Ген. Събев: Няма причини за политическа истерия заради ракетите за Украйна

Там вероятно имат възможности за ремонт
27 сеп 2023 11:03, Стела Стоянова
105
Ген. Събев: Няма причини за политическа истерия заради ракетите за Украйна
Снимка БГНЕС, архив

Рано или късно този комплекс – С-300, ще го премахнем. Всяка оръжейна система има определен ресурс. Предстои превъоръжаване на нашата противовъздушна отбрана.

Това заяви пред БНР ген. Съби Събев, първият национален военен представител на България в НАТО. По думите му този комплекс е несъвместим с въоръжението на НАТО и предстои замяната му.

Още по темата
"Г-н Пеевски е прав. Не виждам причини за тази политическа истерия – че ще предоставим определен брой дефектирали ракети за зенитно-ракетния комплекс С-300. Няма как да използваме тези ракети и няма как да отстраним тези дефекти по тях. Ако не ги изпратим, те ще стоят и в скоро време ще трябва да ги ликвидираме. Техническият им ресурс е 10 години. Комплексът е доставен някъде 1998-99 г. Те са на повече от 30 години. С големи затруднения се поддържа техническото състояние на този комплекс", коментира Съби Събев в предаването "Преди всички".

Той посочи, че не вижда "никаква трагедия в това, че тези ракети могат да бъдат предоставени на Украйна, която може да намери начин да отстрани дефектите".

Само един концерн в Руската федерация може да осъществява ремонти, а той е отказал, обясни Събев и предположи, че в Украйна "по всяка вероятност имат някакви ремонтни възможности", щом са се съгласили.

Въпросът има и хуманен характер, добави военният експерт.

Крайно време е президентът "да си коригира както геополитическия, така и хуманния компас", отправи препоръки Съби Събев, запитан за позицията на Румен Радев по темата.

"Намирам неговата позиция изключително неадекватна, която уронва имиджа на нашата страна."

Ако нямаше война в Украйна, щяхме да търсим възможности за отстраняване на дефектите и ремонтиране на тези ракети, смята ген. Събев.

"У нас заслепението в някои политически кръгове, че може да се навреди на Русия, взема връх над рационалното мислене", допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
6
 
27
 
! Отговори
НАРОДА преди 7 месеца
Това не може да бъде български генерал! Това е мижетурка на хранилка на посолството или Нато. Заслужава военен съд!
51
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Значи те са Годни,но нашите ги " бракуват" и изпращат в Украйна! Трепане и плитко ,заравяне! Това ни " оправя" само!!!-:(((
50
24
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Всяка капейка драскаща коментари за рубли разбира от въоръжение повече от генералите от БА. При ковида беше същото, полуграмотни индивиди учеха лекарите как да лекуват. Откакто социалните мрежи дадоха трибуна за изява на хора прочели 1-2 книги в живота си , същите се помислиха за капацитети по всичко и не спират да ни заливат с безумните си коментари. Също като таксиджиите , които пък знаят как да решат всеки проблем в държавата
49
5
 
23
 
! Отговори
Км преди 7 месеца
Какво хуманно вижда тоя ,,к.р*"е,'т,!;е,*н да даваш ракети за убиване на хора.Като са дефектни,защо не ги утилизират,както преди двадесетина години утилизираха годни ракети и самолети и оголиха армията.Нарязаха оръдия,танкове,самолети и ракети за скраб.Има някои хора за затвора,но нямам надежда,че това ще се случи.
48
3
 
