Младите от рискови групи - задлъжнели, работят през ден, често в сивия сектор

Бизнесът бил склонен на наема неквалифицирани кадри
86
Младите от рискови групи - задлъжнели, работят през ден, често в сивия сектор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Финално събитие от проекта "Зает занапред" на фондация "Конкордия – България" ще даде отговори на част от въпросите, свързани с младежката заетост.

Проектът е насочен към младежи на възраст 18-35 години, изпълнява се от март 2022 г. Консултирани са били 55 младежи от уязвими групи, включително с ангажиране в платена стажантска програма. Провеждани са били обучения, свързани с емоционалната интелигентност и социалните умения, в които младежите от рискови групи имат значителни дефицити, поясни пред БНР Григор Стоянов, ръководител на център за временно настаняване на младежи в "Конкордия - България".

При младежи в риск да попаднат в социална изолация намирането на работа се оказва трудно, защото те нямат тази култура да се организират и да търсят и много често просто се отказват, посочи Стоянов в предаването "Преди всички". Едно от най-сложните неща според него се е оказало мотивирането на самите младежи да се ангажират задълго.

"Имат типични за целевата група проблеми – финансови задължения поради бързи кредити и заеми, често имат запор, те търсят на първо време да могат да получават заплащането си възможно най-кратко – на ден, на седмица, защото са в ситуация, в която парите им трябват сега. На тях им е трудно да се възползват от стандартните предложения за работа. Търсят краткосрочна заетост, сезонен труд. За тях перспективата да са дългосрочно наети от самото начало е нетипична и малко ги отдръпва от пазара на труда", каза Стоянов.

Голяма част от тези младежи от рискови групи са склонни да работят малко в сивия сектор, после известно време да не работят, след което отново да поработят някъде, което е неустойчив модел, подчерта още той.

"Маниер, който не предполага прогрес, който да им осигури стабилен живот", коментира Стоянов.

На този фон има много работодатели, които заявяват нужда от неквалифицирана работна ръка, добави Григор Стоянов, като отбеляза отклика от страна на работодателите и тяхната подкрепа и ангажимент при наемането на тези хора.

"Пазарът на труда изключително много се промени. Докато преди десетина години се изискваше квалификация, опит, някаква специализация, ти сам да търсиш, да си активната страна. В момента работодателите са склонни да наемат хора, които нямат опит, квалификация, които просто искат да работят и да им осигурят всичко, така че те да придобият умения. Което е коренна промяна, позитивна, защото дава възможност на младежи, които иначе не биха имали стабилна работа, да я получат", посочи той.

Стоянов обърна внимание и върху "крайно нереалистичната представа", "че винаги могат да заминат в страна от ЕС и там ги чака много високоплатена работа и всичко там е по-хубаво", което ги прави скептични към реализацията им тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още по темата: младибизнессив сектор
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ех не може сега, всички да сме трето поколение вързани с ДС-то, че да завършим американския и на 20 години, вече да познаваме всички в България, а на 23 да създаде най-гоялмата ИТ компания в България с други БКП/ДС чеда и послед да се кандидатираме за кметове, нали г-н Терзиев ;)
27
4
 
20
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 9 месеца
Нъ младите ич не им са работи! Ама ич ! Дай им саму пари дъ арчат ,телефончета,и биръ дъ пият . А мадамите сите татуирани уроспии Рядко мой видиш некоя без татуировка ..
26
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Имал съм колеги-единия пращаше хората до магазина за вода,че там била по-евтина,друга една й беше студено и стоя само 3 часа,трета я било страх да работи с фритюрник на газ,4ти закъсняваше за работа,отделно ни спираха за измислени липси на ревизиите,друг пък правеше адските сапунки и драми,6ти и 7ми се оплакват когато има много клиенти, А ИНАЧЕ ЗНАЯТ ДА СЕ РЕДЯТ ПРЕД ОФИСА , тогава не пропускат
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен - Но откде знаеш?
24
21
 
1
 
! Отговори
Hoqsan преди 9 месеца
До Анонимен4000лв е минималмната заплата за можещите и квалидицирани кадри.
23
9
 
