Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си

Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% юли догодина
Обновена: 3 ное 2023 07:04 | 3 ное 2023 07:00, Анисия Иванова
193
Кабинетът обмисля: Чиновниците сами ще плащат осигуровките си
Снимка: БГНЕС

Въвеждането на индивидуална осигурителна вноска за държавните служители са обсъдили представители на синдикатите с премиера Николай Денков и министъра на финансите Асен Василев. Темата на разговора обяви президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов преди срещата в Министерски съвет, съобщава "Труд".

В момента всички осигуровки за държавните служители са за сметка на държавния бюджет. А осигуровките на работещите в частния сектор се разпределят между работодател и работник в съотношение 60 на 40, тоест част от осигуровките се удържат от заплатата на работника.

При разработването на бюджета за 2024 г. от Министерство на финансите са предложили и държавните служители да плащат част от осигуровките от заплатите си. За тази промяна от работодателските организации настояват от години.

За да стане това е възможно еднократно заплатите на чиновниците да бъдат увеличени, така че да не почувстват понижение на възнагражденията сред плащане на данъци и осигуровки.

Правителството възнамерява да заложи реален ръст на заплатите в бюджета за 2024 г. от поне 5%, колкото е прогнозираната инфлация. Това е бил друг от акцентите на срещата. Манолов отбеляза, че се предвижда диференцирано увеличение на възнагражденията в различните държавни ведомства.

По негови думи, за да бъде постигнат реален ръст на заплатите от поне 5%, увеличението им трябва да е с 10% номинално. Той уточни, че конкретният процент на повишението ще бъде различен за различните ведомства. Манолов направи уговорката, че вчерашните разговори са съвсем предварителни.

"Тези администрации, в които не бяха извършени увеличения през последните два пъти с цел да бъдат наваксани тези пропуски - и при тях се очаква малко по-високо увеличение. Не можем да говорим за еднакво увеличение за всички. Твърди се, че ще бъде диференцирано", коментира синдикалистът.

Проектът за Бюджет 2024 предвижда и ръст на пенсиите с около 10% през юли догодина.

Обмислят се и промени в размера на втората година майчинство - то да е равно на минималната работна заплата. Размерът на заплатата за догодина беше увеличен и от януари става 933 лева.

Промени при другите видове обезщетения засега не се предвиждат. Все още не е ясно дали ще има коледни добавки за пенсионерите за тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
141
4
 
19
 
! Отговори
До 151 преди 6 месеца
Чиновнико,и вие сте хора като всички останали,а не богопомазани,затова трябва да си плащате като всички нас.Така е справедливо.Да не говорим,че много от вас получават и тлъсти бонуси,както и рушвети ,за какво ли не и от кого ли не.И не,не ти завиждам,възмутен съм!
140
3
 
15
 
! Отговори
Дзъ преди 6 месеца
Не някои, а всички осигуровки да си поемат!
139
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Бокич затова е натрупал 600 000 /декларирани/лева от заплати,защото нищо не е плащал.За подкупите и рекета скрити в зайчарника,даже и не говорим.
138
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Абе пичове, защо изобщо им давате пари на тези хора? Чиновниците трябва да работят без пари, само за едната чест. Ще спят в офиса, ако не може в офиса, пред входа на службата. Няма да ядат, ще пият дъждовна вода от локвите. Важното е омразата на българина да бъде задоволена, да има пари да хвърля гьобеци по чалготеките, да се налива с ракия, да плаща оромните хонорари на чалгарките и да се чувства много велик.
137
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Най-после!Ама като дойде ротацията,Боко пак ще ги върне,иначе кой ще гласува за него?
136
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
На българина му дай да мрази някой друг българин. Съседа, съседен град, съседно село и т.н. В случая си е избрал държавните служители. Намира си и причина за това - не си били плащали осигуровките. Реално причината не са осигуровките, а вродената склонност на българина да мрази. Така се опитва да избива тежката си комплексираност. Ако не мрази някого, *** ьо си счита живота за безсмислен.
135
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Реално, това което се удържа от заплатата на държавните служители по закона за ДС е 10% от заплатата. Колкото по-голяма им е заплатата толкова е по-голяма удръжката.Това ги притеснява, а не че са ущетени...
134
10
 