29
 
! Отговори
КРУМ преди 7 месеца
Съби ...посредствен беше и такъв ще си останеш.....СРАМ!!
47
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Овцата Доли - Ми, верно си овца. Гласувала, не гласувал, всички отнасяме последствията. И заради такива, негласуващи.
46
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 51 Русобил е кръстоска между русофил и ти се сети какво.
45
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гиб Мелсън - А Шаламанков, що го пропусна? И той един от най-яростните пропагандатори. Ленчето-кремчето и тя, навсякъде по тв цъВнала ухилена и големи акъли раздава. Само не ще да каже как да краднем кремче без да ме хванат.
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Гиб Мелсън. Не са 20 души. Зад тях са партиите и най-вече медиите, които пускат само правоверни викачи.
43
4
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 7 месеца
Около 20 души са. Все едни и същи. Аз съм ги броил. Когато трябва да лансират някаква идея на американците и показват по всички телевизии за да оформят общественото мнение. Това са Диму Гяурофф, Паситу, дженерал Събчу Събчефф, Иву Инджефф, Иву Мирчефф, Надежда, Тагарефф, Тафрофф, Гаргамел, Ицо с лодката, Винету, Зехариева и още няколко нови, които сега ги лансират по медиите като онзи адмирал и има и един поп, който вчера го слушах как защитаваше Нато и говореше за службите за сигурност
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Баба Радка. Няма какво да кажат, клепат с уши, подсмърчат нос и изтърсят някоя обща глупост.
41
5
 
26
 
! Отговори
Седераст преди 7 месеца
Това не може да бъде български генерал! Това е мижетурка на хранилка на посолството или Нато. Заслужава военен съд, заслужава и народна любов с колове и камъни!
40
1
 
9
 
! Отговори
uncle stavri преди 7 месеца
Предлагам Радев и тоя олгъзник да направят едно риалити във въздуха. Ако тоя успее да запали самолета де /Ф-35/
39
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До 2323. Първом не знам какво е "русобили", вторм се пише "скраП", третом има по-нови и много по-евтини самолети от МиГ29, освен това имаме съществуваща база за поддръжка и ремонт на руска техника и можеше да си купим Су-35. и така нататък...Напъна във всичко да станем "западняци" е невероято безмозъчен.
38
12
 
5
 
! Отговори
2323 преди 7 месеца
Ако русобилите които ни управляваха при Радев бяха направили сделка за Миг29, щяхме да имаме някаква изгода, а сега вече са паркирани завинаги и стават само за скраб. Същото е с С300, това са системи на 40години за които вече нямаме подръжка.
37
2
 
21
 
! Отговори
Спонсори на САЩ преди 7 месеца
Единственото, което правим в НАТО, е да изкупуваме американско въоръжение на силно завишени цени. Дадохме си стоте БТР-а и сега ще купуваме нови за милиард и половина. Сега да си дадем и противовъздушната отбрана и ще дадем още десетина милиарда за нова.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Генерале, доколкото зная, ти се пенсионира в авиацията.Самолетите не стрелят с ракети за С-300, те са много големи за самолет. Гледай си авиацията и не ни баламосвай, че в БГ не могат да ремонтират тези ракети, та да ги дадем на Украйна! Ясно е, че не става въпрос за боевата част на ракетите, а за тяхното електронно управление. Имаме много оптни електроници,ето и военният министър е професор по тази част в БАН.Да се хваща за работа!
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До АнонимеН 46. Къде съм писал за победи бе умопомрачен ?
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Зозо 38. Днеска явно напредваш с драскането на глупости а ? 1-во : "Рундю" искаше да купим веднага шведските, а не да гледаме на снимки Фъ-шишнайсит платени. 2-ро Твоя любимец Тагарев каза че ракетите не послежат на ремонт та всъяност ще трепем украинци с тяхна помощ или по-точно безпомощност щом са дефектни.
33
7
 
1
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
КОЛКОТО ПУТИНИСТИ СЕ ИЗТРЕПАТ ПОВЕЧЕ - ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ! ПУТИН СПРЯ ДИЗЕЛА ЗА ДА КАЧИ ЦЕНИТЕ НА ГАЗА И НЕФТЕНИТЕ ПРОДУКТИ В ЕС! ФАЛШИВИЯ ПУТИН Е ЧИСТО ЗЛО ЗА БЪЛГАРИЯ!