Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват

Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество
10 сеп 2023 11:50, Нели Христова
114
Заради по-слаба реколта: Виното и ракията поскъпват
Снимка: БГНЕС

Производители на грозде сигнализират за слаба реколта и ниско качество у нас тази година. Такава е ситуацията с масивите на Иван Щипков в пловдивското село Житница. Според него ни очакват по-скъпо вино и ракия.

"Сравнително трудна година с гроздето и за страната, и за нас. Климатичните условия през пролетта до края на юни бяха доста критични за опазването на реколтата. Засушаването от юли до днес допринесе за лошото качество на гроздето. Ако стопаните не са направили поливки, не виждам как могат да получат качество и количество", казва Иван Щипков, производител на грозде.

Той очаква да набере по-малко грозде тази година, а цената му да бъде по-висока.

"Към момента цените са по-добри в сравнение с миналата година, надявам се да се запази тази тенденция и в бъдеще. Сорт "Каберне Совиньон" беше около 80 стотинки за килограм. Тази година тенденцията да продаваме този сорт е около 1-1,20 лв. Препарати, торове, заплати също се вдигнаха и това допринася за високата цена на гроздето", обясни Иван Щипков пред bTV.

Поскъпването ще има и при бялото грозде на Иван. Миналата година то е било около 1,20 лв за килограм, а тази се очаква да се продава за 1,40-1,50 лв. за килограм. Въпреки това, според него има търсене и интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 46 - Добре, че е нямало лудници, иначе нямаше да те има ...
47
0
 
0
 
! Отговори
до 44 преди 8 месеца
катя, и какво правиш на палацо деи конгреси - да не са те сложили на ешафода за обезглавяване, щото няма полза от тебе!
46
0
 
0
 
! Отговори
ЧЕ ТОЙ КОЙ ПИЕ преди 8 месеца
ВИНО И РАКИЯ ?!
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нито Баба ми ..нито Дядо ми са пушили цигари... нито татко ми... нито и аз.... Спазваме все ще старите традиции за здраве от преди 200 години - Без Доктори - Без Комунистки с Шестопръстна Ръка за Биене на Инжекции... След като знаеме Истината за Торта с която е покрита нашата Българска Райска Земя.... Истина +Тор = ИсТория за какво ни са тия КомунПаричниБАЛАМУРНИЦИ дето правят и продават по магазините ВИНО с 13% алкохол и някакви си ХИМИИ - ужким ВИНОТО да не се РАЗВАЛЯ В БУТИЛКАТА?! ?
44
0
 
0
 
! Отговори
Христо до 41 преди 8 месеца
Да, ще ги дава за още един имот, който ще отдава под наем и ще му носи месечни доходи, или за образование и преквалификация, което ще му носи безкрайни пари и възможности или ще ги инвестира.
43
0
 
0
 
! Отговори
Катя преди 8 месеца
В едно развито обществто от цената на алкохола се вълнуват само мигрантите, бездомниците, алкохолиците, крайно маргинализирани социопати и несретници т.е. голяма част от аудиторията на коменторащите в този сайт. Поздрави от слънчев Palazzo dei Congressi!
42
0
 
0
 
! Отговори
банани и WC хартия преди 8 месеца
За тях скачaхте !
41
0
 
0
 
! Отговори
Налузвайте Маските преди 8 месеца
че в Канада вече Има Протести Против НеМаскираните, дето "убивали" - а КОВИД-Ваксините са БезОпасни и Ефективни - за това Боцкайте Бустер или 6-та Игла тая Есен и може да имате ВИП среща с Коритаров - Помните ли го този Ваксър?!
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До39.Ристьо ако не ги дава за това ще ги дава за друго.Как я мислиш тая работа с пестенето от цигари и алкохол да станеш милионер а?
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Моят дядо правеше истинско вино, което имаше 7% алкохол. Баба ми всеки ден слагаше в 7 литрова Кана на половината Вино и на Половината Свищовска Лимонада и го пиеха всеки Божи Ден и никога не бяха болни, и никога не са ходили на доктори да им бият Грипни и тем подобни Инжекции... и живяха до 110 години, Бог да ги прости! На нас децата преди да си легнем за ДОБРО СПАНЕ ни правеха ПОПАРА с Вино и бяхме ЗДРАВИ! А сега Вино НЯМА! Има ДОКТОРИ и ХАПЧЕТА ЗА БОЛЕЖКИ от ВИНО с алкохол 13%!
38
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 8 месеца
Ако човек не пие и не пуши, ще спестява по 600 лева на месец. Ако са двама родители, това са 1200 лева на месец. А спестени пари от болници и лекарства след 40 годишна възраст, ще ги направят богати за отрицателно време.
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Айде и това.Единствената радост на българина да пие вино и ракия а сега и това няма да може да прави.Или ако го прави трябва да намали пиенето.Скъпа салата,скъпо вино и ракия не е на добре.
36
0
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 8 месеца
До Анонимен,провери от кого са поръчани въпросните изследвания за мнимата полза от алкохола,макар и в минимални количества,но на това вярвате,щото ви изнася,но няма проблем невежеството винаги е било едно и също,никого не учудвате с него
35
0
 
0
 
! Отговори
Ах преди 8 месеца
Храната може да е х200%, бензина 3 кинта, гражданската х2, ама за ракията ви yбивам.
34
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
до 34 Ристьо, смееешник, ти си трезвеник и непушач??? Той и Слави Трифонов казва че не пие, ама е имал десетки гости в предаването си където пие *** и ракии с тях.
33
0
 
0
 
! Отговори
Христо преди 8 месеца
Пари дадени за алкохол и цигари, са пари хвърлени на вятъра, дори още по-лошо, все едно си плащаш някой да те трови.
32
0
 
0
 
! Отговори
Joker преди 8 месеца
Интересно, ако беше силна реколтата, щеще ли да поевтинее алкохола??? Всяка година едно и също, вдигане на цените! Пък причини, колкото искаш!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
По-скоро поскъпват защото в страната цари беззаконие.
30
0
 
0
 
! Отговори
Слабо ме вълнува преди 8 месеца
В мазата ме чакат 50 литра двойно дестилриана гроздова домашнярка с препечни дъбови трески вътре в дамаджанките. Имам и три бидончета общо 140 литра с мавруд.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 28 Добре хрито! Айде наздраве, моето момиче!