16
 
! Отговори
до 15-ти А при нас преди 9 месеца
дойде един, дето седна на компютъра и почна "Къде е втория монитор? Аз не мога да работя без втори монитор!", "Какъв е тоя компютър? Защо няма едикаква си видеокарта?". Спогледахме се колектива и тоя излетя след седмица. да не говорим, че компютърната му грамотност беше ужасна, а вторият монитор, му беше, за да гледа глупости в ютюб. Преди години имах стажанти, а *** като този идваха само, за да ползват безжичния интернет в офиса. Аз пък не им подписвах стажа и идваха учители да ми се молят..
22
16
 
12
 
! Отговори
Новозеландец преди 9 месеца
Избягах отдавна от българо-мутренската ГМЕШ. Тези хора обричат хората на гибил малцина го виждат защото повечето се интересуват от ниските си маймунски страсти - дискотека , кръчми , молове, това са така наречените двуноги маймуни. Не ме интересуват осигуровки , данъци или каквото и да е в България от 15 годиниПоздрави Ню Лунн, Окланд Нова Зеландия
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Със сигурност са гласували за все същите управници!!!
20
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В малкия град бачкаш каквото има,а там най-често или си касиер или си в кухня,обслужващ персонал.Никой не го интересува какви Магистри имаш и в кой университет си бил.Влизаш в матрицата и няма измъкване.Отделно рсботната атмосфера е блякш,пълно с махленки и интриганти,доносници,правиш още 20 странични неща.Мани ... Не всички можем да се юрнем по София,а и то като платиш сметки,наеми,си по-зле и от родния град.Всеки камък си тежи на мястото.Частниците нарочно държат ниски заплати.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 3 - Ти си от тея, дето биа започнали да товарят роби, нали?
18
10
 
7
 
! Отговори
Бачкатор, но навън! преди 9 месеца
Добре , в Белгия си взимам парите всеки четвъртък по сметка, не дължа нищо на държавата тъй като такава не същестува. Мафията управлява всичко плащайки си осигуровки и работейки с заплата месец назад освен подигравки от работодателя-робовладелец друго няма. В България трябва парите да се взимат всеки ден или най-много седмично защото държава е в фалит, просто още не го е обявила, но все някога ще стане .
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 4 - Сега ще кажеш, че не заемаш никаква мениджерска позиция :)
16
1
 
14
 
! Отговори
тъй.....тъй преди 9 месеца
А има едни млади/а и стари/ от едни групи, които въобще не им пука, че не работят.......
15
2
 
27
 
! Отговори
Да преди 9 месеца
При нас в офиса дойде млад човек вишист,още първият ден закъсня,само мрънкаше и дори не можеше да пише нормално,големи претенции а за нищо не става.....болшинството са такива.
14
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
на Запада им трябват роби, и такива тук има много. Всичко върви по план и след 50г ще има Западни господари и бедни български роби.
13
0
 
13
 
! Отговори
А не са ли всички преди 9 месеца
младежи в тая възрастова група де факто "уязвими групи"? Изключение правят разбира се милионерските чеда. Те си остават мекерета цял живот, с малки изключения.
12
9
 
6
 
! Отговори
Вижте сега преди 9 месеца
Плебеи само в Бегето и в Беларус но за Беларус не съм сигурен се изискват абсолютно ненужни документи за започвате та работа освен това нали повечето работодатели са изчадия на путкодоносници от ДС са си сложили доносници между колегите ви които постоянно да се скатават но и са ви юркат да работите и тяхната работа а като нещете ви доносничат и отделно ме плащат смешни пари!
11
6
 
11
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Младите не стават за работа те излизат неграмотни и мързеливи от училища и университети.
10
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Рисковите групи задигат разни неща, кражба яко.
9
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 9 месеца
Чакай, бе, как така 'да заминат в страна от ЕС' - нали ние сме наравно с Евро-партньорите и се бутаме за Шенген и Евро зони някакви. Би трябвало и тук да им е супер. Да не би да пропускам нещо??