Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък

Ще отнем много време, за да се възстановят земята и въздухът на Украйна
20 юли 2023 19:00, Стела Стоянова
229
Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък
Снимка БГНЕС

Няма основания за безпокойство за чистотата на морската вода, а измерванията са много по-засилени и по-активни от нормалното. Това увери пред БНР министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, който е и бивш служебен екоминистър и експерт по климата.

"Страховете имат комплексен източник. Трябва да има добра почва – достатъчна степен на недоверие в институциите, в официалната информация, в науката и тази почва я има у нас. Въпросът е кой, как и какво ще засади в тази почва. Руската хибридна пропаганда насочва активността си именно към този тип страхове, атакува ги и започва да разказва как избухването на "Нова Каховка" ще доведе до тежки замърсявания в Черно море."

Юлиян Попов акцентира върху огромното екологично замърсяване вследствие на войната в Украйна. Той нарече ситуацията "катастрофа, която се разраства все повече" и прогнозира, че "ще отнеме много години и огромни ресурси, за да бъде възстановена земята на Украйна, реките, въздухът".

Относно оборудването от АЕЦ "Белене", което ще бъде предоставено на Украйна, Попов заяви, че това е "освобождаване от един воденичен камък на нашата шия".

"Продаваме актив, който на нас не ни трябва. От друга страна се освобождаваме от бреме, което създава неоснователни очаквания сред хората. Създава корупционни нагласи и апетити."

Още по темата

По темата с прекратяването на концесията на "Лукойл" на пристанище Росенец екоминистърът посочи, че "когато нещо не е реално под контрола на българската държава, тогава ние живеем в една неяснота, а щом си върнем територията, можем да я следим".

"Фотоволтаичните отпадъци още не са се натрупали, но фотоволтаичните панели са материали, които не могат нормално да бъдат рециклирани. Имат нужда от специален подход при рециклирането. Трябва да се създаде цяла индустрия, която се създава в момента глобално. Те ще нарастват, соларната енергия се разраства. Може да очакваме след 10-15 години доста сериозно нарастване на вече използвани фотоволтаици", коментира Юлиян Попов.

"Въглищните централи ще загинат по икономически причини и ние трябва да сме готови за това загиване", каза още Попов.

Решението на съда за ТЕЦ "Брикел" не означава, че централата "ще продължи да цапа за вечни времена", отбеляза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 205Много просто е, момче младо! През 2027 и 2029 спираме пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй//Лъжа ,блоковете няма да спират след 5години.
202
0
 
1
 
! Отговори
Жеко преди 9 месеца
До Недоразбрал хахахахахах айде пак щуротиите ни подхванаха то ще е от топлото време
201
1
 
10
 
! Отговори
Сашо преди 9 месеца
Поредния умник, който иска да съсипе България.
200
2
 
1
 
! Отговори
Тошо преди 9 месеца
Бреме казваш, освобождаване, а никой не казва ...кой ни го топоса това бреме, отговрни хоа са се подписали, но не се коментира това, а то е най-важното, защо кой, кога и колко ни струва това, ето въпроси на които треба да се отговори!
199
2
 
0
 
! Отговори
антипyтлерас преди 9 месеца
До ПАЗАРНА ЦЕНА Само да питам колко е ПАЗАРНАТА ЦЕНА на реакторите и оборудването, което ХАРИЗВАМЕ на Украйна? --------------- цената на стоката е толкова, колкото е готов да плати някой за нея. ХАРИЗВАМЕ според руската пропаганда, иначе ПРОДАВАМЕ.
198
1
 
8
 
! Отговори
До 201 преди 9 месеца
Много просто е, момче младо! През 2027 и 2029 спираме пети и шести блок на АЕЦ Козлодуй; до 2030 трябва да спрем и тецовете. Хайде сега да ни обясниш откъде ще вземем ток? Щото и перките, и соларните са вятър работа, тука има- тука нема!
197
1
 
4
 
! Отговори
Laffil преди 9 месеца
Абе тоя откъде изпълзя......
196
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОбро решение, реакторите ги пращаме в покрайна, където руснаците да си ги вземат обратно.
195
4
 
2
 
! Отговори
ПРАВИЛНО преди 9 месеца
ТРЯБВА ДА СЕ ОТЪРВЕМ ОТ РУСИЯ
194
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я,някой от атомофилите ,да ми обясни защо Румъния,три пъти по-голяма от Нас има една АЕЦ с два реактора по 650MW. ,България 2реактора с по 1000МW.,и ревем ,че ни е малко.Освен това нито една друга Балканска държава няма АЕЦ и не мисли да строи.Нима сме толкова силно развити имаме голяма промишленост или може би сме 50млн ,а не 5млн. жители.
193
1
 
10
 
! Отговори
ПАЗАРНА ЦЕНА преди 9 месеца
Само да питам колко е ПАЗАРНАТА ЦЕНА на реакторите и оборудването, което ХАРИЗВАМЕ на Украйна?
192
0
 
11
 
! Отговори
СЛЕД 5 гоДИНИ? преди 9 месеца
Юлиян Попов за АЕЦ "Белене": Освобождаване от един воденичен камък - АМИ СЛЕД ПО-МАЛКО ОТ ПЕТ ГОДИНИ КАТО ЗАКРИЕМ АЕЦ КОЗЛОДУЙ, КАКВО ЩЕ ПРАВИМ? А ДА, ЩЕ СЕ ГРЕЕМ НА СЛЪНЦЕ И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ТОК ОТ ВЕЙ НА 1 ЕВРО ЗА КИЛОВАТ.
191
0
 
12
 
! Отговори
Кога преди 9 месеца
Кога ще се освободим от такива плужециКато Попов, който е един от многото воденични казъни???
190
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А от АЕЦ Козлодуй , кои има полза ? Да се извади списъка с получилите ток последните десет години.
189
0
 
13
 
! Отговори
сминдолец преди 9 месеца
Поредният грантаджия ръси мозък ! Считайте , че това което казва тоя "капацитет", всъщност е точно обратното ...
188
8
 
0
 
! Отговори
Румен преди 9 месеца
От опита на Т. Живков трябва да се учим. Сега може да се приложи към симпатизантите на руския агресор. Почваме от активиста Борислав Гуцанов и подред в списъка.
187
7
 
2
 
! Отговори
Недоразбрал преди 9 месеца
До 194 Анонимен До192. По времето на Т. Живков - най големия артист на България. Половината от населението на държавата мина през затворите. И създаде страх в народа да е послушен. . . , . . . . . . . . Менталното в 192 не си разбрал! По начина на написаното от теб разбирам, че не мога да ти помогна! Нивото просто е много ниско и не мога да се наведа до там! Съвет, когато нещо не разбираш, трай си! Не е необходимо да всяка манджа меродия! Пример за теб специално - таратор не иска меродия!
186
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До192. По времето на Т. Живков - най големия артист на България. Половината от населението на държавата мина през затворите. И създаде страх в народа да е послушен.
185
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Колко по далеч от Русия толкова по добре за България. Последния съветски бо. кл.ук централно отопление на дружество топлофикация ,кога ли ще отпадне?!
184
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямаме толкова много затвори! Ще трябва да строим бесилки!