Младите от рискови групи - задлъжнели, работят през ден, често в сивия сектор

Бизнесът бил склонен на наема неквалифицирани кадри
86
Младите от рискови групи - задлъжнели, работят през ден, често в сивия сектор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Финално събитие от проекта "Зает занапред" на фондация "Конкордия – България" ще даде отговори на част от въпросите, свързани с младежката заетост.

Проектът е насочен към младежи на възраст 18-35 години, изпълнява се от март 2022 г. Консултирани са били 55 младежи от уязвими групи, включително с ангажиране в платена стажантска програма. Провеждани са били обучения, свързани с емоционалната интелигентност и социалните умения, в които младежите от рискови групи имат значителни дефицити, поясни пред БНР Григор Стоянов, ръководител на център за временно настаняване на младежи в "Конкордия - България".

При младежи в риск да попаднат в социална изолация намирането на работа се оказва трудно, защото те нямат тази култура да се организират и да търсят и много често просто се отказват, посочи Стоянов в предаването "Преди всички". Едно от най-сложните неща според него се е оказало мотивирането на самите младежи да се ангажират задълго.

"Имат типични за целевата група проблеми – финансови задължения поради бързи кредити и заеми, често имат запор, те търсят на първо време да могат да получават заплащането си възможно най-кратко – на ден, на седмица, защото са в ситуация, в която парите им трябват сега. На тях им е трудно да се възползват от стандартните предложения за работа. Търсят краткосрочна заетост, сезонен труд. За тях перспективата да са дългосрочно наети от самото начало е нетипична и малко ги отдръпва от пазара на труда", каза Стоянов.

Голяма част от тези младежи от рискови групи са склонни да работят малко в сивия сектор, после известно време да не работят, след което отново да поработят някъде, което е неустойчив модел, подчерта още той.

"Маниер, който не предполага прогрес, който да им осигури стабилен живот", коментира Стоянов.

На този фон има много работодатели, които заявяват нужда от неквалифицирана работна ръка, добави Григор Стоянов, като отбеляза отклика от страна на работодателите и тяхната подкрепа и ангажимент при наемането на тези хора.

"Пазарът на труда изключително много се промени. Докато преди десетина години се изискваше квалификация, опит, някаква специализация, ти сам да търсиш, да си активната страна. В момента работодателите са склонни да наемат хора, които нямат опит, квалификация, които просто искат да работят и да им осигурят всичко, така че те да придобият умения. Което е коренна промяна, позитивна, защото дава възможност на младежи, които иначе не биха имали стабилна работа, да я получат", посочи той.

Стоянов обърна внимание и върху "крайно нереалистичната представа", "че винаги могат да заминат в страна от ЕС и там ги чака много високоплатена работа и всичко там е по-хубаво", което ги прави скептични към реализацията им тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: младибизнессив сектор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
7
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
До АнонименНедей, знаеш ли на колко хора е омръзнала вече? Тоя зад нея е просто поредният, на когото ще омръзне.
67
2
 
8
 
! Отговори
Име преди 9 месеца
Някои задлъжнели ще ги оправят разни балъци. Говоря за задлъжнели от женски пол. Там винаги ще включат торбите с номерата и има много по-голям шанс да им покрият задлъжнялостта. Но другите, другите да му мислят.
66
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Заминавам за Италия 56. Пожелавам успех на теб, както и на всички, които опитват в чужбина. Ако нещата не станат според очакванията, човек може пак да се върне тук.
65
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Това е целта да задлъжнее народа и после робство на банките 1000 г. по-дъллго и от турско.
64
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Фирмите са задлъжнели. Работнците нямат работа. И то излиза че до 1989 г. беше по-добре с държавно.
63
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ааа тая от снимката я зеам на рабта одма.
62
1
 
20
 
! Отговори
... преди 9 месеца
значи има една народна пословица! И тя е "Работа ли е не ми го хвали!" Много мало хора работят ей така за кеф или с кеф! После на кой му се работи!? Работим само и само да си плащаме сметките и веднъж годишно да идем на море! За това работят кажи речи 99% от хората! Останалия 1 процент е те просто другите работят за тях а те си мислят, че работят! Та така!
61
6
 
11
 
! Отговори
мда преди 9 месеца
само дето не разбирам кво е рискова група . а тва че на младите не им се работи е ясно , оправдават се че заплащането било малко . това ше е така до като живеят при родителите си които и ги издържат . а не се ли чувстват неловко всеки ден да искат пари за цигари и кафе е друга тема .
60
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Че то това важи за всеки първи осморазряден функционално неграмотен бачкатор. Разбирай 70% от населението у нас и 99% от емигрантите
59
7
 
4
 
! Отговори
аз преди 9 месеца
От къде я намерихте тая снимка. Само я пускате. Неква тротинеткаджийка със стрии по краката. Земете се стегнете малко. Нещо по-тъй пуснете като ще пишете за 20 годишни мацуранки.
58
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тич фирми и часници са фалирали и не дават високи заплати и само гледат да краднат.
57
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато дават такава работа в парламента на 10 бона заплата ето това е добра работа. Всичко друго е лъжа и измама. Нискоквалифициран била ами айде радботодатела що не си я бачка сам и си плаща и ще видим може ли да издържи и 1 ден. Това е непостоянна работа а не нискоквалифицирана и не може да се пенсионира после. А за висококвалифицаирана каква полза като е учила толко години и накрая пак е прецакана с нископлатена.
56
3
 
10
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Повечето са индуси.
55
1
 
20
 
! Отговори
Не е лесно преди 9 месеца
за младите в тази държава - първо бързи кредити те атакуват във всеки магазин, второ обещания за бързи печалби от всевъзможни лотарии -пирамиди, детелини и прочее, трето наркотици - дизайнерски и класически по-евтини от хляба и бирата ти се предлагат навсякъде, непрекъснато се говори по медии за някакви кифли, мутри и чалгаизпълнители кой какво облекъл, гримирал и се снимал от екзотична дестинация. Как да си нормален работещ човек на заплата и да следваш тези светли примери!!!!
54
4
 
13
 
! Отговори
Заминавам за Италия преди 9 месеца
А вие се спасявайте как можете!
53
10
 
7
 
! Отговори
Килбоунд преди 9 месеца
В расиюшка е същото, бум на бързите кредити откак започна есвеото и дори не е ясно кой го започна, понеже путин се представлява минимум от три личности.
52
4
 
6
 
! Отговори
Заддунаец преди 9 месеца
Беге ми е Беларус.Румата мие е Лукашенко.
51
12
 
10
 
! Отговори
Хайде да помислим преди 9 месеца
Вие сте завършили току що училище. Започвате мечтаната работа с желание и вдъхновение. Но когато идва фиша за първата ви заплата шефа ви вика в офиса и ви казва - момче, тука дойде писмо от ЧСИ, че трябва да ти удържа половината заплата щото преди три години/в 9 клас/ са те хванали без билетче в автобуса. Не си от рискова група, но ще ти се работи ли? Защо да работиш, да плащаш данъци и въобще да си съвестен гражданин ако отношението и законите в държавата са такива?
50
2
 
11
 
! Отговори
Голямото нулиране преди 9 месеца
Спокойно , Швааб съобщи ме цифровия концлагер идва с дигиталния долар и евро, и на чорбаджииите ще им вземат всичко , няма да притежавате нищо и ще бъдете щастливи. ( Разбира се тези които умеят с малкото ще оцелеят и при това , а онези които не умеят .. ами те ще станат на тор)
49
3
 
5
 
! Отговори
Патриций преди 9 месеца
Плебеи работите за смешни пари кат сте изгустаци