Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.

Финансовото министерство действа като луд с картечница, смята бившият вицепремиер
17 окт 2023 08:43, Елка Василева
235
Николай Василев: Демографията - приоритет №1, иначе България няма да празнува 1400 г.
Снимка: архив, БГНЕС

Демографията на България е трагична. От началото на прехода нито едно правителство, нито един държавник не се е занимавал достатъчно с тази тема. Резултатите са отвратителни, като тези на националния отбор по футбол. Тази позиция изрази в интервю за БНР Николай Василев, икономист и бивш вицепремиер и министър. С тази демография математически нацията няма позитивно бъдеще, смята той.

Традиционно политиците са късогледи. От години се занимаваме с дребнотемия и никакви стратегически въпроси за нацията не се решават, подчерта Николай Василев. "За 30-40 години нито една мярка не е предложена и реализирана."

Още по темата
Помощите за деца той поставя в графата "семки и бонбонки".

Василев изтъкна, че е имало "проблясък" с леко увеличение на раждаемостта след 2000-а година, но от 2009-а досега по думите му всяка година е по-зле и скоро ще паднем до под 50 000 новородени годишно.

Раждаемостта трябва да се увеличи двойно или тройно, за да не изчезне нацията, алармира Василев, като си отправи и самокритика като бивш участник в управлението. "Ако може да се обърне тежката емиграция. Първо да се забави, а част от тези, които са напуснали, да се върнат обратно и да отгледат децата си тук."

Демографията трябва да е приоритет номер 1, категоричен е Василев, който препоръчва да се изучат успешни чуждестранни практики в тази посока. Бившият  вицепремиер отправи апел "правителствата да определят като първи, а не като 101-ви приоритет демографията".

Николай Василев предлага да се дават по 20 000 лева на родителите на всяко новородено дете – "много голяма сума в сравнение със сегашните нули".

Ако всички 50 000 новородени деца получават по 20 000 лева, това е само 1 милиард лева на година. Но целта е да се раждат 100 000 деца и да харчим по 2 милиарда лева, допълни икономистът и напомни, че Бюджет 2024 ще бъде над 80 милиарда лева.

"Няма по-голяма инвестиция. Без демография България няма да празнува 1400 години", каза Василев.

Като друга много важна мярка той очерта детските градини, които "отдавна трябваше да бъдат построени".

"Ако на държавата са ѝ приоритет други несъществени неща, ще се занимава с други несъществени неща. Могат да построят всички детски градини незабавно. Не е въпрос толкова на пари, колкото на приоритет", смята той.

Сред останалите мерки за насърчаване на раждаемостта Василев открои опрощаване на студентски кредити при няколко деца, субсидирани кредити за семейства с деца, по-стабилна подкрепа за инвитро процедурите, превантивна кампания на тема аборти, защото у нас броят им годишно е приблизително равен на този на родените деца.

Темата демография не е скъпа, категоричен е икономистът.

Управлява ни поколение популисти, което вярва, че колкото по-голям дълг вземаме и колкото по-голям воденичен камък слагаме на шията на родените и неродените деца в България, толкова по-добре, коментира още Николай Василев, като се самоопредели като най-големия критик на подобна политика.

"За поредна година едни и същи хора са във финансовото министерство и се повтаря едно и също. Годината не започва толкова зле, имаме даже месеци с излишък, обаче управляват хора, които са готови в края на годината да изхарчат 2-3-5-10-20 милиарда лева, колкото може повече. Това е като луд с картечница. Финансовото министерство колкото милиарда може да изхарчи като луд с картечница, толкова милиарда лева ще прахоса до декември.  Цялостната бюджетна ситуация и хаос от последните 3 години – това са поне 6 правителства, тенденцията е една и съща. Популизмът и хаосът са едни и същи, независимо колко правителства се смениха", каза Василев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На мен ми е важно Баце да запази милиардите си, Пеевски да стане министър ппедседател, Божков да стане министър на финансите. Това са важните теми, а да не ме занимавате с глупости
13
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
смятай колко сме зле, щом сме дъното на демографията и въпреки това, нямаме достатъчно детски градини ...
12
1
 
19
 
! Отговори
b преди 7 месеца
Защо не се сети,когато беше министър при царчето????
11
2
 
6
 
! Отговори
Склададжия 3кЗаплата преди 7 месеца
Бегам в чужбина след 4 месеца, оправяйте се
10
3
 
15
 
! Отговори
Не е вярно.. преди 7 месеца
На махалите защо демографията расте?..Причината не е в парите, а в главите.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Мики Маус е жив ли оше бре. Някоя телекомуникационна компания нема ли да завъртим?
8
1
 
2
 
! Отговори
уЙчо преди 7 месеца
До АнонименКаквото е истина - ИСТИНА Е!Право е тук джуд-женце-ТО Хаяско........
7
14
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 7 месеца
Синът ми живее и работи в Лондон и му е много добре. Дъщерята пък е в Рим. И тя е много добре. Млади са, силни са и им харесва западния начин на живот. Не виждам какво може да ги върне в България :))) Аз съм на 46 години и съм в България, защото искам дебело да подчертая си направих големите пари в чужбина, не тук с труд. Тук съм, защото българите са айлякчии и по всяко време на деня заведенията са пълни с "работещи". Идете на Запад да видите така ли е и да умрете от скука :)))
6
2
 
13
 
! Отговори
Тоа па преди 7 месеца
Тоа па пак измисли поредната схема за крадене. А спазвнето на законите и борбата с корупцията кога? Кога откраднатите фондове ще са 10% вместо 80%, за да има видим ефект? Кога някой от прехода ще се окаже с конфискувано имущество - Костов, Софиянски, Борисов?
5
3
 
10
 
! Отговори
Anonimen преди 7 месеца
То това е факт но вече е късно за такова нещо трябва да е много по добре самия живот и най важното да има сигурност покрив сигурен над главата няма как да стане вероятното бъдеще вероятно ще станем част от Турция рано или късно за момента единственият изход терминал 2
4
2
 
10
 
! Отговори
Цанко преди 7 месеца
Напълно вярно. В дългосрочен план това е най-големия вътрешен проблем, който можем сами да си решим
3
6
 
33
 
! Отговори
селянин преди 7 месеца
изгонихте 3 милиона млади българи г-н василев каква демография ви гони тяхното поколение се водят американци канадци и всякакви други европейци та тази попара си я сърбайте политиците
2
1
 
15
 
! Отговори
Театър Сълза и Смях преди 7 месеца
Ехеее.....ам'чи то, ей я дей 2081 година!
1
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Аре изчезвай от тука бе!