17
 
! Отговори
Чиновник преди 6 месеца
Лесно е да плюете, но чиновника не решава как да се осигурява а държавата. Второ - чиновника е осигурен като всички други, но не му удържат от заплатата, а държавата внася всичко. Преди години ни направиха държавни служители и осигуряването беше като морковче за да ни вземат класа. Сега като ще ни удържат осигуравките, нека ни върнат класа.
133
13
 
16
 
! Отговори
Потресен преди 6 месеца
Нееее! Как така ще отнемате правото на чиновниците да живеят на гърба на народа? Че те нали затова са постъпили на работа в администрацията?
132
7
 
14
 
! Отговори
До 140 преди 6 месеца
Чул-недочул Га нko от село пак се изказва. И на военни, и на полицаи се внасят осигуровките. Просто в случая се плащат изцяло от работодателя, т.е. съответното министерство. Но на байчо от село няма смисъл да се обяснява. Той не може да разбере елементарни неща, които са по-сложни от ракия и футбол. така, че по-добре си пий ракията в се;ската кръчма и ходи да гледаш мача на отбора от твоето село.
131
1
 
6
 
! Отговори
ивон преди 6 месеца
До Ванката::Дрехите и обувките забравихте.Нали им дава и пари да са прилично облечени.За пред хора!
130
0
 
5
 
! Отговори
ниско прелитащ преди 6 месеца
Ха де , ха де ! Това и да стане , пак трудно ще го повярвам !
129
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Алелуя! Крайно време беше.
128
10
 
4
 
! Отговори
бай Най преди 6 месеца
Божее!Доживях най-после да видя ,че чиновник ще се осигурява.Бях загубил надежда.Само действуващите военни да се освободят.Всичко друго -да плаща и налива пари в системата.Работещ пенсионер да получава половината пенсия.Така беше по Живково време.
127
6
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 6 месеца
Същото се отнася и за военни и полицаи. А същите тези реват, че за пенсионерите се доплаща от Държавния бюджет за изплащане на пенсиите. Ами на всичките тези хрантутници ако им се удържат осигуровки в НОИ ще постъпят достатъчно средства от осигуровки и няма да се пипа бюджета. Тридесет години са на държавна хранилка и без това не си заработват големите заплати. Същото се отнася и за депутатите. Богоизбраните.
126
8
 
15
 
! Отговори
чудесна новина преди 6 месеца
Време е тази армия от калинки , смучещи държавата и крепящи Тиквуний Банкянски във властта да бъде обезкървена.
125
5
 
22
 
! Отговори
мак преди 6 месеца
Редно е да си плащат както всеки друг. Не са богоизбрани, за да имат такава привилегия.
124
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 месеца
Сега само остава и сами да започнат да си изкарват заплатите
123
2
 
12
 
! Отговори
2 преди 6 месеца
Отказвайки да поискат прекратяване на огъня по хуманитарни причини и като отказват да позволят на Съвета за сигурност на ООН да го разшири и за двете страни, световните лидери станаха съучастници в тези престъпления. NB: Към нашите управляващи-сатрапи: Чувате ли? виждате ли? Отворете си хубаво ушите и очите защото идва моментът, когато ще ви ги затворят завинаги и без това не виждате и не чувате!
122
2
 
12
 
! Отговори
1 преди 6 месеца
Анджелина Джоли нарече действията на Израел "умишлено бомбардиране на попаднало в капан население". "Това е умишлено бомбардиране на заклещено население, което няма къде да избяга. Газа е затвор на открито от почти две десетилетия и бързо се превръща в масов гроб. 40% от убитите са невинни деца. Убиват се цели семейства. Междувременно светът наблюдава и с активната подкрепа на много правителства милиони палестински цивилни деца, жени, семейства са колективно наказвани и дехуманизирани, като същевременно са лишени от храна, лекарства и хуманитарна помощ в нарушение на международното право.