме ръст на брутния вътрешен продукт... В образованието също трябва да има нов начин на обучение, така че хора, които биха искали да работят, да могат да бъдат преквалифицирани по най-бърз начин”, обясни Василева.

В момента има проекти, по които са внесени хора от Непал, Индия и Виетнам и те работят за заплатите, които работодателите предлагат и на българи, но не могат да ги намерят, разказа събеседникът.

Според Василева друг вариант за запълване на недостига на кадри е по-забързаната и по-масирана дигитализация и навлизането на новите технологии.

Не е задължително всички служители да се върнат да работят в офиса, защото има различни типове хора и някои от тях не искат да общуват с хора, отдава им се повече да работят през компютъра и отдалечено, посочи Василева и допълни, че в България вече има компании, които са въвели 4-дневната работна седмица.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
166
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 190, силно съветвам ти да го направиш :) Данните са там. Явно и това не ти се отдава ;)
165
1
 
3
 
! Отговори
до 187 преди 10 месеца
Силно съветвам да отвориш отново сайта на НСИ И да сметнеш някои неща. Лек жокер. Топ платците на данъци у нас на 95% не са на трудов договор, а ако са на такъв, паралелно са собственици на фирми и работят по Б2Б модел. Като резюме- около 250 000 души у нас изкарват над 120 000лв. годишно. Данните са пред теб. За домашно ги смели. А за повишена трудност- има ги и изтеклите данни от НАП и там можеш с малко аналитичен ум да видиш доста (макар и бая остарели и с ниски цифри, ще видиш доста).
164
0
 
5
 
! Отговори
куха лейка преди 10 месеца
Най-бедни сме в Европа,тази умница иска да ни направи най-бедни в Евразия.
163
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 186, 23 000 души в България печелят над 121 000 лв. на година. Смятай си колкото искаш :)
162
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре,не вярваме на сайтове за обяви,не вярваме на статистиката а на кого да вярваме?Според НСИ от около 2.5 милиона заети,около 150 припечелват над три бона месечно,ами както и да го погледнеш бедни сме като църковни мишки и не виждам как някой ще се запъти да работи тук при положение че в Европа доходите са в пъти по високи.
161
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 182, това, което не понасям в БГ обществото е мрънкането, нищоправенето и нищоставането! Това, което харесвам в обществото ни е как седи отстрани и му текат лигите по успехите на знаещи, можещи и успяващи! Както казах и по-долу: момичетата и момчетата в ИТ сектора са знаещи и можещи :) Учат и се развиват! Заплатите отговарят на уменията им! Така е честно! От друга страна е яко да тролиш тро ло ве ;)
160
4
 
1
 
! Отговори
do 181 преди 10 месеца
Те трактористите до един сте бизнесмени, бре ахахахахахаха. Имал бизнес. Питаш го какъв бизнес има? Он кара тракторо по полето ахахахахаха. Жалка картинка. По цял ден кисне на центърО на селото и чака работа. Бизнесмен от класа!
159
4
 
2
 
! Отговори
до 181 преди 10 месеца
Налягай парцалите над трактора и не се бутай при батковците с парите, моля. Само се излагаш. Личи си отдалече, че си бедняк, имащ се за милионер.
158
5
 
3
 
! Отговори
до 177 преди 10 месеца
Един тракторист на времето така ми спореше в центъра на селото до София, в което имам вила. На велик се правеше. Какъв бил той, какво имал. Младите какви били. Докато не разбра, че аз, програмистът на 33, купих 1220 декара ТКЗС и ниви наоколо. Смях беше. Сега пак се има за велик де- разправя как земите са негови. Хвърлям му там стотинки да оре (не че не мога да купя автоматичен трактор, ама няма смисъл от такава инвестиция, че гледаме храната за себе си и отбрани клиенти).
157
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До178 И ти ли бре Бруте(Смешнико),недей дрънка глупости,въртял бизнес,та офертата важи и за теб,стотачка срещу бибитка,ама качествена!!
156
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Масово на нашенецът като му кажеш еди кой си колко взимал и гледа някакви сайтове за обяви и полага огромно усилие да те убеди как не е така. Хубаво де, ама и долу е казано как в ИТ сектора едно на ръка не се търсят заплати из сайтове за секретарки и второ- от 3ма 2ма са фрийлансъри, демек работят за себе си, паралелно на трудовия си договор. А някакъв текезесар, дето с 30-40к (а може би бая по-малко) месечно се мисли за милионер да напада програмисти, е тотален смях.
155
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 177, много злоба. Много :) Пъпчивите охлюви ви скриха шапките, а вие пиянките от пред блока... едвам я докарвате за парцуца. Еми съдба! така е честно!
154
2
 
6
 
! Отговори
до 171 преди 10 месеца
Кой говори за заплати? ИТ хората работят през собствени компании за клиенти. Демек върти се бизнес. Иначе долу са ти казали в този сайт какви обяви има. А иначе колегата долу е прав- един от най-големите земеделски собственици у нас е ИТ спец.
153
4
 
1
 
! Отговори
До-175 преди 10 месеца
Явно,спорът с безработни пъпчиви голи охлюви като теб е излишен!Можеш да приемеш офертата на по долу списващият и да се наредиш и ти за *бибитка* защото явно нямаш други препитание
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 175, хайде сега да не вземеш да му кажеш и сайтовете с големите заплати, а? Да се оправя както може ;)
151
0
 
12
 
! Отговори
До тази на снимката преди 10 месеца
С тези заплати кой ще внесете да ви работи ?
150
0
 
12
 
! Отговори
До Иван преди 10 месеца
Ванка,предлагам ти нещо по добро от това тролене,а именно,стотачка срещу качествена бибитка?Пробвай,по добре заплатено е!
149
24
 
4
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Програмист съм на 80 хиляди лева месечна заплата. Имам 4 години трудов стаж, т.е. съм на 22 години. Очаквам като стана на 32 години да работя за 160 хиляди лева чиста месечна заплата. А вие, въшкари, може само да ми завиждате.
148
6
 
8
 
! Отговори
До 167 преди 10 месеца
Първо,пъпчиво пуберче,не знам какво си накупил като земя,ама ще ти трябват поне три живота за да успееш да се оземлиш колкото батя си!Второ,относно заплатите във България,направих си набързо труда да погледна какво се търси и колко се заплаща за свършеният труд,ами най големият сайт Джобс Бг показа,че от 43400 обяви в едва 2100 или около 5% се дават някакви прилични доходи или казано над три хиляди лева,та пак те питам кой и откъде ще дойде тук срещу това мизерно възнаграждение?
147
4
 
21
 
! Отговори
Бай Спиро преди 10 месеца
Работовземателите харесват отчаяни хора които плащат наем, заем и имат малки дечица. Ако отидеш на интервю за работа със самочувствие на експерт, който си търси цената за труда, любезно те отсвирват.